Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Pravno varstvo žensk in otrok : diplomsko delo
Avtorji:ID Šmitran, Darja (Avtor)
ID Dežman, Aljoša (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke: Gradivo nima datotek. Gradivo je morda fizično dosegljivo v knjižnici fakultete, zalogo lahko preverite v COBISS-u. Povezava se odpre v novem oknu
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Delo zaključne refleksije študija
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:EVRO-PF - Nova Univerza - Evropska pravna fakulteta
Opis:Pravice žensk in otrok so se skozi čas korenito spremenile. Če pogledamo že samo nekaj desetletij nazaj, ugotovimo, kako zelo, saj so bile teme, kot so volilna pravica, delo in izobrazba, nekaj, kar se je običajno povezovalo z moškimi, za ženske pa so bile izven dosega. V času, ko se zdi, da so pravice žensk in otrok dokaj dodelane in uresničene ter nekaj, kar ne potrebuje posebnega poudarka, pa je to področje, na katerem se še vedno da storiti več. Za izbrano temo diplomskega dela smo se odločili predvsem, ker so kljub temu, da se je njihov položaj v družbi izboljšal, še vedno ravno ženske tiste, ki so skupaj z otroki dostikrat veliko bolj ogrožene od moških. Še vedno se zdi, da so v vsakdanjem življenju prisotne velike razlike med moškimi in ženskami, ki se lahko kažejo v osebnem življenju, kot fizično, spolno, psihično ali verbalno nasilje, ali v poslovnem življenju, kot preferenca postavljanja moških na vodilne položaje ter neenakost v plačilu. Ker so torej ženske in otroci v življenjskih situacijah ranljivejši, sem se želela poglobiti v to, kako jih pravo varuje ter kakšne pravice lahko uveljavljajo.
Ključne besede:pravice žensk, pravice otrok, pravna ureditev, enakost žensk in moških, človekove pravice
Kraj izida:Ljubljana
Kraj izvedbe:Ljubljana
Založnik:[D. Šmitran ]
Leto izida:2021
Leto izvedbe:2021
Št. strani:48 str.
PID:20.500.12556/ReVIS-8750 Novo okno
UDK:342.726(043.2)
COBISS.SI-ID:101983235 Novo okno
Opomba:Dipl. delo 1. stopnje bolonjskega študija;
Datum objave v ReVIS:24.03.2022
Število ogledov:1146
Število prenosov:0
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Throughout history, women and children's rights have changed drastically. Considering the last few decades, we can determine how much they have changed, as notions, such as the right to vote, work, and education, were normally related to men and inaccessible to women. Sometimes, it feels like women and children's rights are well-established and respected, thus not requiring more attention, but I believe that this field could still be improved, as across the globe many women and girls still face discrimination on the basis of sex and gender. I selected this topic because I believe that, even though their status in the society has improved, women and children are still at risk more frequently than men. Considerable differences between men and women are still perceived in everyday life. They may be reflected in one's personal life, in form of physical, sexual, mental, or verbal violence, or in one's professional life, in form of appointing men to management positions and pay inequality. Since women and children are more vulnerable in these situations, I wanted to examine how they are protected by law and what rights they can exercise.


Nazaj