Naslov: | KARAKTERIZACIJA IN ANALIZA NATEZNIH PARAMETROV 3D NATISNJENIH POLIMERNIH IN KOMPOZITNIH MATERIALOV |
---|
Avtorji: | ID Čistar, Marko (Avtor) ID Hozdić, Elvis (Mentor) Več o mentorju...  |
Datoteke: | 1125$$unmfs_mag_marko_cistar__lektorirano.pdf (4,91 MB) MD5: A50AB1F49B50482D1EA8DC27548636C3
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Organizacija: | UNM FS - Univerza v Novem mestu - Fakulteta za strojništvo
|
---|
Opis: | Magistrsko delo preučuje vpliv gostote izpolnilne strukture in časovne izpostavljenosti hladilno-mazalnemu sredstvu na mehanske lastnosti 3D natisnjenih polimernih in kompozitnih materialov. S tehnologijo nalaganja staljenega materiala (FDM) so bili natisnjeni preizkušanci iz PLA, PLA+CF in PA+CF z različnimi gostotami izpolnilne strukture (40 %, 60 %, 80 % in 100 %) ter izpostavljeni hladilno-mazalnemu sredstvu za 7 in 30 dni. Natezni preizkusi so bili izvedeni skladno s standardom ISO 527-2.
Rezultati kažejo, da večja gostota izpolnilne strukture povečuje natezno trdnost, vendar daljša izpostavljenost hladilno-mazalnemu sredstvu povzroča njen upad, najbolj izrazito pri 100 % gostoti izpolnilne strukture, kjer se je po 30 dneh zmanjšala za več kot 14 %. Pri Youngovem modulu je opaziti različne trende: pri 40 % in 80 % gostoti se je povečal, medtem ko se je pri 60 % in 100 % zmanjšal. To potrjuje kompleksen vpliv mazalnega sredstva na strukturo materialov.
Ugotovitve prispevajo k boljšemu razumevanju vpliva strukturnih parametrov in okoljskih dejavnikov na mehanske lastnosti 3D natisnjenih delov ter omogočajo optimizacijo njihove uporabe v industriji. |
---|
Ključne besede: | Aditivna proizvodnja, FDM tehnologija, Hladilno-mazalna sredstva, Gostota izpolnilne strukture, Mehanske lastnosti, Oblika izpolnilne strukture |
---|
Leto izida: | 2025 |
---|
PID: | 20.500.12556/ReVIS-11648  |
---|
Datum objave v ReVIS: | 26.04.2025 |
---|
Število ogledov: | 110 |
---|
Število prenosov: | 0 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |