Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 141
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Podjetništvo v času covida 19
Nina Halilović Pavlin, 2024, ni določena

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv epidemije covid-19 na podjetniško okolje v Sloveniji. Epidemija je imela široke posledice na gospodarstvo, podjetja in posameznike ter privedla do številnih izzivov, vključno z izgubo delovnih mest, zapiranjem podjetij in gospodarskimi pretresi. Podjetja so se soočala z različnimi posledicami, nekatera so potrebovala zunanjo pomoč za preživetje, medtem ko so se druga uspela prilagoditi in celo napredovati v času krize. V odziv na krizo je država sprejela ukrepe za podporo gospodarstvu in podjetjem, med drugim tudi z uvedbo zakona o podpornem okolju za podjetništvo. Empirični del diplomske naloge predstavlja analizo podjetniškega okolja v Sloveniji med epidemijo covid-19, pri čemer se osredotoča na spremembe v poslovanju podjetij, ukrepe države za blažitev vpliva krize ter odzive podjetij na novo situacijo.
Ključne besede: podjetništvo, Slovenija, covid 19, ekonomska kriza, reorganizacija
Objavljeno v ReVIS: 21.05.2024; Ogledov: 228; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (22,40 MB)

2.
Vpliv izobrazbene strukture prevzemnika na razvoj družinskega podjetja
Teja Andrejčič, 2024, ni določena

Opis: Družinsko podjetništvo je sestavljeno iz pojmov družina in podjetje. Od nedružinskih podjetij se razlikuje po pretežno družinskem lastništvu. V tovrstnih podjetjih so velikokrat vpletena čustva lastnikov podjetja. Podjetja se skozi podjetniško pot srečujejo z različnimi izzivi. Izzivi se razlikujejo od podjetja do podjetja, tako tudi njihovo reševanje. Prevzemnik bi se moral zavedati, da je dobro poiskati pomoč, če se ne more soočiti z izzivi. Na reševanje izzivov in uspešno vodenje ter poslovanje imata velik vpliv izobrazba in usposabljanje. Vse bolj tudi v e-obliki. Izobraževanje prinaša veliko pozitivnih posledic, kot sta mreženje in spoštovanje. Uspešnost delovanja podjetij je težko opredeliti, saj se med seboj razlikujejo. Nujno pa je vlaganje znanja v podjetje. V diplomski nalogi predstavljamo vpliv izobraževanja prevzemnikov na razvoj v družinskih podjetjih. Z deskriptivno metodo opredeljujemo pojme družinsko podjetništvo, izzive razvoja družinskih podjetij in vpliv izobraževanja v družinskih podjetjih. V raziskovalnem delu diplomske naloge predstavljamo 12 naključnih družinskih podjetij, v katerih smo opravili intervju in s pomočjo katerih preučujemo vpliv izobraževanja prevzemnikov na razvoj. Rezultati prikazujejo stanje izobraževanja prevzemnikov ter odgovore na vprašanja, ki so vezana na preverjanje vpliva izobrazbene strukture prevzemnika, na razvoj družinskih podjetij. S pomočjo odgovorov na zastavljena vprašanja pa smo pridobili vpogled v družinska podjetja.
Ključne besede: družinsko podjetništvo, izzivi razvoja, vpliv izobraževanja, prednosti izobraževanja, vpliv izobraževanja na uspešnost
Objavljeno v ReVIS: 22.04.2024; Ogledov: 405; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (916,61 KB)

3.
Vpliv inovativnosti na poslovanje slovenskih podjetij
Goran Kovačević, 2024, diplomsko delo

Opis: Inovacija je najpomembnejši vir za uspeh in preživetje podjetja v današnjem konkurenčnem, kompleksnem in globalnem okolju. Sposobnost za inovacije velja za najpomembnejše in najbolj dragoceno sredstvo v podjetju za zagotavljanje in ohranjanje konkurenčne prednosti in pri izvajanju celotne strategije. V diplomskem delu so analizirani vplivi med inovacijskimi napori in uspešnostjo podjetij, namen naloge pa je bil ugotoviti povezavo med inovativnostjo in uspešnostjo podjetja. Analiza finančnih kazalcev lahko daje dokaj natančno sliko uspešnosti podjetja; koristno je primerjati uspešnost več podjetij z relativno različno velikostjo, zato je za merjenje uspešnosti podjetja v raziskavi uporabljena finančno uspešnost. Podjetja so izbrana s pomočjo seznama Gospodarske zbornice Slovenije, ki vsako leto objavlja najinovativnejša podjetja v Sloveniji. Za analizo izbranih podjetij so uporabljeni podatki s spletnih strani bonitete.si. Podatki so primerjani s podatki iz slovenskega gospodarstva (povprečna rast dobička, povprečna dodana vrednost na zaposlenega in povprečna rast prihodkov). Ugotovljeno je, da inovativnost v podjetjih vpliva na finančno uspešnost podjetij in na povečanje tržnega deleža. Inovativnost v podjetjih je glede na rezultate raziskave v diplomski nalogi ekonomsko upravičena.
Ključne besede: Podjetništvo, poslovanje, inovativnost, raziskava, uspešnost.
Objavljeno v ReVIS: 20.03.2024; Ogledov: 306; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

4.
5.
Oskrba starejših in invalidnih oseb na domu - poslovni načrt
Nina Jelen, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je priprava poslovnega načrta za podjetje Oskrba starejših in invalidnih oseb na domu. Trenutno v Sloveniji podjetništvo v tej panogi še ni razvito, vendar ima dober potencial, da se bo začelo razvijati. V Sloveniji je vedno več starejših ljudi, ki potrebujejo občasno pomoč. Gre za to, da se uporabniku omogoči čim lažje in čim daljše dostojno življenje v domačem okolju in se tako ohranja njegova samostojnost čim dlje. Cilj diplomskega dela je ugotoviti, ali je v savinjsko-šaleški regiji dovolj povpraševanja po tej storitvi, da lahko ustanovimo podjetje, ki prinaša dobiček.
Ključne besede: poslovni načrt, pomoč na domu, staranje prebivalstva, podjetništvo, dobiček
Objavljeno v ReVIS: 13.09.2023; Ogledov: 511; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (995,10 KB)

6.
Lokalna podpora zagonskim podjetjem : diplomska naloga
Andrejka Ferenčak, 2023, diplomsko delo

Opis: Veliko diplomskih del in znanstvenih člankov je že bilo napisanih na temo nacionalne podpore zagonskim podjetjem, manj pa je znano, kako posamezne občine prispevajo k spodbujanju lokalnih start-up podjetij. V empiričnem delu smo uporabili kvalitativni raziskovalni pristop, kjer smo obravnavali dve sosednji občini, in sicer občino Brežice in občino Krško. Opravljeni so bili štirje intervjuji, dva intervjuja s predstavnikoma podpornih organizacij iz občin Brežice in Krško, in dva intervjuja s predstavnikoma startup podjetij iz omenjenih občin. Ugotovili smo, da podjetja svoj sedež v manjših občinah vidijo kot omejitev, toda hkrati priznavajo, da s sodobnimi možnostmi, ki jih omogoča e-poslovanje, kot je promocija na družbenih omrežjih, sama lokacija ni več tako bistvena. Dobili smo predloge za izboljšanje pomoči za novonastala podjetja od občin: vzpostavitev mentorstev, večje vključevanje v nacionalne programe in podporne sheme za podjetja in vzpostavitev pomoči pri črpanju evropskih sredstev.
Ključne besede: startup podjetja, startup podjetja, spodbujanje startupov, inkubatorji, podjetništvo, občinska podpora, novo nastala podjetja, finančna podpora
Objavljeno v ReVIS: 17.07.2023; Ogledov: 689; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (891,51 KB)

7.
Problematika zavržene hrane v povezavi s cilji trajnostnega razvoja
Maja Rot, 2023, diplomsko delo

Opis: Predstavili smo problematiko zavržene hrane, kako se jo predela, stranske učinke na okolje in finančne posledice zavržene hrane. Omenili smo nove priložnosti na področju podjetništva ter predstavili štiri cilje trajnostnega razvoja s poudarkom na tematiki zavržene hrane. Cilj diplomskega dela je bil z metodo anketiranja potrditi ali ovreči hipoteze glede problematike zavržene hrane v Sloveniji. S pridobljenimi rezultati ne moremo potrditi, da je okolje, v katerem živimo, povezano s količino zavržene hrane, prav tako ne moremo potrditi, da višina dohodka vpliva na količino zavržene hrane. Pri zadnji hipotezi pa so naši rezultati pokazali, da starost posameznika ni povezana s količino zavržene hrane.
Ključne besede: Zavržena hrana, načrtovanje, podjetništvo, krožnost, trajnostni razvoj.
Objavljeno v ReVIS: 08.07.2023; Ogledov: 532; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (724,75 KB)

8.
Srečanje dveh poslovnih kultur: primerjava ZDA in Slovenije : magistrska naloga
Marko Velikanje, 2022, magistrsko delo

Opis: Zaradi globalizacije so mogoča čedalje pogostejša kulturna stikanja. Cilj raziskave v tem magistrskem delu je bil proučiti poslovni kulturi ZDA in Slovenije ter prednosti ali težav njunega medsebojnega srečanja. Teoretično raziskovanje je dopolnjeno z empiričnim raziskovanjem, izvedenim s polstrukturiranimi intervjuji. Na podlagi empirične raziskave je mogoče sklepno ugotoviti: da so med podjetji v različnih poslovnih okoljih zanesljivo razlike, te ne izhajajo nujno le iz poslovnega sveta, ampak iz življenja ljudi in družbe v zadevni državi na splošno. Nekatere razlike so predvsem v tem, kako pristopiti k prepričanju za poslovno sodelovanje. Američani so bolj odprti za poslovanje in prej zaupajo v poslovno sodelovanje, Slovenci pa so močno stisnjeni v kalupe administracije. Ni mogoče neposredno primerjati poslovanja kar v vseh državah povprek. Ugotoviti pa je mogoče še, da so v ameriških podjetjih s komunikacijo bolj odkriti, dobiti je mogoče več informacij kot v Sloveniji. Komunikacija je bolj realna in odgovori so bolj pošteni, slovenski poslovneži so bolj zadržani na sestankih in redko povedo informacije. Vtisi poslovanja Američanov s Slovenci kažejo, da se slovenski način dela močno razlikuje od ameriškega, vendar tisti, ki poslujejo tudi z drugimi evropskimi državami, ugotavljajo, da se slovenski način dela ne razlikuje pomembno od preostalega evropskega. Je pa mogoče opaziti razlike v delu in ravnanju družb in poslovnih subjektov zunaj Evrope. Poslovneži, ki so sodelovali v raziskavi, so izrecno opozorili na razlike poslovanja z azijskimi podjetji, saj naj bi bila načina poslovanja in komunikacije pomembno različna od tistih v drugih okoljih. Ključno pri tem je, so poudarili, da se je nujno poučiti o načinu poslovanja v zadevnih državah, prepoznati te razlike, se ustrezno prilagoditi in usmeriti poslovanje podjetja na tako pot, da ustreza poslovanju v zadevni tuji državi. Kot še ugotavljajo sodelujoči v raziskavi, se v vsaki državi kultura in navade močno spreminjajo.
Ključne besede: poslovna kultura, globalizacija, jezik, poslovanje, podjetništvo, magistrske naloge
Objavljeno v ReVIS: 09.01.2023; Ogledov: 655; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (797,24 KB)

9.
Poslovni načrt na primeru prevajalskega podjetja : diplomsko delo
Monika Pirnat, 2022, diplomsko delo

Ključne besede: poslovni načrt, prevajalstvo, ruski jezik, podjetništvo, turizem
Objavljeno v ReVIS: 24.10.2022; Ogledov: 561; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

10.
Poslovni načrt - potovalne torbe za pse
Nika Mavri, 2022, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih, tako v Sloveniji kot v tujini narašča število hišnih ljubljenčkov in povpraševanje po storitvah, namenjenih tako lastnikom kot njihovim štirinožnim prijateljem. Ta trend se je v obdobju pandemije še povečal, kar nakazuje na zanimivo poslovno priložnost. Kot lastnica psa sem se odločila analizirati možnost vstopa v ta sektor in strankam ponuditi nekaj, česar na slovenskem trgu še ni zaslediti. Problem, ki ga obravnava naloga, je priprava poslovnega načrta za proizvodnjo in prodajo izdelka “Potovalna torba za pse”. Temeljni cilji diplomskega dela je opredeliti projekt s praktičnega vidika, analizirati trg in panogo ter pripraviti strategijo razvoja blagovne znamke.
Ključne besede: poslovni načrt, podjetništvo, izdelki za hišne ljubljenčke, psi, potovalna torba
Objavljeno v ReVIS: 27.08.2022; Ogledov: 724; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh