Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava organiziranosti elektrodistribucijskih podjetij v Sloveniji in tujini
Jure Gašperšič, 2011

Opis: Ta diplomska naloga obravnava različne možnosti reorganizacije slovenskih elektrodistribucijskih podjetij, ki so se znašla v situaciji, da morajo v relativno kratkem obdobju svoje poslovanje uskladiti z direktivami EU na tem področju. Poskušali smo predstaviti in kritično oceniti usmeritve različnih formalnih in (neformalnih) interesnih skupin z več zornih kotov, ker se njihovi interesi in njihovi cilji precej razlikujejo. Pravno-formalni ”okvir” oz. zahteve Evropske unije postavljajo pomemben robni pogoj, ki vpliva na reorganizacijo internega trga z električno energijo v Sloveniji. Hkrati pa predstavlja trenutno organiziranost, kratek zgodovinski pregled organiziranosti elektrodistribucijskih podjetij od začetka do danes, organiziranje in odpiranje slovenskega trga z električno energijo, modele ločevanja in kratek pregled, kako so se tega lotili v drugih državah članicah Evropske unije.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: reorganizacija, GJS SODO, elektrodistribucijska podjetja, energetski zakon, ločevanje
Objavljeno: 08.08.2018; Ogledov: 1598; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

2.
Informacijski sistem in elektronsko bančništvo SKB banke d.d.
Mitja Prus, 2013

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil informacijski sistem, elektronsko poslovanje in elektronsko bančništvo. Osredotočil sem se na elektronsko bančništvo SKB banke, saj sem tudi sam uporabnik le-tega. Za razumevanje tega je bilo potrebno najprej opredeliti elektronsko poslovanje in elektronsko bančništvo v splošnem, podrobneje spoznati zgodovino razvoja elektronskega bančništva ter delovanje in storitve, ki nam jih nudi SKB banka. Vse banke in uporabniki bančnih storitev se zavedajo, da bo internetno bančništvo vedno bolj koristno in da bo vedno več uporabnikov bančnih storitev, zato bodo banke morale dajati velik poudarek na storitve internetnega bančništva in vlagati v razvoj kakovostnih spletnih mest.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: SKB banka d. d., elektronsko bančništvo, SKB NET, elektronsko poslovanje, elektronsko bančništvo, varnost, informacijski sistemi
Objavljeno: 10.08.2018; Ogledov: 3153; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

3.
Obvladovanje stroškov v manjšem lesnem podjetju
Branko Kovač, 2013

Opis: Vsako podjetje, ki želi biti v času globalne krize uspešno in konkurenčno, se srečuje s problemom, kako najti rezerve v celotnem poslovnem procesu. Rezerve najdemo le s točnim definiranjem stroškov. Zato moramo obvladovati stroške povsod, kjer le-ti nastajajo. V nalogi smo obravnavali obvladovanje stroškov manjšega lesnega podjetja. Prikazali smo najpomembnejše stroške manjšega lesnega podjetja. Izračunali smo, koliko je dejansko vredna delovna ura na posameznem stroškovnem mestu. V praksi se je do sedaj vrednost delovne ure določala največkrat samo izkustveno. V empiričnem delu naloge smo prikazali, kako se izračuna prodajna cena za tri različne proizvodne programe, in sicer za pisarniško opremo, kuhinjo in otroško sobo. Pričujoče delo lahko služi tudi kot priročnik za podjetnike oz. manjša lesna podjetja, saj so v njem prikazani najpomembnejši stroški, ki nastajajo v poslovnem procesu.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: malo lesno podjetje, obvladovanje stroškov, kalkulacije, prodajna cena
Objavljeno: 10.08.2018; Ogledov: 2375; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
Smiselnost investiranja v fizično zlato in srebro
Darijan Tabak, 2012

Opis: Živimo v negotovih časih, kjer nas velika večina ne ve, za kaj bi najboljše namenila svoje težko privarčevane prihranke. Čeprav se ljudje odločajo za razna varčevanja, ki jih posiljujejo banke na podlagi kratkotrajnih vezanih vlog s fiksnimi obrestnimi merami, z naložbami v razne delnice, hranjenje denarja v papirnati obliki, še vedno pozabljamo na eno zelo poglavitno stvar, in sicer, da obstajajo tudi druge alternative, ki nam ohranijo vrednost premoženja. Ena izmed danih možnosti sta prav gotovo plemeniti kovini, kot sta zlato – ohranjevalec vrednosti in srebro – prav tako ohranjevalec vrednosti, kot tudi nepogrešljiva kovina prihodnosti, saj je zaradi svojih fizikalnih in kemijskih lastnosti nenadomestljiva v industriji. Dolgoročno investiranje v plemenite kovine nas tako lahko zaščiti pred raznimi manipulacijami trga, ki ga izvajajo velike investicijske banke.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: zlato, srebro, plemenite kovine, naložba, investijske banke, investiranje
Objavljeno: 10.08.2018; Ogledov: 2074; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (718,17 KB)

5.
6.
7.
Približevanje Turčije Evropski uniji in vpliv protivladnih protestov 2013 nanj
Arnela Karat, 2017

Opis: The paper is based on a review of the literature concerning Turkish accession to the EU and the anti-governmental protests in 2013. The results of the research provide answers to this thesis’ research questions:  “Why is Turkey ‘kept at the gate’ and how will the anti-governmental protests influence the accession process?”  “What are the experts’ opinions and views on Turkey’s progress towards joining the EU and the anti-governmental protests in Turkey during May 2013?” The quantitative research shows that Turkish people do not trust Turkey’s print and broadcast media, as well as they support the anti-governmental protests and Turkish accession to the European Union. Meanwhile, the qualitative research indicates that Turkey is progressing slowly, or not at all, towards the goal of EU accession, as there are many issues to be solved in order to achieve this, as well as the need to understand the impact of the anti-governmental protests on the accession process. There are many problems and issues that Turkey needs to resolve. If there is will on both sides, then both actors should work together to move on from the current stagnation point. Furthermore, instead of a “privileged partnership”, the experts suggest some kind of “associate membership” in a highly distinctive manner for Turkey in order to emphasize the important role it has.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Turkey, EU, Erdoğan, protests, enlargement
Objavljeno: 28.07.2021; Ogledov: 362; Prenosov: 4
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

8.
Odnos menedžmenta do udejanjanja izboljšav, ki jih delavci zaznajo pri vsakodnevnem delu na primeru podjetja Petrol d. d., Ljubljana
Barbara Gril, 2015

Opis: Že na začetku diplomske naloge povezujemo temi okolja in trajnostnega razvoja kot pojma, ki sta obvezna pri razumevanju okoljske politike ter delovanja samega podjetja. Podjetje, ki je po delovanju in vsej svoji organiziranosti tema diplomske naloge, je Petrol d.d., Ljubljana. Skozi samo delovanje podjetja in skozi medsebojne odnose, ki so zgrajeni na podlagi zaposlenih v podjetju, tako pridobimo sliko organizacije Petrol. Različna poročila, raziskave in intervjuji so kazalniki, ki merijo medosebne odnose ter vzdušje v sami organizaciji. Na podlagi tega je tako pri končnih rezultatih tudi vidno, kako in koliko organizacija sama naredi za svoj uspeh – pa naj bo ta zunanji ali notranji, vendar vedno v sklopu podjetja Petrol.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: okolje, trajnostni razvoj, podjetja, zaposleni, medosebni odnosi, diplomske naloge
Objavljeno: 28.07.2021; Ogledov: 344; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (993,49 KB)

9.
Zlato, pomemben vidik svobode
Boris Rešetič, 2017

Opis: Z diplomsko nalogo nameravam opozoriti na nujnost širokega holističnega pogleda na ustvarjanje premoženja, na zmanipuliranost svetovnega finančnega trga ter na nevarnosti, ki prežijo na nas zaradi tiskanja velikih količin denarja, ki je brez realne osnove in kritja. V današnjem političnem in gospodarskem svetu obstaja veliko težav, za katere bankirji, še manj pa politiki, nimajo rešitve: rastoči dolgovi, nedelujoči socialni sistemi, dušeče obresti, borzni zlomi, bankroti podjetij. Rešitev za takšne težave so bile v zgodovini velikokrat vojne. Diplomska naloga je razdeljena na osem poglavij, ki so med seboj povezana. V uvodu sem opredelil problem in raziskovalna vprašanja, pojasnil namen in cilj diplomske naloge ter opisal, kakšne metode bodo uporabljene, pri čemer sem zastavil sedem hipotez, ki sem jih preverjal v analitičnem delu. V drugem poglavju sem opisal zgodovino zlata, kje najdemo zlato, zlato skozi čas, uporabo zlata, razloge za nakup. Na začetku tretjega poglavja sem opisal enega od vzvodov pridobivanja oblasti in bogastva. V tretjem poglavju sem se osredotočil na opredelitev denarja brez kritja, zlati standard ter obresti. Opisal sem delovanje ameriške centralne banke, ki pomembno vpliva na delovanje svetovnega finančnega trga. Podrobno je opisano tudi delovanje banke Goldman Sachs ter njeno delovanje v Evropski uniji in Sloveniji. V četrtem poglavju sem predstavil, kaj je investicijsko zlato, pomen LBMA-ja, kronološki pregled investicijskega zlata v slovenskem prostoru in uveljavljene ponudnike investicijskega zlata v Sloveniji. Opisal sem produkte podjetja Karatbars International GmbH, rešitev težav in problemov z novim produktom, tako imenovanim CASHGOLD-om. Opisal sem problematiko bančnega sistema v Evropski uniji in Sloveniji, poenotena evropska pravila za reševanje bank, jamstva za vloge v bankah ter varnost naložb. Zelo zanimiva je primerjava državne pokojnine z investicijo v naložbeno zlato. V petem in šestem poglavju sem se posvetil raziskavi in preverjanju hipotez. V sedmem in osmem poglavju sem podal predloge ukrepov, sklepne misli in zaključek.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: investicijsko zlato, zlati standard, LBMA, CASHGOLD, ameriška centralna banka, Goldman Sachs Group, denar, denar brez kritja, diplomske naloge
Objavljeno: 28.07.2021; Ogledov: 357; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,96 MB)

10.
Glasba kot kreator vrednot mladostnikov
Jaka Fortunat, 2018

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo povezanost mladih, natančneje mladostnikov, in glasbe oziroma poslušanje glasbe ter vplivom tega dejavnika na vrednote oseb pred prehodom v svet odraslih. Ob uvodni definiciji termina mladostnik nadaljujemo z opisom nekaj aktualnih dejavnosti, s katerimi se soočajo in jih, da bi se izognili stresu, uporabljajo pripadniki te starostne skupine. Med temi je seveda poglavje namenjeno tudi poslušanju glasbe ter podrobnejši pregled zgodovine glasbe s poudarkom na obdobjih, ki so ciljala na mladostnike kot osrednjo potrošniško skupino. Sledita metodološki pregled raziskovalnih problematik in predempirični del, v katerem predstavimo raziskovalna vprašanja, namen in cilje raziskovanja, raziskovalni problema in izbrano metodologijo, ki se najbolje prilega obravnavani tematiki in želenim ugotovitvam. Sledi opis postopka zbiranja virov predempiričnega dela kot tudi dela v sklopu metodološkega pristopa, pri čemer je treba predčasno analizirati vzorec sodelujočih pri kvalitativni analizi. Ocene in komentarji sodelujočih so poleg kodiranih podatkov analizirani, da preko njih ugotavljamo resničnost zadanih raziskovalnih vprašanj in tez. Osrednji del diplomske naloge je zaključen s krajšim povzetkom ugotovitev in zaključkom, v katerem je strnjeno naučeno in ugotovljeno. Podane so še možnosti za nadaljnji razvoj obravnavane tematike. Na koncu diplomske naloge sledijo še priloge v povezavi z delom: transkript, kodiranje transkripta, časovnica izdelovanja naloge, kontaktno pismo.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: mladostniki, vrednote, glasba, poslušanje, primarno opravilo, sekundarno opravilo, diplomske naloge
Objavljeno: 29.07.2021; Ogledov: 332; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh