Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Gospodarska kriza in krčenje pravic delavcev
Marko Avsec, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: delovno pravo, pravice delavcev, recesija, gospodarska kriza, gospodarska rast, BDP, diplomsko delo
Published: 14.04.2017; Views: 4039; Downloads: 180
.pdf Fulltext (1,45 MB)

2.
Uporaba variacijskega računa pri analizi poslovnega cikla
Goran Obradović, 2012

Found in: ključnih besedah
Keywords: model, variacijski račun, BDP, proračunski primankljaj, gospodarska rast
Published: 11.12.2020; Views: 1117; Downloads: 48
.pdf Fulltext (955,92 KB)

3.
4.
Analiza vplivnih dejavnikov na cene nepremičnin
Niko Maučec, 2021

Abstract: Konec leta 2008 se je finančna kriza, ki jo je povzročil zlom nepremičninskega trga v ZDA, razširila po vsem svetu in v veliki meri vplivala na razvoj gospodarstva. Krizo je sprožil propad hipotekarnega trga posojil v ZDA, zlom pa je prizadel tudi evropske države, vključno z razvitimi državami, kot so Avstrija, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Nizozemska, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo. Tudi v Sloveniji smo krizo močno občutili. Finančna kriza je povzročila velik padec cen nepremičnin, nato pa je trajalo precej časa, da so se cene ustalile, šele zadnjih nekaj let pa spet opažamo njihovo rast. Na oblikovanje cen nepremičnin vplivajo različni dejavniki, ta analiza pa zajema BDP na prebivalca, obrestne mere in inflacijo. Ko so obrestne mere nizke, narašča zadolževanje, cene nepremičnin pa rastejo, kar bi lahko povzročilo nastanek novega mehurčka na nepremičninskem trgu. Splošno povišanje cen, ki je posledica inflacije, lahko vpliva tudi na cene nepremičnin, kar pomeni, da se cene po navadi zvišajo za določeno stopnjo inflacije. Vpliv omenjenih dejavnikov na cene nepremičnin je potrjen v nekaterih znanstvenih in strokovnih študijah, ki smo jih predstavili v magistrskem delu. V njem pa smo s pomočjo regresijskega modela dokazali statistično pomemben vpliv BDP na prebivalca ter obrestnih mer na oblikovanje cen nepremičnin. Statistično pomemben vpliv inflacije v raziskavi ni bil potrjen. Prav tako smo ugotovili, da je vpliv analiziranih dejavnikov na slovenskem trgu drugačen, kot je vpliv istih dejavnikov na evropskih nepremičninskih trgih. Zato ugotavljamo, da slovenski nepremičninski trg ni popolnoma primerljiv z razvitimi nepremičninskimi trgi.
Found in: ključnih besedah
Keywords: nepremičnine, oblikovanje cen, BDP na prebivalca, obrestne mere, inflacija
Published: 24.03.2022; Views: 704; Downloads: 0

5.
Vpliv olimpijskih iger na turistično statistiko izbranih držav
Taja Šplajt, 2022

Abstract: Olimpijske igre so eden najpomembnejših velikih dogodkov, ki imajo velik vpliv na destinacijo gostiteljico. Z diplomskim delom smo opravili raziskavo, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri olimpijske igre vplivajo na turizem destinacije gostiteljice. Prejšnje raziskave, predstavljene v akademskih virih, nakazujejo, da imajo olimpijske igre pomemben vpliv na turizem. Analizirani statistični podatki so pokazali, da olimpijske igre ne povzročajo povečanih mednarodnih turističnih prihodkov, povečanega števila mednarodnih prihodov turistov ali pa povečanega prihodka od transporta v letu, ko se v državi odvijajo olimpijske igre. Prav tako ni bilo moč potrditi, da bi med olimpijskimi igrami turizem predstavljal tretjino bruto družbenega prihodka države.
Found in: ključnih besedah
Keywords: olimpijske igre, turizem, trajnost, ekonomija, BDP
Published: 03.09.2022; Views: 367; Downloads: 39
.pdf Fulltext (641,43 KB)

6.
Analiza poslovanja podjetja Eurolux d. o. o.
Tim Pirc, 2022

Abstract: V diplomskem delu je analizirano podjetje Eurolux d. o. o., ki je bilo ustanovljeno leta 1997 ter se ukvarja z elektroinštalacijami in inženiringom. V diplomskem delu obravnavamo uspešnost poslovanja podjetja, poleg tega se njegova uspešnost primerja z uspešnostjo konkurenčnega podjetja Elcom d. o. o. Za podjetje Elcom d. o. o. opravimo analizo poslovanja v obdobju od leta 2018 do leta 2020. Ker je podjetje srednje veliko, mora oddajati revidentirana letna poročila, ki so javno dostopna šele septembra/oktobra v naslednjem letu, kar pomeni, da za leto 2021 poročila še niso javno dostopna. S tem bo opravljena raziskava, kakšen pomen ima za rast gospodarsko stanje v Sloveniji (BDP).
Found in: ključnih besedah
Keywords: analiza poslovanja, elektroinštalacije, inženiring, gradbeni sektor, BDP, gospodarsko stanje, makroekonomija, mikroekonomija, računovodski kazalniki, rast podjetja.
Published: 10.11.2022; Views: 384; Downloads: 52
.pdf Fulltext (2,46 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top