Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:PREHRANA PACIENTA V ENOTI INTENZIVNE TERPIJE
Avtorji:ID Lukić, Milorad Ino (Avtor)
ID Hočevar, Irena (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf 3793$$milorad_ino_lukic_konec.pdf (1,58 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:UNM FZV - Univerza v Novem mestu - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: Ustrezna prehranska podpora pri kritično bolnih pacientih v enotah intenzivne terapije, lahko zmanjša tveganje za zaplete, izboljša klinične izide in prispeva k hitrejšemu okrevanju. Preučevanje prehranskih potreb teh pacientov, izzivov in ovir, s katerimi se soočajo zdravstveni delavci, je ključno za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe. Namen raziskave je bil raziskati prehransko podporo in oskrbo pacientov v enoti intenzivne terapije. Metoda: Podatke smo pridobili s sistematičnim pregledom strokovne in znanstvene literature ter analizo pridobljenih virov. Osredotočili smo se na prehransko podporo in oskrbo pacientov v enoti intenzivne terapije. Strokovno branje smo nadaljevali, dokler nismo zbrali 18 primernih enot iz prosto dostopnih bibliografskih baz (PubMed, Google Učenjak, ScienceDirect). Zadetke, ki smo jih v raziskavi analizirali, smo poiskali s pomočjo ključnih besed in besednih zvez, in sicer »enota za intenzivno nego«, »kritična nega«, »prehranska podpora«, »enteralna prehrana«, »stanje prehranjenosti« in »preprečevanje podhranjenosti«. Pri iskanju smo se omejili na vire v slovenskem in angleškem jeziku, na vire objavljene v obdobju 2013–2023 in dostopnost celotne vsebine s področja, ki ga obravnavamo v diplomski nalogi. Ključne besede smo povezali z Boolovim operatorjem (AND). Rezultati: V pregled smo vključili članke v polnem besedilu, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Podatke, zbrane v novembru 2024, smo analizirali s tehniko kodiranja in oblikovali vsebinske kategorije, kot so prehranske potrebe pacientov, učinki prehranske podpore na klinične izide ter ovire in izzivi pri zagotavljanju prehranske podpore, kar je omogočilo jasnejšo interpretacijo rezultatov in pripravo priporočil. Razprava: Ugotovitve raziskave kažejo, da je ustrezna prehranska podpora ključnega pomena za izboljšanje kliničnih izidov pacientov v enoti intenzivne terapije. Razprava poudarja potrebo po multidisciplinarnem pristopu, dostopu do jasnih smernic in nenehnem izobraževanju zdravstvenih delavcev, saj pomanjkanje znanja, virov in usklajenosti ostajajo glavne ovire za optimalno izvajanje prehranske podpore
Ključne besede:prehranska podpora, enteralna prehrana, kritično bolni pacienti, intenzivna nega, preprečevanje podhranjenosti, multidisciplinarna oskrba.
Leto izida:2025
Datum objave v ReVIS:06.07.2025
Število ogledov:25
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:NUTRITION IN THE INTENSIVE CARE UNIT
Opis:Theoretical background: Adequate nutritional support for critically ill patients in intensive care units can reduce the risk of complications, improve clinical outcomes, and contribute to faster recovery. Examining the nutritional needs of these patients and the challenges faced by healthcare providers is essential for improving the quality of healthcare services. The aim of this study was to explore nutritional support and care for patients in intensive care units. Method: Data were collected through a systematic review of professional and scientific literature and analysis of retrieved sources. The focus was on nutritional support and care for patients in intensive care units. The review continued until 18 suitable studies were identified from open-access bibliographic databases (PubMed, Google Scholar, ScienceDirect). The articles were identified using key terms and phrases such as "intensive care unit," "critical care," "nutritional support," "enteral nutrition," "nutritional status," and "malnutrition prevention." The search was limited to resources in Slovenian and English, published between 2013–2023, with full-text access within the scope of the thesis. Keywords were connected using the Boolean operator (AND). Results: The review included full-text articles that met the selected criteria. Data, collected in November 2024, were analyzed using coding techniques, resulting in thematic categories such as the nutritional needs of patients, the effects of nutritional support on clinical outcomes, and challenges in providing nutritional support. These categories facilitated a clearer interpretation of results and the development of recommendations. Discussion: The findings indicate that adequate nutritional support is crucial for improving clinical outcomes in intensive care unit patients. The discussion emphasizes the need for a multidisciplinary approach, access to clear guidelines, and continuous education of healthcare professionals, as a lack of knowledge, resources, and coordination remains a major barrier to optimal nutritional support.
Ključne besede:nutritional support, enteral nutrition, critically ill patients, intensive care, malnutrition prevention, multidisciplinary care


Nazaj