Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Poslovni načrt Akum d. o. o.
Anamarija Kepic, 2018

Opis: V današnjem svetu oz. času je papir zelo pomemben za naše življenje. Uporablja se v različnih panogah in za raznovrstne namembnosti. Papirja je veliko vrst, ki se med seboj razlikujejo po gramaturi in kvaliteti. Papir se uporablja predvsem za pisanje sporočil, za fotokopiranje, v projektivnih uradih, v razvojnih birojih in v oglaševanju. Moje diplomsko delo zajema poslovni načrt proizvodnega podjetja Akum d.o.o. Gre za novo podjetje; idejo zanj sem dobila pri spremljanju poslovanja očetovega podjetja, ki se ukvarja s prodajo papirja. Poslovanje tega podjetja se mi je vedno zdelo zanimivo in tudi povpraševanje trga po papirju je vedno večje. To sta glavna razloga, da sem se odločila ustanoviti podjetje, ki proizvaja ploter in fotokopirni papir za projektivne urade, razvojne biroje, za aranžerje in za oglaševanje. V diplomskem delu predstavljam rezultate raziskave z anketnim vprašalnikom. Anketa je pokazala, da je veliko povpraševanje po papirju z dodano vrednostjo. Kupci potrebujejo papir različnih dimenzij zaradi različnih namenov uporabe. Prav tako je izjemno pomembna kvaliteta papirja glede uporabnosti in obstojnosti. Večina kupcev želi kupovati kvalitetne izdelke po nizki ceni. Malo je namreč posameznikov, ki sta jim veliko bolj pomembni kvaliteta in dimenzija papirja, kot pa sama cena.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: poslovni načrt, novo podjetje, proizvodna dejavnost, papir, ploter papir, fotokopirni papir
Objavljeno: 26.03.2018; Ogledov: 2354; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

2.
3.
Amortizacija vrednostnih papirjev
Martina Novak, 2021

Opis: Amortizacija vrednostnih papirjev. Že sama beseda amortizacija nas napeljuje na ekonomijo, vendar gre v pravu za poseben izraz, s katerim označujemo sodni postopek. Pri tem gre namreč za obnovitev in nadomestitev izgubljenega ali do nerazpoznavnosti uničenega vrednostnega papirja ter njegove pravice. Tisto, kar deli pravno teorijo, je amortizacija različnih vrst vrednostnih papirjev. Tako nimamo enotnega postopka pri vseh vrstah vrednostnih papirjev in se prav zaradi tega pojavljajo razlike v tem, za kakšen vrednostni papir pravzaprav gre. Ker vrednostni papir, kjer je zapisana pravica, ni neuničljiv in trajen, ga lahko izgubimo ali poškodujemo do te mere, da se ne dá razbrati njegove vsebine. V tem primeru je potreben sodni postopek, kjer se ta listina s sklepom razveljavi in naloži obveznost zavezancu, da izpolni izpolnitev upravičencu oziroma nadomesti izgubljen ali do nerazpoznavnosti uničen vrednostni papir z drugim. Vendar pa imamo več vrst vrednostnih papirjev, ki se med sabo razlikujejo in vsak tudi prenaša na svoj način. Pri imetniških in orderskih je amortizacija nujna, tako določa tudi zakon, ki pravi, da brez listine ni pravice. Pri imenskih pa je del pravne teorije zasnovan na stališču, da naj se amortizirajo, če sta se zavezanec in upravičenec odločila inkorporirati pravico v papir – in za to je potrebna listina –, medtem ko drugi del teorije pravi, da se pravica tam tako ali tako prenaša s cesijo. S tem ko se uniči listina, še vedno obstaja pravica in zato amortizacija ne bi bila potrebna. To vprašanje pa še zdaj ostaja odprto.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: amortizacija, materializirani vrednostni papir, postopek razveljavitve, izgubljen vrednostni papir, uničen vrednostni papir
Objavljeno: 31.03.2022; Ogledov: 711; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh