Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Oskrba starostnikov v domu za starejše in v domači oskrbi : diplomska naloga
Avtorji:ID Avdić, Sead (Avtor)
ID Raspor, Andrej (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf RAZ_Avdic_Sead_i2022.pdf (2,01 MB)
MD5: EA2E36C27B6FCBE5F2577B94A337987A
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FUDS - Fakulteta za uporabne družbene študije
Opis:Dandanes je zelo veliko starejše populacije. Velika večina se ne more odločiti, ali bi odšla v dom za starejše ali bi ostala v domači oskrbi. Pri tem se pojavlja problem, ki bo tudi v prihodnje vse pogostejši, tj., da so nekateri domovi žal prepolni, hkrati je pa to tudi prevelik strošek glede na povprečno nizke pokojnine za naše okolje. Dom za ostarele pomeni za starostnika nekaj čisto novega, predstavlja mu nove izzive in prilagajanje na novo življenjsko okolje. Obstajajo pa tudi druge možnosti, v katerih starostnik lahko biva in uživa svoja pozna leta. To so npr. varovanje na daljavo, pomoč na domu, nega na domu, dnevno varstvo, oskrbovana stanovanja, začasni sprejemi v domu, ter domsko varstvo, ki so podrobneje predstavljeni v nadaljevanju. Sam menim, da ima vsak starostnik pravico ostati v domači oskrbi, vse dokler lahko poskrbi sam zase oz. zanj lahko skrbijo svojci, družina, prijatelji in podobno. Obstajajo pa tudi društva, ki se ukvarjajo s starostniki na področju kulture, umetnosti, športa, varstva okolja ipd. V svoji diplomski nalogi bom raziskoval, ali si starostniki želijo ostati v domači oskrbi ali želijo oditi v dom za starejše. Informacije sem pridobil preko anket, ki sem jih izvajal v domu starejših občanov v Medvodah, in s starostniki, ki živijo v domači oskrbi v Kamniku. Ugotovil sem, da si vsak starostnik želi ostati v domači oskrbi čim dlje časa, saj se tam počuti bolj varnega, v okolju mu je že vse znano, ko pa odide v dom za ostarele, pa se mora prilagajati vsemu na novo. Zaradi trenutne situacije z virusom covid-19 je bilo anketiranje malo težje izvedljivo, saj smo imeli v državi posebne ukrepe.
Ključne besede:staranje, starostniki, domovi za ostarele, varstvo starostnikov, nega starostnikov, covid-19, domača oskrba, diplomske naloge
Kraj izida:Ljubljana
Kraj izvedbe:Ljubljana
Založnik:[S. Avdić]
Leto izida:2022
Leto izvedbe:2022
Št. strani:42, [9] str.
PID:20.500.12556/ReVIS-9464 Novo okno
UDK:159.9
COBISS.SI-ID:126149891 Novo okno
Opomba:Študijski program Socialni menedžment;
Datum objave v ReVIS:22.12.2022
Število ogledov:826
Število prenosov:100
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Today, there is a very large elderly population. The vast majority cannot decide whether to go to a nursing home or stay in home care. There is also a problem that will continue to be more common in the future, ie. that some homes are unfortunately overcrowded, but at the same time it is too much of a cost compared to some average low pensions for our environment. A home for the elderly means something completely new for the elderly, presents them with new challenges and adaptation to a new living environment. However, there are other options in which an elderly person can reside and enjoy his or her late years. These are e.g. remote security, home help, home care, day care, serviced apartments, temporary home receptions, and home care, which are moved in more detail below. I personally believe that every elderly person has the right to remain in home care as long as he or she can take care of himself or herself. he can be cared for by relatives, family, friends, and the like. There are also associations that deal with the elderly in the field of culture, art, sports, environmental protection, etc. In my dissertation, I will explore whether seniors want to stay in home care or want to go to a nursing home. I will obtain information through surveys, which I will conduct in a home for the elderly in Medvode and the elderly who live in home care in Kamnik. I have found that every elderly person wants to stay in home care for as long as possible because they feel safer there, everything is already known, but when they go to a home for the elderly, they have to adapt to everything anew. Due to the current situation with the Corona virus, the matter was a little more difficult to implement due to the measures we had in the country.


Nazaj