Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Ocena vrednosti podjetja Fitosol, d. o. o.
Kristijan Rojs, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bila narejena ocena vrednosti podjetja Fitosol, d. o. o. Cilj diplomskega dela je ugotoviti ali je podjetje smiselno obdržati in naložbo kapitalizirati skozi izplačila dividend ali naložbo prodati. V diplomskem delu so bili obravnavani ustrezni računovodski izkazi, premije in diskonti, ki so potrebni za izračun ocene vrednosti podjetja, s katerimi je bila izvedena ocena vrednosti podjetja na dan 31. 12. 2020. Ocena vrednosti družbe je bila izvedena s pomočjo metode diskontiranih denarnih tokov. Z uporabljeno metodo sta bili izračunani dve vrednosti, in sicer tržna vrednost manjšinskega deleža (483.114 EUR) in tržna vrednost večinskega deleža (572.982 EUR).
Ključne besede: fotovoltaika, finančna analiza, SWOT-analiza, sončna energija, vrednost podjetja, ocena vrednosti podjetja
Objavljeno v ReVIS: 01.03.2024; Ogledov: 324; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
Študija izvedljivosti investicije v nakup in prenovo stanovanjskega objekta družbe VPS Svetovanje doo
Ana Milović, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Študija izvedljivosti investicije v nakup in prenovo stanovanjskega objekta družbe VPS svetovanje, d. o. o., predstavlja študijo izvedljivosti v podjetju, ustanovljenem leta 2008, za katero smo preverili, ali je sposobno samo izvesti celotno investicijo, ali se podjetju bolj splača prodaja celotnega objekta, v katerem bo 11 stanovanj, in ali naj podjetje odda stanovanja v najem. Naredili smo finančno analizo podjetja in ugotovili, da je podjetje sposobno, da nima težav z likvidnostjo in da redno ustvarja dobiček. Na podlagi trenutnih cen na trgu smo dokazali, da se trenutno bolj splača prodaja stanovanj, saj bi s tem tudi ustvarili takojšen dobiček.
Ključne besede: nepremičnine, tveganja in omejitve, finančna analiza, stanje cen na trgu, dobiček, oddaja stanovanj v najem, prodaja stanovanj
Objavljeno v ReVIS: 14.09.2023; Ogledov: 610; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

3.
Poslovni načrt epodjetje za popravilo mobilnih naprav
Hana Sušnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Obravnavana tema diplomskega dela je poslovni načrt podjetja za popravilo mobilnih naprav. Podjetje se bo ukvarjalo s popravilom vseh blagovnih znamk mobilnih telefonov na trgu. Cilj diplomskega dela je oceniti, ali je ideja izvedljiva na slovenskem trgu popravil mobilnih naprav. Diplomsko delo zajema 10 poglavij, v katerih je opisana storitev podjetja, opravljena raziskava trga, analiza vseh potrebnih stroškov za zagon podjetja in finančna analiza za prva štiri leta poslovanja. Po opravljeni analizi ugotavljam, da bo za začetek poslovanja zadostovala investicija v višini 30.000 €.
Ključne besede: Ključne besede: poslovni načrt, mobilne naprave, rast podjetja, slovenski trg, analiza ankete, finančna analiza.
Objavljeno v ReVIS: 29.08.2023; Ogledov: 499; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
Ocena vrednosti za potrebe prodaje izbranega tehnološkega podjetja
Jože Weingartner, 2023, magistrsko delo

Opis: POVZETEK Ocene vrednosti podjetij izvajamo za različne namene, pri katerih moramo upoštevati pravne in strokovne podlage, da bi nepristransko, pravično in pošteno ocenili vrednost podjetja. Da pa bi prišli do korektnih rezultatov, morajo ocenjevalci dobiti transparentne podatke in informacije, ki jih uporabijo pri nadaljnjem delu. Metode, ki jih uporabljamo za oceno vrednosti podjetja, so na donosu zasnovan način, način tržnih primerjav in na sredstvih zasnovan način, vsaka od njih pa ima svoje prednosti in slabosti glede na namen in status ocenjevanega podjetja. Razlogi in nameni za ocenjevanje vrednosti podjetij so nakup ali prodaja, ocena stvarnih vložkov, preoblikovanje podjetja, izstop družbenika, računovodsko poročanje, sanacije, likvidacije, stečaji, potrebe bank itd. V našem primeru bomo izdelali oceno vrednosti malega tehnološkega podjetja za namen prodaje.
Ključne besede: ocena vrednosti, metode vrednotenja, finančna analiza, sedanja vrednost, prihodnja vrednost, diskontna stopnja, koeficienti, dejavniki tveganja, poštena vrednost podjetja.
Objavljeno v ReVIS: 13.07.2023; Ogledov: 500; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

5.
Finančna analiza podjetja Hirsch (Schweiz) AG
Alec Christian Castaldi, 2023, diplomsko delo

Opis: Finančna analiza se nanaša na analizo dejavnosti podjetja, povezanih s financami in računovodskimi izkazi podjetja, ki vključujejo bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in pojasnila ter finančne kazalnike za oceno rezultatov, uspešnosti in gibanja podjetja, kar koristi vodstvu za sprejemanje pomembnih odločitev v podjetju. V diplomskem delu analiziramo poslovanje podjetja HIRSCH (Schweiz) AG v letih 2019–2021. Podjetje Hirsch je švicarsko podjetje v urarski panogi, ki se primarno ukvarja s prodajo paščkov za ure in urarskim servisom. Podjetje ima po vsej Švici približno 50 poslovalnic in zaposluje okoli 100 ljudi. Diplomsko delo poleg uvoda sestavlja pet glavnih poglavij. Začnemo s predstavitvijo obravnavanega podjetja, sledi predstavitev glavnih računovodskih izkazov, kjer so prikazani in analizirani bilanca stanja, izkaz poslovnega izida in izkaz denarnih tokov podjetja. Naslednje poglavje predstavlja analizo na osnovi finančnih tokov, ki predstavljajo povzetek vseh poslovnih dogodkov podjetja v določenem obdobju ter prikažejo sliko uspešnosti poslovanja podjetja, na osnovi česar lahko predvidevamo trende za prihodnost. Sledijo vzvodi, ki nam prikažejo spremembe v dobičku, ter kazalniki produktivnosti, ki nam pokažejo povprečno produktivnost enega delavca v podjetju. Analiza se zaključi z Altmanovim modelom, ki prikaže verjetnost propada podjetja v naslednjih letih.
Ključne besede: finance, finančna analiza, računovodski izkazi, izkaz poslovnega izida, bilanca stanja, izkaz denarnih tokov.
Objavljeno v ReVIS: 25.02.2023; Ogledov: 595; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

6.
7.
8.
Načrtovanje rasti podjetja Net informatika d. o. o.
Petra Krištof, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali podjetje in prikazali načrt rasti podjetja NET Informatika, d. o. o. Podjetje ima 13-letne izkušnje na področju iskanja programskih rešitev, ki svojim strankam nudi celovite storitve, hkrati pa je specializirani ponudnik programskih rešitev na področju taksi dejavnosti. V zadnjih letih beleži konstantno rast prihodkov. Diplomsko delo je razdeljeno na šest osrednjih poglavij (poglavja 2–7). Uvodnemu delu sledi drugo poglavje, kjer smo opredelili teoretična izhodišča in predstavili možne strategije rasti. V tretjem poglavju smo predstavili podjetje in panogo, v kateri podjetje posluje, ter s pomočjo analize PEST predstavili zunanje dejavnike, ki vplivajo na rast podjetja. V nadaljevanju smo se lotili podrobne tržne in finančne analize, saj sta za širitev podjetja, njegovo rast in razvoj ključni korak pregled in analiza financ podjetja ter njegovega delovanja preteklih let. Ugotovili smo, da ima podjetje dobre pogoje za nadaljnjo rast. V nadaljevanju pa smo s pomočjo analize SWOT dobili vpogled za strateške odločitve, kam usmeriti poslovanje, katere programe opustiti in katere okrepiti. V šestem poglavju smo s pomočjo Ansoffove matrike predstavili možne strategije za rast in razvoj podjetja. Glede na razmere v podjetju je za podjetje najprimernejša delna diverzifikacija z obstoječim produktom na novih tujih trgih. Glede na sposobnost podjetja, da realizira rast, smo načrte rangirali glede na potencialni dobiček, potrebne investicije in njihovo tveganje. V zadnjem delu smo navedli cilje, ki jih želi podjetje doseči z izbrano strategijo, na katerih trgih želi podjetje v prihodnosti nastopiti, kakšna je potreba po resursih, povzeli finančne rezultate, ki so jih prikazali računovodski kazalniki, ter izdelali finančni načrt podjetja v obdobju 2022 do 2024. Med izdelavo diplomskega dela sem ugotovila, da je načrtovanje rasti podjetja zelo kompleksna stvar. Kljub dobrim pripravam, poglobljenim študijam in načrtom je še vedno težko predvideti prihodnje poslovanje podjetja. Vseeno pa menim, da ima podjetje pripravljene ustrezne načine, kako doseči zastavljene cilje.
Ključne besede: rast podjetja, strategija rasti, sistem vodenja, taksi dejavnost, finančna analiza, analiza PEST, Ansoffova matrika, analiza SWOT, matrika TOWS.
Objavljeno v ReVIS: 23.06.2021; Ogledov: 1228; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

9.
Načrtovanje rasti podjetja Tramper d.o.o.
Mark Lavrenčič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno naše družinsko podjetje Tramper, d. o. o., ustanovljeno leta 1994, s sedežem v Ilirski Bistrici. Podjetje sta ustanovila brata Lavrenčič in ga od takrat uspešno vodita. Poleg predstavitve podjetja so obravnavane tudi različne analize strategije rasti in dejavnikov, ki lahko vplivajo na rast podjetja. S pomočjo priloge podjetniškega sklada smo sestavili bilanco stanja, izkaz poslovnega izida, denarne tokove podjetja ter predvideli poslovanje podjetja za naslednja štiri leta. Tramper, d. o. o., je transportno podjetje in se ukvarja s prevozi nevarnega blaga, kot so plin, bitumen in naftni derivati. Poleg svojih 63 vozil ima tudi podizvajalce oziroma podprevoznike. Ima svoje parkirišče, poslovne prostore in delavnico za popravila vozil. Podjetje je ekološko uravnano in ima vsa vozila v skupini EURO 6. Podjetje 30 % celotnih prihodkov realizira v Sloveniji, 70 % pa na evropskem tržišču, kjer dosega višje marže in večje povpraševanje. Podjetje si prizadeva za najboljšo kakovost, ne pa za najnižjo ceno. Kadri so fleksibilni, izkušeni in zanesljivi. Poleg tega so ekološko usmerjeni in sledijo najnovejši transportni tehnologiji, ki omogoča zmanjševanje emisij. Tramper, d. o. o., je rastoče podjetje, saj vsako leto povečuje svoj vozni park, zaposluje nove kadre in širi posel. Tudi iz finančnih projekcij je razvidno, da podjetje vsako leto povečuje prihodke do 10 % ter zmanjšuje stroške do 5 %. Razvidno je tudi, da vsako leto svoj dobiček investira v širitev in razvoj podjetja, kar pomeni, da si podjetje prizadeva za rast tudi v prihodnosti. Raziskava je pokazala, da je zanj najbolj primerna generična rast, nanjo pa najbolj vplivajo zunanji dejavniki. Podjetje uporablja strategijo prodora na že obstoječi trg in posluje že skoraj po celi srednji Evropi. Je največje podjetje v Sloveniji za prevoze nevarnih snovi in ima velik vpliv na transportno gospodarstvo.
Ključne besede: Transport, analiza rasti, strategija rasti, finančna analiza, analiza RECoIL, analiza SWOT.
Objavljeno v ReVIS: 28.08.2020; Ogledov: 2040; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

10.
Analiza poslovanja in rast podjetja Hyla d.o.o.
Sara Brus, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavitev in analiza slovenskega podjetja Hyla d. o. o. Že od samega začetka je zelo hitro rastoče podjetje. Njihov produkt so sistemi za čiščenje zraka in prostorov. V sistemih imajo patentno zaščiten vodni filter, ki deluje na osnovi edinstvene tehnične rešitve – centrifugalnega separatorja. Analiza podjetja v diplomskem delu vključuje strateške analize MOF, PEST, SWOT, RECoIL, Porterjev model petih sil in Ansoffovo matriko. Glavni cilj diplomskega dela je bil na podlagi računovodskih izkazov za obdobje od leta 2016 do 2018 proučiti in analizirati dosedanje poslovanje podjetja Hyla d. o. o. in ugotoviti, ali ima podjetje potencial za rast. Podjetje ima v prihodnosti velik potencial za nadaljnjo rast, saj imajo tehnološko napreden produkt.
Ključne besede: rast podjetja, finančna analiza, potencial podjetja, strategija rasti, diverzifikacija
Objavljeno v ReVIS: 02.10.2019; Ogledov: 2052; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

Iskanje izvedeno v 1.32 sek.
Na vrh