Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Vpliv veganstva in presnojedstva na ortoreksijo : diplomska naloga
Avtorji:ID Furlan, Anja (Avtor)
ID Rakovec, Primož (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf RAZ_Furlan_Anja_i2021.pdf (707,51 KB)
MD5: EF5050388B60A2979AC0C6B22BD10FFE
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FUDS - Fakulteta za uporabne družbene študije
Opis:Ortoreksija nervoza je predlagana motnja hranjenja. Gre za patološko obsedenost z zdravo in biološko »čisto« hrano, oziroma s pretiranim izogibanjem hrani, ki naj bi bila nezdrava, kar vodi do izrazitih prehranskih omejevanj. Leta 1997 jo je prvi opisal psiholog in zdravnik Steven Bratman, in sicer kot vzporedno motnjo z ostalimi motnjami hranjenja, na primer anoreksijo nervozo. Izraz ortoreksija izhaja iz grške besede (ortho, "pravilen"), in (orexis, "tek"), dobesedno prevedeno »pravi tek«, v praksi pa pomeni »pravilna prehrana«. Za razliko od anoreksije so bolniki zadovoljni s svojo telesno podobo, toda hrane ne vnašajo v telo, ker omejujejo njeno sestavo ali vnos na splošno, saj pogosto ne vedo, kaj je v njej. S pomočjo nadzora nad hrano naj bi si oseba tudi odpravila občutek pomanjkanja nadzora. V teoretičnem delu najprej s pomočjo literature opišemo veganstvo, presnojedstvo in ortoreksijo. S tem opisom dobimo podlago in uvid za nadaljno raziskovanje. Namen naloge je raziskati vpliv veganstva in presnojedstva na nastanek ortoreksije. Zanima nas, kateri dejavniki so vzrok za prehod iz vsejedstva v veganstvo in presnojedstvo ter če je le to vezano na nastanek ortoreksije. Raziskovali bomo način življenja veganov in presnojedcev ter njihovo delovanje in funkcioniranje pri samem načinu prehranjevanja. Nalogo nadaljujemo, da v okviru kvalitativne metodologije izvedemo sedem delno strukturiranih intervjujev, pri katerih je poudarek na razumevanju in interpretaciji raziskovalnih situacij, odnosov, procesov in ravnanj. S kvalitativnimi podatki smo želeli pridobiti bolj poglobljeno sliko našega raziskovalnega vprašanja. Odkrili smo, kje so problemi, kako ljudje gledajo na način prehranjevanja in kako se o prehranjevanju pogovarjajo. Na naše zastavljeno raziskovalno vprašanje: Ali gre pri veganih in presnojedcih za obsedenost z zdravo, biološko neoporečno hrano, ki privede do ortoreksije, ugotavljamo, da gre za obsedenost z zdravim načinom prehranjevanja. Večina intervjuvancov stremijo k biološki in ekološki pridelavi hrane. V razpravi smo podali naše ugotovitve in predloge za nadaljnje delo.
Ključne besede:veganstvo, presnojedstvo, motnje prehranjevanja, ortoreksija, diplomske naloge
Kraj izida:Nova Gorica
Kraj izvedbe:Nova Gorica
Založnik:[A. Furlan]
Leto izida:2021
Leto izvedbe:2021
Št. strani:53 str., [65] str. pril.
PID:20.500.12556/ReVIS-8803 Novo okno
UDK:613.2
COBISS.SI-ID:80168451 Novo okno
Datum objave v ReVIS:05.05.2022
Število ogledov:1086
Število prenosov:76
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Orthorexia nervosa is a suggested eating disorder. It is a pathological obsession with healthy and biologically "clean" food, or with excessive avoidance of food that is supposed to be unhealthy, which leads to severe dietary restrictions. In 1997, it was first described by psychologist and physician Steven Bratman as a parallel disorder with other eating disorders, such as anorexia nervosa. The term orthorexia comes from the Greek word (ortho, “correct”), and (orexis, “appetite”), literally translated “correct appetite,” and in practice means “proper diet”. Unlike anorexia, patients are happy with their body image, but the food intake is limited by the food composition in general, as they often do not know what is in it. With the help of food control, a person should also eliminate the feeling of lack of control. In the theoretical part, we first describe veganism, overeating, and orthorexia with the help of literature. With this description, we get a basis and insight for further research. The purpose of this paper is to investigate the influence of veganism and overeating on the development of orthorexia. We are interested in which factors are the cause of the transition from omnivores to veganism and overeating, and if this is related to the development of orthorexia. We will observe the lifestyle of vegans and people on a raw vegan diet and their functioning in the diet itself. We continue the task of conducting seven semi-structured interviews within the qualitative methodology, with an emphasis on understanding and interpreting the situations, relationships, processes, and behaviors in the research. With qualitative data, we wanted to get a more in-depth picture of our research question. We have found where the eating disorders/problems are, how people look at the way the eat, and how they talk about eating. To our research question: Are vegans and people on a raw food diet obsessed with healthy, pure organic food that leads to orthorexia, we find that it is an obsession with healthy eating. All interviewees strive for organic and ecological food production. In the discussion, we presented our findings and suggestions for further research.


Nazaj