Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Prihodnost električnih vozil z vidika zelenega prehoda : magistrsko delo
Andrej Tominc, magistrsko delo

Opis: Onesnaževanje okolja sodi med tista področja, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje vsega sveta, da bi preprečili izredno negativne posledice onesnaževanja za bodoče generacije. Neukrepanje bo povzročilo izrazit upad kvalitete življenja in bo privedlo do ekstremnih vremenskih pojavov. Cestni promet kot eden večjih onesnaževalcev okolja z izpusti CO₂ bistveno vpliva na proces globalnega segrevanja – glavnega krivca za vse podnebne spremembe. Torej bi bilo logično pričakovati korenitejše spremembe v tem segmentu. Med te spremembe sodi tudi ukrep EU, da morajo biti do leta 2035 vsa nova vozila v EU brezogljična, čeprav se vse bolj pojavljajo indici, da bo ta rok treba podaljšati. Mnogi rešitev problema vidijo v električnih vozilih, ker njihova uporaba nima ogljičnega odtisa. Vendar pa proizvodnja in kasnejša razgradnja teh vozil ni ogljično nevtralna. Infrastruktura za polnjenje teh vozil še ni dovolj razvejana, da bi omogočala nemoteno oskrbo z energijo, predvsem na javno dostopnih polnilnih mestih. Vsekakor električna vozila prispevajo k zmanjševanju onesnaževanja, seveda ob predpostavki, da se za polnjenje uporablja električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov. Razvoj tehnologij, na katerih slonijo električna vozila, bi v prihodnje res pomenil zeleni prehod.
Ključne besede: vozila, električna vozila, cestni promet, globalno segrevanje, zeleni prehod, mobilnost
Objavljeno v ReVIS: 17.12.2024; Ogledov: 117; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
Sustainable development in craft brewing: : master's thesis
Eldar Zilbershteyn, magistrsko delo

Opis: This thesis explores sustainable practices in the craft brewing industry, focusing on environmental, economic, and social challenges as breweries meet consumer demand for eco-friendly products. The study identifies the main drivers and barriers, including financial constraints, regulatory complexities, and limited expertise. Examining current trends, consumer behaviours, and technological innovations gives practical solutions and strategic recommendations for making the sector more sustainable. The findings highlight opportunities like cost savings, market differentiation, and community engagement, even though challenges like financial and knowledge gaps exist. Emphasising the need for economic incentives, education, and standardised metrics, the research shows the role of community partnerships in advancing sustainability. The thesis offers a framework for implementing sustainable practices and aligning business success with environmental and community goals. It ends with recommendations for future research on better assessment tools and new brewing technologies to further reduce environmental impacts, paving the way for a more sustainable future in craft brewing.
Ključne besede: Sustainability, craft brewing, environmental impact, sustainable practices
Objavljeno v ReVIS: 16.12.2024; Ogledov: 137; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (248,29 KB)

3.
The effect of climate change on food production and prices : master's thesis
Aigbedion Osamuyimen Destiny, magistrsko delo

Opis: Climate change͏be a major threat to g͏lo͏bal food ͏production and pr͏ices. ͏This literature rev͏iew e͏xplore various impacts of climate c͏hange on agricu͏ltural͏ productivity food security and economic stability. The review sy͏nthesizes findings from multiple studies for understan͏d how chan͏ging climate conditions aff͏ects crop yields li͏vestock fisheries and ult͏imately food prices. It dis͏cuss adapti͏ve str͏ategies along w͏ith policy͏ recommendations for mitigate the negative effects of clima͏te change on ͏agri͏culture sector͏. Study's results rev͏eal th͏at change weather p͏atterns lik͏e shifts in rain͏fall a͏nd tempe͏ratureaffect crop͏yields and harvest timelines directly causing fluctuations in food availability and prices. Also ͏the increased fr͏eq͏u͏ency and intensity ͏of extreme weather events disrupt farming operat͏ion and supply chains further ͏exacerbating price vol͏atility. The ͏findings highlight the nec͏essity of proactive adaptation stra͏tegies whi͏ch includes investment ͏in agric͏ultural practices an͏d infrastructure that are climate-resi͏l͏i͏ent as ͏w͏ellas policies for stabilizing foo͏d markets and s͏upporting populations that are vulnerable. This study concludes͏ with recommendat͏ions on future͏ research and policy ͏intervent͏ions to tackle the complex challeng͏es t͏hat climate change po͏ses to food pr͏oduction and pr͏ices.
Ključne besede: Climate change, food production, food prices, agricultural productivity, food security
Objavljeno v ReVIS: 16.12.2024; Ogledov: 132; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (879,77 KB)

4.
Dvojna kariera športnika – pomen, izzivi in priložnosti : diplomsko delo
Boštjan Tušar, diplomsko delo

Opis: Poklicna pot, ali bolje rečeno kariera, je dejavnik, ki zagotavlja človeku pogoje za določen nivo kakovosti življenja. Tudi kariera športnika mora posegati tak nivo, vendar se srečujemo z nekaterimi dejavniki, ki to otežujejo. Večinoma ljudje določeno poklicno kariero udejanjajo skozi svojo celotno aktivno dobo, medtem ko so športniki omejeni na določena leta, ko lahko dosegajo vrhunske rezultate in pri njih prevladuje športna kariera, kasneje pa se soočajo s trgom delovne sile in z iskanjem novih poklicnih karier. Dvojna kariera športnika omogoča pridobivanje izobrazbe za kasnejšo karierno pot in istočasno vrhunsko športno udejstvovanje na profesionalnem nivoju. Evropska unija, Mednarodni olimpijski komite (MOK), številne nacionalne vlade in športni organi z deklarativnimi in normativnimi ukrepi spodbujajo nastanek modela dvojne kariere, ki pomeni podporo vrhunskemu športniku na izobraževalni poti in v športni karieri, ki v končni fazi pomeni njegovo uspešno vključitev na trg dela po končani športni karieri. Zagotavljanje in izpolnjevanje pogojev, ki jih opredeljujejo Smernice EU za dvojno kariero športnikov, in ostale normativne podlage omogočajo oblikovanje usklajenega modela celostnega razvoja dvojne kariere športnikov, ki je tudi eden od sistemskih pristopov. Realizacija koncepta dvojne kariere tako omogoča karierne prehode, ki so nujni v športnikovem življenju.
Ključne besede: športniki, kariera, izobraževanje, dvojna kariera, izzivi, standardi, smernice, priporočila
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 143; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
Poslovni načrt za izgradnjo pokritega padel igrišča v športnem parku Ludus v okviru javno-zasebnega partnerstva : diplomsko delo
Martin Hrast, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bilo preučiti smiselnost izgradnje pokritega igrišča za padel v Športnem parku Ludus Beach Park Ljubljana, kar bi omogočilo celoletno igranje tega hitro rastočega športa. Delo se nanaša na šport in rekreacijo, z osredotočenostjo na športne parke, konkretno na uvedbo nove športne infrastrukture za padel v Ljubljani. Uporabljena metoda, kot potrditev tez za izgradnjo pokritega padel igrišča, je bila anketa, ki je temeljila na zbiranju podatkov med lokalnim prebivalstvom in uporabniki parka v Ljubljani, analiza podatkov iz tujine ter finančna analiza za pripravo poslovnega načrta. Rezultati ankete so pokazali visoko zanimanje za padel med uporabniki parka v Ljubljani, kar potrjuje smiselnost investicije. Finančna analiza je pokazala, da bi se investicija povrnila v manj kot petih letih, pričakovani letni prihodki pa znašajo približno 214.320 €, medtem ko so ocenjeni letni stroški obratovanja 92.000 €. Investicija v pokrito igrišče za padel je izvedljiva in dobičkonosna. Pokrita igrišča bi omogočila celoletno igranje, neodvisno od vremenskih pogojev, kar bi povečalo privlačnost športa za lokalne prebivalce in obiskovalce parka. Naša misija bo nadaljnja promocija padla v Sloveniji, izobraževanje strokovnega kadra in organizacija turnirjev. Skrbno bomo izvajali tudi letno analizo trga in prilagajali ponudbe glede na trende in povpraševanje.
Ključne besede: padel, poslovni načrti, športni parki, javno-zasebno partnerstvo, Ludus
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 120; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (997,53 KB)

6.
Strategija načrtovanega vzdrževanja v proizvodnem procesu : diplomsko delo
Gašper Podbregar, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko smo priča vse hitrejšemu napredku človeštva v vseh možnih pogledih. V svetu se vsakodnevno pojavljajo novi, izboljšani, tehnološko bolj dognani stroji, materiali in tehnologije, ki zahtevajo od nas nove strategije in razvojne poti. Sodobni svet vsakodnevno ruši meje mogočega, saj je postala verjetnost izvedbe neke zamisli le še vprašanje časa. Celovita in sistematična metoda vzdrževanja proizvodne opreme, znana kot »Total Productive Maintenance« (v nadaljevanju TPM) ali celovito produktivno vzdrževanje (CPV), je ključnega pomena za dosego konkurenčne prednosti na trgu. TPM je postala ena najbolj prepoznavnih in učinkovitih metod za izboljšanje proizvodnje v podjetjih po vsem svetu, saj omogoča višjo produktivnost, zmanjšanje stroškov in večjo zanesljivost proizvodnih procesov. Vendar pa morajo podjetja razumeti, da uspeh TPM ne izhaja samo iz tehnoloških in vzdrževalnih vidikov, temveč tudi iz organizacijske kulture, ustreznega usposabljanja zaposlenih in stalnega nadzora nad učinkovitostjo procesov. V nadaljevanju diplomskega dela bodo predstavljene zgodovina in razvoj metode TPM, njeni cilji ter pogoji za uspeh, vključno z načeli, zmotami in kazalniki napredka. Prav tako bodo opisane različne strategije za načrtovano vzdrževanje, vključno s postopkom implementacije in kazalniki uspešnosti. Na koncu bomo v zaključek podali povzetek glavnih ugotovitev diplomskega dela in poudarili pomembnost TPM v sodobnih proizvodnih procesih.
Ključne besede: proizvodni procesi, vzdrževanje, strategije, načrtovano vzdrževanje
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 118; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (984,63 KB)

7.
Applying supply chain management practices : case study on NRG (bakery and coffee bar), Saudi Arabia
Basem Thabit, diplomsko delo

Opis: Supply Chain Management (SCM) is a complicated subject, which is a significance indicator of success or failure of any manufacturing enterprise. Supply Chain Management is a set of facilities that produce raw inputs (materials), transform them into Semi-finished product and then final output (products), and deliver the products to customers through a distribution system. The management of the supply chain and the roles of various actors involved differ from industry to industry and company to company. It is absolutely essential for executives of manufacturing enterprises to be thoroughly aware about all the essential components of supply chain management and understand the impact that it might apply in the overall efficiency of the organization. This paperwork attempts to provide the reader an overview of supply chain management applied on a small food industry company Called NRG. It presents the main ideas of supply chain through some real-life practical activities for bigger Understanding of supply chain management. This research is the result of years of studies of international business and sustainable management at the prestigio reputable International Business School of Ljubljana. In this report, a small company, NRG Brewing Co., is used as a case study to transfer my theoretical knowledge of the concepts acquired at IBS regarding supply chain management to NRG. Although this report displays several objects as a problem/solution. It's not a collection of everything I've learned in my academic career at IBS, but it's what's been found as necessary for this case study. NRG Brewing Co. is a small company in the city of Jeddah (Saudi Arabia). Most of the information that would otherwise be confidential is now available for research because of this report and perhaps also to improve the small business itself. As a result, this work is an attempt to educate other observers on the idea of entrepreneurship in order to enter and find their nish through the lens of this case study; where they can use raw data to develop their business feasibility studies and the like.
Ključne besede: supply chain management, food industry, supply chain tools, NRG
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 154; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

8.
Writing business letters and e-mailing : diploma work
Mahmood Thabit, diplomsko delo

Opis: Business letter and email communication is a vital skill in the business world. This work is intended to be a guidance for those who work in the business field to communicate professionally and achieve better results. It provides the reader with valuable background information about the importance of business letters and emails writing and elaborates on the core elements of the writing process with a practical tone. This work gives a brief introduction to the topic and states the research questions, discusses business letters alone, discusses emails alone, and both differentiates and compares between letters and emails. Then it augments that with a practical analysis for individuals to apply and internalize what they have learned. In this analysis, a collection of actual business letters and emails is provided. Every letter and email is carefully and professionally analyzed according to the principles discussed in the previous sections, with comments on the strength or weakness of a letter or email. Overall, this should assist in an individual scale and collective scale. Individuals will be better at effective communication which will lead to a career success. Companies will be able to design well-founded, more effective and competitive policies on letter and email communication.
Ključne besede: Business letters, uses of emails, components of business letter, business letter formats, empirical analysis, business e-mails, difference between business letters and emails
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 116; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

9.
Kompetence prodajalca motornih vozil : diplomsko delo
Din Beriša, diplomsko delo

Opis: Sodobno poslovno okolje, v katerem je tudi trgovina z motornimi vozili, že samo po sebi zahteva sprotno prilagajanje, da bi ostalo konkurenčno. V zadnjem času je bilo poleg hitrega tehnološkega razvoja izpostavljeno tudi posledicam epidemije covida-19, zaostrenim mednarodnim odnosom in posledično motnjam v proizvodnji in logistiki. Vse to vpliva na uspešnost poslovanja. V takem okolju so zelo pomembni zaposleni, v našem primeru prodajalci motornih vozil, ki na tem zahtevnem trgu s svojim znanjem in kompetencami lahko zagotovijo konkurenčnost. Poleg osnovne izobrazbe, ki nudi temeljna znanja, je v panogi prodaje motornih vozil temeljnega pomena dodatno usposabljanje, ki zaposlenim omogoča poznavanje blaga in s tem tudi možnosti za njegovo uspešno prodajo. Samo znanje ne zadostuje, tu so predvsem kompetence kot skupek znanj, prepričanj, lastnosti, stališč, vrednot, ki zagotavljajo potrebne pogoje za uspešno opravljanje poklica prodajalec motornih vozil. Z metodami deskripcije, kompilacije in komparacije javno dostopnih virov ter z izvedbo intervjujev smo opredelili pomen kompetenc prodajalca motornih vozil in oblikovali nabor kompetenc, ki so pri izvajanju te dejavnosti pomembne za uspešno doseganje zastavljenih ciljev. Kombinacija znanj, dodatnih usposabljanj in kompetenc pomeni okvir uspešnega prodajalca. Pri tem ima odločilno vlogo kadrovski menedžment v podjetju.
Ključne besede: prodajalci, motorna vozila, kompetence, izobraževanje, usposabljanje
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 141; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

10.
Proces priprave zdrave prehrane za predšolske otroke : diplomsko delo
Suzana Kristan, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi opisujemo pomen zagotavljanja zdrave prehrane predšolskim otrokom, ki so v varstvu in izobraževanju v predšolskih ustanovah. Zaradi omejitev njihove velikosti in infrastrukture mnoge predšolske ustanove hrane ne morejo pripravljati samostojno, zato sodelujejo z zunanjimi izvajalci. Vendar pa priprava hrane zajema več kot le fizično pripravo obrokov. Gre za proces, ki se začne z načrtovanjem in konča z dejansko konzumacijo hrane ter vključuje različne deležnike, kot so institucije, starši, vzgojitelji in otroci. Pomembno je razjasniti pristojnosti in odgovornosti vsakega deležnika v tem procesu, zato da lahko preprečimo težave ter predšolskim otrokom zagotovimo zdravo prehrano. V diplomskem delu se osredotočamo na analizo tega procesa in reševanje morebitnih nejasnosti glede pristojnosti in odgovornosti. Cilj raziskave je prispevati k boljšemu razumevanju tega, kako zagotoviti, da bo prehrana za predšolske otroke ne le zdrava, temveč tudi učinkovito upravljana. Ker je zagotavljanje zdrave prehrane za predšolske otroke, ki so v varstvu in izobraževanju v predšolskih ustanovah, ključnega pomena za njihov pravilni razvoj, priporočamo aktivno sodelovanje staršev v smislu zdrave komunikacije s predšolskimi ustanovami in lastnimi otroki ter izobraževanje vzgojiteljev, ki naj zagotavljajo transparentnost pri organizaciji prehrane otrok in bodo odzivni na komunikacijo staršev.
Ključne besede: otroci, prehrana, predšolsko obdobje, procesi
Objavljeno v ReVIS: 13.12.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (482,56 KB)

Iskanje izvedeno v 1.32 sek.
Na vrh