Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Londonski sporazum 1915 : pomen in posledice
Avtorji:ID Bogataj, Naja (Avtor)
ID Petrič, Ernest (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke: Gradivo nima datotek. Gradivo je morda fizično dosegljivo v knjižnici fakultete, zalogo lahko preverite v COBISS-u. Povezava se odpre v novem oknu
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:EVRO-PF - Nova Univerza - Evropska pravna fakulteta
Opis:Prva svetovna vojna, poimenovana tudi kot velika vojna, je eden od najpomembnejših zgodovinskih dogodkov sveta. Potekala je na evropskih tleh, vključile pa so se tudi druge države sveta. Takrat je v Evropi vladalo pet velesil, in sicer Velika Britanija, Francija in Rusija, ki so bile članice antantnih sil, ter Avstro-Ogrska in Nemčija, ki sta bili z Italijo, ki se je sama sicer imela za velesilo, povezani v centralnih silah. Velesile so se borile za ozemlje, za širitev svojega imperija tako na evropskih tleh kot na drugih celinah, v kolonijah. Italija, ki je imela kompleks manjvrednosti, je imela od nekdaj samo en cilj, to je razširiti svoje ozemlje in postati nepremagljiv imperij. Ker ji to ni uspelo na način kot ostalim velesilam, torej z vojaškimi napadi in okupacijo, je v začetku svetovne vojne posegla po drugačnem načrtu. Razglasila je nevtralnost, kar je pomenilo, da se v vojni ne bo borila za nikogar in je svojo vojaško moč tako rekoč ponudila tistim silam, ki ji bodo v zameno za pomoč v vojni ponudile več. Antantne sile so to izkoristile in Italiji ponudile večji del njenih ozemeljskih zahtev. Po tajnih pogajanjih so dogovor sklenile s podpisom Londonskega sporazuma aprila leta 1915. Podpis sporazuma je močno vplival na razvoj prve svetovne vojne, ena od posledic podpisa je bil vstop Italije v prvo svetovno vojno, ki je vojno napovedala svoji nekdanji zaveznici v centralnih silah, tj. Avstro-Ogrski. S podpisom sporazuma je bilo oškodovanih mnogo narodov; narodov, katerih ozemlje je bilo brez njihovega vedenja obljubljeno Italiji. Med njimi smo tudi mi, Slovenci, saj je veliko našega etničnega ozemlja ostalo onkraj meja, skupaj z našimi, tam živečimi rojaki.
Ključne besede:prva svetovna vojna, velesile, pogajanja, tajni sporazum, Londonski sporazum
Kraj izida:Ljubljana
Kraj izvedbe:Ljubljana
Založnik:[N. Bogataj]
Leto izida:2022
Leto izvedbe:2022
Št. strani:73 str.
PID:20.500.12556/ReVIS-8939 Novo okno
UDK:94(100)"1914/1918"(043.2)
COBISS.SI-ID:113300995 Novo okno
Opomba:Dipl. delo 1. stopnje bolonjskega študija;
Datum objave v ReVIS:30.06.2022
Število ogledov:1334
Število prenosov:0
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:The First World War, also referred to as the Great War, is one of the most important historical events in the world. It took place on European soil, but other countries of the world also took part in it. At that time, five superpowers ruled in Europe, namely Great Britain, France and Russia, which were members of the Allied Powers, and Austria-Hungary and Germany, which were connected to Italy – which otherwise considered itself a superpower, in the Central powers. The superpowers fought for territory, for the expansion of their empire, both on European soil and on other continents, in the colonies. Italy, which had an inferiority complex, has always had only one goal, which is to expand its territory and become an invincible empire. Because it failed to do so in the same way as other superpowers, that is, with military attacks and occupation, it intervened according to a different plan at the beginning of the First World War. She declared neutrality, which meant that she would not fight for anyone in the war, and offered her military power, so to speak, to those forces that would offer her more in return for her help in the war. The Entente powers took advantage of this and offered Italy most of its territorial claims. After secret negotiations they finally concluded their agreement by signing the London Agreement in April 1915. The signing of the agreement had a strong influence on the development of the First World War, one of the consequences of the signing was the Italian declaration of war on Austria-Hungary and thus the entry of Italy into the First World War. Many nations were harmed by the signing of the agreement; nations whose territory was promised to Italy without their knowledge. We, Slovenes, are also among them, as much of our ethnic territory has remained beyond the borders, together with our compatriots.


Nazaj