Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza primerov hipoteke kot zastavne pravice na nepremičninah
Damijan Šćekić, 2017

Opis: V diplomskem delu predstavljam hipoteko kot zastavno pravico na nepremičnini, njeno uporabo v praksi, pogled potrošnikov glede na zadolževanje ter razlike med slovenskim in tujim (predvsem avstrijskim) hipotekarnim pravnim redom v praksi. Za lažje razumevanje hipotekarnih kreditov sem se v prvem delu diplomskega dela posvetil teoretičnim izhodiščem hipotekarnega prava, predvsem pravni podlagi, ki je zapisana v stvarnopravnem zakoniku (SPZ). V nadaljevanju predstavljam samo hipoteko, njen nastanek in glavna hipotekarna načela ter splošne in posebne vrste hipotek. V najbolj pogosti uporabi je pogodbena hipoteka, ki nastane na podlagi veljavnega pravnega posla in se uporabi kot zavarovanje določenega upniško-dolžniškega razmerja. Na koncu je opisano še prenehanje hipoteke, ki se lahko konča s poplačilom terjatve in izbrisom hipoteke iz zemljiške knjige ali pa z izvršilnim postopkom in prisilno prodajo nepremičnine z namenom poplačila neplačanega dolga hipotekarnemu upniku. V drugem delu diplomskega dela je podana primerjalna analiza hipotekarnih pogojev, ki jih nudijo izbrane slovenske in tuje banke. Primerjava je namenjena informativnemu pregledu stanovanjskih kreditov, ki so zavarovani s hipoteko, med ponudniki slovenskih, avstrijskih in hrvaških bank, prikaže pa nam objektivno sliko obrestnih mer, skozi katero spoznamo, da imamo ravno v Sloveniji trenutno najugodnejše pogoje za najem hipotekarnega kredita, sledijo nam ponudbe avstrijskih bank, občutno višje obrestne mere pa lahko pričakujemo na Hrvaškem. Na koncu sledita še praktični pregled in nasvet novim kreditojemalcem, ki jim trenutna poplava različnih bančnih in kreditnih ponudnikov lahko zamegli razum, ki ga je treba uporabiti pri določanju med različnimi oblikami kreditov in njihovih zavarovanj.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Hipoteka, kredit, zastavna pravica, analiza kreditov, zavarovanje kreditov.
Objavljeno: 10.08.2017; Ogledov: 3393; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

2.
Krediti in lizing kot alternativni obliki financiranja trajnih dobrin
Mateja Berke, 2014

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: kredit, lizing, financiranje trajnih dobrin, viri financiranja, bančni krediti, finančni lizing
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 2697; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

3.
4.
Davčna obremenitev nepremičnin v Sloveniji
Sara Accetto, 2020

Opis: Premoženje je del obdavčitve vse od časa, ko je davek postal del stvarnosti, pa do danes. V diplomskem delu želimo prikazati obdavčitev nepremičnin v Republiki Sloveniji. Namen diplomskega dela je izdelati konkreten pregled različnih obremenitev nepremičnin s ciljem ustvariti celovito sliko o davčnih omejitvah pri poslovanju z nepremičninami. V delu predpostavljamo, da želi posameznik povečati svoj donos iz poslovanja z nepremičnino. Zato v delu iščemo tudi odgovor o davčno optimalni organizacijski obliki. Delo je razdeljeno na več posameznih vsebinskih poglavij. Predstavlja splošne značilnosti poslovanja z nepremičninami; podrobno opredeljuje vrste obdavčitve nepremičnin; opisuje različne organizacijske oblike gospodarjenja z nepremičninami.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: nepremičnina, trg nepremičnin, stanovanjski (hipotekarni) kredit, lizing, hipoteka, davki
Objavljeno: 14.11.2020; Ogledov: 1581; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1013,39 KB)

5.
Primerjava kredita in lizinga na primeru oddajanja oz. financiranja premičnin
Dijana Perićević, 2020

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti, kaj je kredit in kaj lizing ter raziskati, za katere oblike financiranja se stranke raje odločijo. Predstavili smo vrste financiranja za premičnine, kakšni so pogoji za odobritev kredita ter kakšni za odobritev lizinga. Kot praktični primer smo predstavili podjetje GB Leasing d. o. o., ki se nahaja na naslovu Dunajska cesta 152 v Ljubljani in je specializirano za financiranje premičnin. Podjetje je zanesljiv in zaupanja vreden finančni partner, ki posle opravlja v imenu in za račun Gorenjske banke d. d., Kranj. Osredotoča se na financiranje premičnin. Pri svojem poslovanju se prilagajajo željam in potrebam strank, posle, ki so učinkovito zavarovani, izvedejo hitro, zato nimajo veliko težav z zamudami pri odplačevanju. Za podjetje GB Leasing d.o.o. smo predstavili število sklenjenih lizing pogodb, financirano vrednost pogodb, strategijo mesečnega plačila (redna plačila oz. zamuda pri plačilu), možnosti predčasnega poplačila lizinga, izterjavo dolga (zamude do 30 dni, 60 dni, 90 dni, 180 dni in nad 180 dni), sodne postopke (npr. izvršba, kazenski postopek, stečaji – osebni stečaji) in odvzem predmetov. V Republiki Sloveniji se večina ljudi in podjetij odloči za nakup premičnin, ki se financirajo s kreditom ali lizingom, ker nimajo dovolj lastnih finančnih sredstev za gotovinski nakup. Glede na stanje zadolženosti prebivalstva in podjetij v Republiki Sloveniji bi problematiko prezadolženosti v veliki meri rešili, če bi bolje zavarovali kredite oz. lizing ter pred odobritvijo financiranja preverili finančno stanje fizične osebe ali bilanco stanja pravne osebe. Na podlagi navedenega bi lahko omejili prekomerno zadolževanje.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Lizing, kredit, premičnine, zadolženost, zavarovanja.
Objavljeno: 17.02.2021; Ogledov: 1327; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

6.
Primerjava upravičenosti investicije v nakup ali najem nepremičnine v Republiki Sloveniji : analiza aktualnih primerov
Boris Vukićević, 2021

Opis: Diplomsko delo se nanaša na stroškovno učinkovitost dveh odločitev. Gre za večno dilemo »kupiti ali najeti« in zelo pomembno vprašanje, saj reševanje stanovanjskega problema predstavlja veliko prelomnico. S pomočjo analize podatkov smo odgovorili na to vprašanje in prišli do zanimivega odgovora. Dokazali smo, da kratkoročno in srednjeročno najem pomeni »prilagodljivost« življenjskim spremembam, saj nam ponuja odprte možnosti. Ugotovili smo, da je kljub nizkim obrestnim meram za stanovanjske kredite v tem trenutku vseeno bolj racionalno najeti kot pa kupiti, saj so cene nepremičnin zelo visoke. Če se držimo prvega pravila investiranja »ne kupuj visoko«, je odgovor na vprašanje jasen.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: nepremičnine, naložba, novogradnje, najem, nakup, delnice, kredit, leasing, tveganje, alternativne.
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 1269; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

7.
Priložnosti in nevarnosti investiranja v nepremične v Sloveniji
Črt Jevšnik, 2022

Opis: Namen diplomskega dela je analizirati donosnost naložb v najem na nepremičninskem trgu, natančneje v Ljubljani. Da bi zagotovili gospodarski okvir in razumeli delovanje stanovanjskega trga v Sloveniji, smo preučili razmere na nepremičninskem trgu od finančne krize v letih 2007/2008 pa do danes, 30. 7. 2022, pri čemer smo upoštevali različne gospodarske in finančne spremenljivke, ki vplivajo na gibanje cen, ki jih mora potencialni vlagatelj upoštevati. Upoštevani so bili tudi različni stroški, povezani z nakupom nepremičnine, kot so financiranje in dostop do bančnega kredita ali obdavčitev, ki vplivajo na nakup stanovanja. Metoda, uporabljena v tej študiji za izračun donosov na območju Ljubljane, je donosnost, ki nam daje predstavo o letnih donosih najema v odvisnosti od nakupne cene. Hkrati so v delu upoštevane druge možnosti za vlagatelja, tako fiksni kot variabilni dohodek, ter povprečni donosi slovenskega trga nepremičnin, da se zagotovi kontekst donosov, pridobljenih v naši študiji o Banki Slovenije. Prav tako je v diplomskem delu predstavljena korelacija donosnosti kapitala nepremičnine v primerjavi z drugimi oblikami varčevanja, ki prinašajo donosnost na vloženi kapital. Primerjali smo donosnost med vzajemnimi skladi in dolgoročnim varčevanjem na banki v primerjavi z oddajanjem nepremičnine v najem. Investicija v nepremičnine, namenjena najemu, je donosnejša kot investicija v vzajemne sklade ali dolgoročno varčevanje na banki ne glede na to, da je trenutna donosnost vzajemnih skladov bistveno višja.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Donosnost, nepremičnina, kredit, investicija, financiranje, najem.
Objavljeno: 13.09.2022; Ogledov: 626; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh