Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 401
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
¨Dark web¨ – Črni splet : diplomska naloga
Matej Mlakar, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava različne plasti interneta, ki se raztezajo od površinskega spleta do globokih in črnih omrežij. Večina uporabnikov se osredotoča na površinski splet, ki ga indeksirajo tradicionalni iskalniki, medtem ko črni splet ostaja skrit in nedostopen brez posebne programske opreme, konfiguracije ali pooblastila. Statistični podatki o črnem spletu razkrivajo več kot 2,5 milijona dnevnih aktivnih uporabnikov in približno 3000 skritih spletnih mest, kjer se vpletenost v nezakonite dejavnosti giblje okoli 60 %. Starostna struktura uporabnikov kaže, da je večina starih med 22 in 43 let, pri čemer se nameni uporabe črnega spleta razlikujejo glede na državo. Kljub prednostim, kot so anonimnost in varnost izmenjave podatkov, črni splet nosi breme številnih nelegalnih aktivnosti. Slabost izvira iz anonimnosti ponudnikov storitev, kar omogoča neovirano izvajanje kriminalnih dejanj. Nujnost razvoja učinkovitih nadzornih mehanizmov se kaže kot ključna za vzdrževanje varnega spletnega okolja brez ogrožanja temeljnih načel svobode na internetu.
Ključne besede: črni splet, prednosti, slabosti, razširjenost, uporaba
Objavljeno v ReVIS: 04.06.2024; Ogledov: 211; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
Vpliv družbenih omrežij na samopromocijo mikro podjetij : magistrska naloga
Anja Legan, 2024, magistrsko delo

Opis: Od uvedbe interneta so se tržne strategije precej spremenile. Podjetja ne uporabljajo več le tradicionalnih načinov oglaševanja svojih izdelkov ali storitev, temveč se usmerjajo h kombinaciji tradicionalnih in digitalnih strategij. Zaradi tega razloga uporaba družbenih omrežij za samopromocijo predstavlja optimalno strategijo za razvoj in doseganje ciljev mnogih podjetij. Učinkovita oblika samopromocije so lahko tudi strateška sodelovanja in partnerstva. Če se posamezniki ali podjetja povežejo z vplivneži, lahko podjetja s povezovanjem pridobijo na prepoznavnosti in verodostojnosti podjetja oziroma blagovne znamke. V magistrskem delu smo z izsledki intervjuja pridobili informacije o izzivih, prednostih in izkušnjah podjetij, ki svojo samopromocijo izvajajo na družbenih omrežjih, s pomočjo rezultatov ankete pa smo dobili vpogled v izkušnje uporabnikov, ki na družbenih omrežjih spremljajo različna podjetja.
Ključne besede: družbena omrežja, samopromocija, trženje, mikro podjetja, vplivneži
Objavljeno v ReVIS: 16.05.2024; Ogledov: 204; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

3.
Analiza uporabe programa Microsoft Excel v Sloveniji : magistrska naloga
Katja Kunej, 2024, magistrsko delo

Opis: Podatkovna pismenost je dandanes izrednega pomena, saj se s podatki srečujemo praktično na vseh področjih življenja. Program Microsoft Excel nam omogoča uvoz velikih količin podatkov, njihovo obdelavo, analizo in vizualizacijo. Je izredno široko uporabljan, a vprašanje je, v katerih okoljih se največ uporablja in kdo so njegovi najboljši uporabniki. Poleg raziskave tega smo s to magistrsko nalogo želeli opredeliti tudi različna merila uporabe Excela, preveriti mnenje Slovencev glede njegove koristnosti itd. Tako smo ugotovili, da se Microsoft Excel največ uporablja na delovnih mestih, medtem ko so njegovi najboljši uporabniki moški, stari med 41 in 55 let s končano specializacijo po univerzitetni izobrazbi ali z magisterijem stroke. Te osebe prihajajo s strokovnih področij ekonomije, organizacije, logistike, računalništva, informatike in/ali matematike ter so zaposlene v srednje velikem storitvenem podjetju.
Ključne besede: podatkovna pismenost, Microsoft Excel, spletni anketni vprašalnik, statistična analiza, uporaba razpredelnic, znanje Excela, uporaba Excela, merila uporabe Excela
Objavljeno v ReVIS: 16.05.2024; Ogledov: 215; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
Učinkovitost delitve znanja v organizaciji: vpliv dejavnikov, kot so kultura organizacije, tehnologija in vodstveni pristop : magistrska naloga
Blanka Gotlib Kerin, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo temelji na poglobljeni raziskavi, ki preučuje učinkovitost procesa delitve znanja v organizaciji, pri čemer posebno pozornost posveča vplivu dejavnikov, kot so kultura organizacije, tehnologija ter vodstveni pristop. Z združitvijo teoretičnih konceptov in praktičnega empiričnega dela smo postavili hipoteze in oblikovali osrednje raziskovalno vprašanje. Teoretični okvir predstavlja celovit vpogled v osnovne vidike znanja, vrste znanja, proces upravljanja z znanjem ter vlogo kulture, tehnologije in vodenja pri delitvi znanja v organizaciji. Empirični del razkriva raziskovalno metodologijo, vključno z vrsto raziskave, uporabljenim merskim instrumentom ter analizo rezultatov anketnega vprašalnika. Pridobljeni rezultati ne le potrjujejo postavljene hipoteze, temveč tudi odgovarjajo na glavno raziskovalno vprašanje. Delo se zaključuje s prepoznavanjem omejitev, predlogi izboljšav ter smernicami za nadaljnje raziskave v tej pomembni domeni organizacijskega delovanja.
Ključne besede: učinkovitost delitve znanja, kultura organizacije, tehnologija, vodstveni pristop, upravljanje znanja
Objavljeno v ReVIS: 14.05.2024; Ogledov: 254; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

5.
Primerjava spleta 1, 2 in 3: analiza razlik in evolucije : diplomska naloga
Suad Delić, 2024, diplomsko delo

Opis: Ko se v današnjem vsakdanu soočimo s kakršno koli težavo, nas instinktivno vodi misel, da poiščemo rešitev na spletu. Ta dragocena možnost dostopa do skoraj neskončne zakladnice znanja, ki so ga skozi čase nabrali naši predhodniki, nam je na voljo zahvaljujoč spletu 2.0. Pri spletu 2.0 se pogosto soočamo z izzivom, da ob iskanju rešitev naletimo na preobsežne količine informacij, vključno z mnogimi, ki niso relevantne za naš problem. Splet 3.0 naslavlja to težavo z omogočanjem hitrejšega dostopa do informacij in uporabo naprednih tehnologij, ki bolje razumejo potrebe uporabnikov in tako nudijo hitrejše ter bolj natančne odgovore. Predstavili bomo primerjalni pregled razvoja spleta od verzije 1.0 preko 2.0 do 3.0, pri čemer se bom osredotočil na razlike v sintaksi in načinu kodiranja ter na praktične primere uporabe. Raziskovali bomo njihove povezanosti, prednosti in slabosti ter primerjali njihove zmožnosti in omejitve. Raziskovali bomo tudi njegov vpliv na uporabo denarja, ko ga poznamo danes preko kripto valut ter blockchaina.
Ključne besede: Splet 1.0, Splet 2.0, Splet 3.0, Blockchain, kripto valute, tehnologije
Objavljeno v ReVIS: 14.05.2024; Ogledov: 231; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

6.
Krmiljenje in avtomatizacija domače kurilnice : diplomska naloga
Milan Bašič, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izvedbo energetske sanacije objekta s poudarkom na večvirnem ogrevanju in avtomatizaciji sistema. Projekt vključuje celovito analizo obstoječih pogojev, odstranitev zastarele opreme, kot je oljna peč, ter implementacijo novega ogrevalnega sistema. Ključni cilji vključujejo zmanjšanje stroškov ogrevanja, izboljšanje energetske učinkovitosti in povečanje udobja bivanja. Zamenjava opreme obsega namestitev 3-fazne toplotne črpalke, peči na trda goriva in toplotnega zalogovnika. Avtomatizacija sistema poteka preko krmilnika Siemens Logo PLC, ki omogoča integrirano upravljanje vseh virov energije. Krmilnik vključuje algoritme za avtomatsko prilagajanje vira energije glede na trenutne tržne pogoje. Projekt je uspešno dosegel merljive cilje prihrankov energije v višini 20–25 %, pri čemer so upoštevani stroški in neoprijemljivi učinki, kot je izboljšano udobje bivanja. Rezultati postavljajo temelje za nadaljnje izboljšave, med katerimi so načrtovana integracija hibridne fotovoltaične elektrarne in posodobitev vmesnika za izboljšanje uporabniške izkušnje.
Ključne besede: avtomatizacija, kurilnica, internet stvari, Siemens Logo, varčevanje
Objavljeno v ReVIS: 13.05.2024; Ogledov: 215; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

7.
Razvoj prototipa portala centraliziranih dobrodelnih akcij v Sloveniji skozi oblikovanje uporabniške izkušnje : magistrska naloga
Žan Fras, 2024, magistrsko delo

Opis: Dobrodelnost se dnevno izraža skozi različne oblike pomoči posameznikov in dobrodelnih organizacij, ki s svojimi akcijami zbirajo sredstva za tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Večkrat je mogoče zaslediti obsežne dobrodelne akcije, ki se oglašujejo preko različnih komunikacijskih kanalov, a so informacije o akcijah razpršene in vsaka organizacija jih javnosti predstavlja drugače. Z namenom centraliziranja dobrodelnih akcij v Sloveniji smo v magistrski nalogi po metodologiji Donalda Normana oblikovali uporabniško izkušnjo spletnega portala centraliziranih dobrodelnih akcij v Sloveniji. Z izvedbo vseh korakov metodologije smo izdelali prototip spletnega portala, s katerim bi donatorjem v Sloveniji omogočili enotno vstopno točko iskanja informacij o dobrodelnih akcijah ter jim ponudili možnost donacije, hkrati pa bi dobrodelnim akcijam odprli dodatni kanal predstavljanja svojih akcij javnosti.
Ključne besede: uporabniška izkušnja, dobrodelnost, donacije, prototip, Donald Norman
Objavljeno v ReVIS: 13.05.2024; Ogledov: 248; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

8.
Načrtovanje grafičnega uporabniškega vmesnika za mobilno aplikacijo : diplomska naloga
Janže Lorber, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo generatorje z umetno inteligenco z več vidikov. Naloga je razdeljena na dva dela. V prvem delu je opisano delovanje generatorjev slik iz besedila (ang. Text-to-image generators) in podrobneje generatorja Stable Diffusion. Predstavljen je tudi praktični primer treniranja oz. globokega učenja modela Stable Diffusion na naši učni množici slik in opisov. V drugem delu sta opisana teoretična opredelitev izdelave uporabniških vmesnikov in izdelava optimalnega uporabniškega vmesnika hipotetične mobilne aplikacije za generiranje filmov s pomočjo umetne inteligence z aplikacijo za oblikovanje vmesnikov Figma.
Ključne besede: text-to-image generator, globoko učenje, Stable Diffusion, umetna inteligenca, načrtovanje uporabniškega vmesnika, uporabniška izkušnja, Figma
Objavljeno v ReVIS: 18.03.2024; Ogledov: 355; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

9.
A novel approach to aviation data links and data exchange between aircraft modules : doctoral dissertation
Ilija Subotić, 2023, doktorska disertacija

Opis: Aviation industry is a key driver of global economic development with over a third of all trade by value sent by air. It represents a highly significant global market with estimated revenue over 840 billion USD in 2023, while the industry directly and indirectly supports an estimated $3.5 trillion (4.1%) of the world's gross domestic product (GDP) through the jobs and services of air industry suppliers, employee spending and serving industries such as tourism. Due to increasing global air passenger demand, the global aviation industry is projected to grow by approximately 25% from 2022 to 2027. However, in some cases the operation of aircraft may still be reliant on outdated technology that could be years or even decades old. Due to safety concerns, the global system of civil aviation is one of the most regulated industries, and every new procedure, technological advancement or device is required to be thoroughly checked by licensed institutions, numerous experts and aviation regulatory authorities. This reasonable approach inevitably leads to difficulties when dealing with noticed problems in any particular field – whether these are flight operations, aircraft maintenance, corporate affairs or general compliance. One of these problems are aircraft communications and data transfers between aircraft and all other groundbased stations. Namely, apart from classical radio links for voice communications, digital radio links for data transmissions have been used for a few decades now. These are ACARS (Aircraft Communications, Addressing and Reporting System) and CPDLC (Controller-Pilot Data Link Communications). These aeronautical communications data links use HF/VHF links and, alternatively, over areas with no or with poor signal coverage, commercial data satellites. However, there are several fundamental problems with data link systems implemented this way. The first problem is that the authenticity of the messages being exchanged cannot be verified. Potential attackers can, without much effort, falsify messages or even pose as a legitimate air traffic control unit or an aircraft crew. Another problem lies in the available bandwidth for VHF data links and the possible maximum transmission speeds reachable: the data transmission speed of VHF channels is very low - usually around 15 Kbit/s, and the best achievable results barely exceed 30 Kbit/s. In addition, the third major problem is message delivery, which is not guaranteed to succeed. There were indeed cases when the sent message did not reach the desired destination or arrived after a long delay of even several minutes. Aside from the mentioned problems, there are still issues related to specific aspects of the used HF/VHF data transmission links, such as signal stability, switching between individual ground radio stations, signal coverage issues etc. Therefore, in this dissertation, the main motive is to explore alternatives and find ways to solve at least some of these problems. The research in this dissertation is based on the usage of the Internet for the transmission of messages, instead of the previous radio data links. During the research it was concluded that the cellular Internet connection, even in today's technically inadequate state in the means of aeronautical needs, meets the conditions to be used as a medium for CPDLC and ACARS connections at flight altitudes up to 10,000 ft. Another goal of the research is to consider and develop the possibility of integrating the CPDLC and ACARS systems into one platform, codenamed IACARP (Integrated Aeronautical Communications, Addressing and Reporting Platform), which would provide the possibility to increase the number of functions and capabilities of both systems. The third intention of the dissertation is to propose and develop a dedicated communication protocol, which will be based on the Internet as a medium for data transmission, which will allow the IACARP platform to use a protocol that is adapted for use in aeronautical operations. In addition to the communications protocol, the dissertation also provides a possible solution for the authentication problem of messages sent within the system, in a way that does not require encryption of those messages. The proposed solution represents a new algorithm for generating a special short code based on which the authenticity of the messages is confirmed. The possibilities of automatically sending individual reports from certain vital aircraft systems to the air traffic control units are also being considered, through the proposed IACARP system. This way of integrating the components yielded another possibility which is thoroughly considered, and that is the remote control of the aircraft by ATC units in cases of emergency situations. Remote control of the aircraft in this way can most likely be achieved since there is a significant number of aircraft equipped with systems that can land them automatically, without much human intervention. Hence, it would be enough to just remotely reprogram the FMC (Flight Management Computer), enter a new flight route that would initiate landing at a suitable airport, as well as to remotely monitor and control the state of vital aircraft systems by giving the appropriate command through the IACARP platform. As the final part of the dissertation, the conclusions and the decision to accept or reject the hypotheses are presented, along with some perspectives and ideas for further research in this area.
Ključne besede: aeronautical data links, cellular networks, CPDLC, ACARS, air traffic control, message authentication, dedicated communications protocol
Objavljeno v ReVIS: 15.03.2024; Ogledov: 441; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (13,29 MB)

10.
Oblikovanje mobilne aplikacije Klopstop : diplomska naloga
Tomaž Pangerc, 2024, diplomsko delo

Opis: Varovanje in skrb za zdravje je pomembna naloga vsakega posameznika. Slovenija ima veliko zemeljske površine, prekrite z gozdovi in travniki. Pogosta žival, ki jo srečamo v slovenskem prostoru, je klop, ki prenaša nevarne bolezni. Spremljanje in pravočasno ukrepanje zmanjša tveganje okužb. Živimo v digitalnem svetu, ki nam ponuja veliko različnih aplikacij. V dani diplomski nalogi bomo izdelali prototip aplikacije za beleženje ugrizov klopov, poimenovano KlopSTOP. Raziskali in pripravili bomo osnovni okvir, na podlagi katerega lahko programer izdela omenjeno aplikacijo. KlopSTOP je namenjen širokemu krogu uporabnikov, vseh starostnih skupin in obeh spolov. Uporaba aplikacije je izredno enostavna, saj z njeno pomočjo lahko uporabnik zmanjša tveganje, se počuti veliko bolj varnega, predvsem pa ima na enem mestu razpolaga z vsemi podatki, vključno z opomniki o pregledovanju mest ugriza.
Ključne besede: aplikacija, uporabniška izkušnja, intervju, scenarij, Persona, prototip, GUI, grafični uporabniški vmesnik
Objavljeno v ReVIS: 15.03.2024; Ogledov: 388; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

Iskanje izvedeno v 1.48 sek.
Na vrh