Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinki ukrepov na področju minimalne plače v DSO Novo mesto in vpliv plačne politike v času epidemije na dohodke zaposlenih
Polona Bukovec, 2024, ni določena

Opis: Svet je poln informacij, ki jih potrebujemo, da presodimo, katera odločitev bo imela za nas najboljši izid. To pomeni, da ima informacija svojo vrednost. Zelo podobno je tudi v poslovni sferi. Podjetja za uspešno poslovanje potrebujejo neračunovodske in računovodske informacije. Gre za informacije o preteklih in prihodnjih procesih in stanjih, ki izhajajo iz računovodstva. Ker pa podjetja za svoje delovanje potrebujejo usposobljeno osebje, so za uspešno kadrovsko upravljanje ključnega pomena računovodske informacije, ki so v največji meri povezane s stroški dela. Ob tem pa so računovodske informacije neločljivo povezane z davčno zakonodajo. Namen magistrskega dela je bil proučiti, kako stroški dela v proučevani organizaciji vplivajo na celotne odhodke, kakšno povprečno bruto plačilo v primerjavi s povprečjem v RS prejemajo zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto in kakšne spremembe plačne politike povzroča dvig minimalne plače. Ugotovili smo, da je plačni sistem z delnimi posegi v plače le na določenih področjih še poglobil anomalije med različnimi poklicnimi skupinami. Tudi minimalna plača ne dosega svojega namena, saj se z njenim dvigom povečuje število zaposlenih, ki ravni minimalne plače ne dosegajo več. Na drugi strani pa se z enostranskim posegom v plačni sistem podira razmerje do visokokvalificiranih zaposlenih. Z vidika davčne zakonodaje smo dodatno ugotovili, da je implementacija ukrepov v času epidemije covida-19 vplivala na ekonomski status zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v javni mreži pozitivno, saj so prejeli bistveno višje neto koristi kot zaposleni v drugih dejavnostih javnega sektorja. Vsekakor pa je nujna reforma plačnega sistema v javnem sektorju zaradi pravičnejših in motivacijskih plač.
Ključne besede: računovodske informacije, stroški dela, plača, minimalna plača, epidemija covida-19
Objavljeno v ReVIS: 21.04.2024; Ogledov: 288; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

2.
3.
Analiza vpliva cen nafte na dobičkonosnost: primer transportnega podjetja
Nuša Klaut, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza vpliva cen nafte na dobičkonosnost v transportnem podjetju Prevozništvo Klaut, d. o. o. Predstavljen je primer avtocestnega prevoza A in B na relaciji iz Vrtojbe v Bergamo (Italija). Voznik v petih urah prevozi 350 kilometrov, cena transporta pa je 450,00 EUR. Podjetje ima zastavljeno ciljno dobičkonosnost 15 %. Če se gorivo podraži za več kot 10 %, je podjetje primorano dvigniti prodajno ceno transporta. Rešitev za dvig cen prevoza ob podražitvi goriva je sklepanje pogodb z dodatnim členom o gorivu.
Ključne besede: Gorivo, dobičkonosnost, prodajna cena, stroški, prevozna pogodba.
Objavljeno v ReVIS: 11.02.2023; Ogledov: 730; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (893,83 KB)

4.
5.
6.
7.
Izbira ustrezne strategije vzdrževanja izolatorja : diplomska naloga
Kristian Peklaj, 2021, diplomsko delo

Ključne besede: farmacija, kazalniki, izolatorji, preventiva, stroški, vzdrževanje, učinkovitost
Objavljeno v ReVIS: 10.11.2021; Ogledov: 1112; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

8.
9.
Stroški košarkarskega sodnika v Sloveniji
Arne Dolenc, 2021, diplomsko delo

Opis: Stroški košarkarskega sodnika predstavljajo zanimivo in obsežno področje za raziskavo in analizo. V diplomskem delu smo proučili, analizirali in predstavili stroške košarkarskega sodnika v Sloveniji. Pričujoče diplomsko delo je razdeljeno na teoretični del, praktični del in zaključek. Na podlagi podatkov o sodniških stroških, ki smo jih prejeli od Košarkarske zveze Slovenije, smo v praktičnem delu naredili podrobno analizo stroškov košarkarskega sodnika v Sloveniji in prišli do zanimivih ugotovitev. V zaključku praktičnega dela smo napisali ključne ugotovitve in potrdili raziskovalne hipoteze. V zaključku diplomskega dela je podana zaključna misel o stroških košarkarskega sodnika v Sloveniji.
Ključne besede: Stroški, sodniški stroški, košarkarski sodnik, Košarkarska zveza Slovenije, sodniške takse, takse tehničnih komisarjev, kilometrina, dnevnice, košarkarske tekme, zaslužek.
Objavljeno v ReVIS: 26.08.2021; Ogledov: 1110; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

10.
Analiza vpliva odnosov med kupcem in dobavitelji na kakovost dobav : diplomska naloga
Bojan Lunar, 2014, diplomsko delo

Opis: Raziskovalno vprašanje: Analiza vpliva odnosov med kupcem in dobavitelji na kakovost dobav, kjer odnos pomeni (1) kratkoro č no aktivno sodelovanje in (2) dolgoro č ni partnerski odnos. Kupec in dobavitelj morata vzp ostaviti primerne odnose, z namenom, da imata oba od tega tudi dolo č ene koristi. Dobavitelj mora težiti k č im manjšim proizvodnim stroškom in zahtevani kakovosti proizvoda, kupec pa k č im manjšemu številu reklamacij pri dobavitelju in posl edi č no manjšim stroškom iz tega naslova. Torej je potrebno z aktivnostmi prepre č iti nasprotja med njima in vzpostaviti sinergijo, ki bo obema prinesla koristi. Namen: Ugotoviti ho č emo, kako najpomembnejši dejavniki odnosov med kupc em in dobaviteljem vplivajo na kakovost dobav in kako to vpliva na stroške slabe kakovosti. Metoda: Osnova so podatki iz obstoje č ega informacijskega sistema v organizaciji o kakovosti dobav. Podatki bodo matemati č no obdelani. Rezultati bodo prikazani v numeri č ni in grafi č ni obliki. Rezultati: Izboljšanje odnosov vpliva na zmanjšanje števila re klamacij, na skrajšanje č asa odprtja reklamacij in znižanje vseh povezanih s troškov s tem. Organizacija: Organizacija bo lahko naredila plan korektivnih akt ivnosti za izboljšanje posameznih faktorjev, ki vplivajo na kakovost dobav . Družba: Apliciranje spoznanj širše v ve č organizacijah. Originalnost: Prva tovrstna raziskava v organizaciji. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava pojasnjuje posamezne vplive, ne obravnava pa medsebojnih razmerij med dejavniki, sa j smo zajeli samo eno organizacijo.
Ključne besede: kupec, dobavitelj, partnerski odnosi, reklamacije, stroški, vzgoja dobavitelja, presoja dobavitelja, SQA, diplomske naloge
Objavljeno v ReVIS: 23.08.2021; Ogledov: 1053; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 1.13 sek.
Na vrh