Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Primerjava vlog očeta in matere pri postavljanju meja v vzgoji otrok : diplomska naloga visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje
Avtorji:ID Šmelc, Sandra (Avtor)
ID Podgornik, Nevenka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf RAZ_Smelc_Sandra_i2018.pdf (613,36 KB)
MD5: 89C5F971FA5059D982F52E4D3B430207
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FUDS - Fakulteta za uporabne družbene študije
Opis:Starševstvo je ena najtežjih vlog, v kateri se znajde vsak posameznik. Zavedati se moramo, da smo mi tisti, od kogar je naš otrok odvisen, zato je pomembno, da se potrudimo po najboljših močeh. Čas je največja dragocenost, ki jo lahko namenimo otroku. S tem skrbimo za dobre odnose znotraj družine. Tradicionalno starševstvo, ki smo ga bili navajeni v preteklosti, je v zadnjih par desetletjih začelo izginjati. Zamenjalo ga je sodobno starševstvo. Vzgoja otrok ni več naloga zgolj matere, temveč je vedno več poudarka na očetovstvu, kjer se tudi očetje aktivno vključujejo v vzgojo otrok. Breme vzgoje prevzemata oba starša, pri čemer je pomembno, da se s tem znata spopasti na način, ki je ustrezen za oba. Eden pomembnejših dejavnikov vzgoje je postavljanje meja. S tem starši usmerjajo in ohranjajo svojega otroka na pravi poti k odraslemu življenju. Z določanjem meja postavijo okvirje, znotraj katerih se otrok počuti varnega. Z odraščanjem se meje neprestano spreminjajo in dopolnjujejo. Na ta način se otrok uči in nabira nove izkušnje. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnih izhodišč in empiričnega dela. Teoretična izhodišča so razdeljena v štiri glavne sklope: družina, avtoriteta, vzgoja in postavljanje meja. Največ pozornosti je namenjeno postavljanju meja s strani matere in očeta, na čemer temelji tudi moja raziskava. Želela sem preveriti, v kolikšni meri se razlikujeta vlogi očeta in matere. Rezultati so pokazali, da sta starša v določenih elementih vzgoje dokaj enakovredna, a vendar je celotno gledano še vedno mati tista, ki prevladuje.
Ključne besede:družina, vzgoja, postavljanje meja, avtoriteta, pravila, medsebojni odnosi, čustva, diplomske naloge
Kraj izida:Ljubljana
Kraj izvedbe:Ljubljana
Založnik:[S. Šmelc]
Leto izida:2018
Leto izvedbe:2018
Št. strani:54 str., [4] str. pril.
PID:20.500.12556/ReVIS-7984 Novo okno
UDK:159.9
COBISS.SI-ID:5583611 Novo okno
Datum objave v ReVIS:28.07.2021
Število ogledov:1067
Število prenosov:104
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Parenthood in one of the most difficult roles in which an individual finds himself. We must be aware that we are the ones from which our children depend. And that is the reason why we need to do our best. We need to spend time on our child. That is the ideal way to build a strong family relationship. Traditional parenting, we were used to has begun to disappear in the last decades. It was replaced by modern ways of parenting. Not just mothers, but also fathers have become more engaged in child care. A role of bringing up children has become an important job for both parents. Important part of bringing up children is setting boundaries. By doing this and letting the child be aware of it, he will feel safe. With growing up, the boundaries are constantly changing and complementing. That way the child will learn and get new experiences. This thesis consists of two parts, theory and research. Theory is divided into four chapters: family, authority, upbringing and setting the boundaries. The last subject is also the most important one since it is the main topic of the research in which I tried to expose the differences in setting the boundaries by both parents. The results revealed that both parents seem to be quite equal in terms of upbringing the children, although in some parts the mother still has the dominant role.


Nazaj