1. DELO IN ZAPOSLOVANJE NA ČRNO V GOSTINSTVUMarko Kozel, 2024, not set Abstract: Namen diplomskega dela je poglobljena analiza pojava dela na črno v gostinstvu, s poudarkom na vplivu te vrste dela na kadre in predstavitivi izkoriščevalskih strategij delodajalcev v izogib zakonitemu zaposlovanju. Cilj diplomskega dela je razumeti različne vidike te problematike, pri čemer se osredotočamo na taktike delodajalcev in načine izogibanja zakonitim postopkom zaposlovanja. Diplomsko delo opredeljuje značilnosti takšnega zaposlovanja, razloge za takšno nezakonito prakso ter preučuje vlogo, sankcije, posledice in učinkovitost inšpekcijskih služb. Delo je razdeljeno na teoretični del, ki analizira problematiko in zakonodajni okvir, in empirični del, kjer smo z anketo 100 gostinskih delavcev zbrali podatke, ki smo jih s kvantitativnimi metodami in deskriptivno statistiko analizirali. Na podlagi rezultatov izvedene ankete smo oblikovali priporočila. Keywords: Gostinstvo, delo na črno, zaposlovanje, delodajalec, raziskava. Published in ReVIS: 23.11.2024; Views: 130; Downloads: 2 Full text (5,85 MB) |
2. |
3. |
4. |
5. |
6. Analiza 20. [i. e. 20] zaposlitvenih portalov na področju HORECA (hotelirstvo, restavracije in catering) : diplomska nalogaSmiljan Benkovič, 2020, undergraduate thesis Keywords: iskanje zaposlitve, zaposlitveni portali, hotelirstvo, gostinstvo, catering, karierni nasveti, diplomsko delo Published in ReVIS: 27.08.2020; Views: 2320; Downloads: 188 Full text (993,47 KB) |
7. Inovativni poslovni model za rast podjetja LTL d. o. o.Lina Zobec, 2017, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu je predstavljen inovativni poslovni model za rast podjetja LTL, d. o. o., ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo. Predmet diplomskega dela je inovativni poslovni model za zagotavljanje rasti podjetja LTL, d. o. o. Poslovni model je sestavljen iz inoviranja, kar zahteva uporabo različnih opisnih metod pri merjenju uspešnosti poslovanja podjetja, hkrati pa služi kot osnova za nadaljnjo obravnavo inoviranja. Namen diplomskega dela je s pregledom obstoječega stanja v podjetju in na podlagi raziskav strokovne literature predstaviti ključne aktivnosti za podjetje LTL, d. o. o., ki bi podjetju omogočale rast v prihodnje. Cilj diplomskega dela je predstaviti konkretna dejanja, ki jih mora izvršiti podjetje, da bo lahko dosegalo zadovoljivo rast v prihodnosti.
Diplomsko delo je razdeljeno na tri dele, ki se skladno povezujejo v celoto. V prvem delu je predstavljeno podjetje LTL, d. o. o., kjer je opravljen pregled preteklega poslovanja podjetja, kar služi kot osnova za teoretično podlago v drugem delu, kjer je obravnavana rast podjetja na podlagi strokovne literature. V tretjem delu je predstavljen inovativni poslovni model za podjetje LTL, d. o. o.
Inovativni poslovni model je pokazal zagotavljanje rasti v obliki diverzificiranja podjetja na način, da svojo ponudbo razširi v smeri franšizinga na nivoju mikro poslovnih enot, ki bodo pripomogle k temu, da se prisotnost in s tem prepoznavnost drugih lokacij izboljša. Podjetje LTL, d. o. o., je zdravo podjetje, ki ima svoje poslovne enote dobro pozicionirane, saj v gostinski dejavnosti na nivoju strežbe pijač lokacija prevladuje nad ponudbo. Podjetje ponuja v svojih poslovnih enotah v centru Ljubljane tudi posebne mešane pijače, ki so priljubljene med mladimi in študenti, vendar je želja po klienteli z večjo kupno močjo prav tako
pomembna. Podjetje se bo zato usmerilo v franšizing in s tem zajelo tisti del populacije, ki bo ob plačevanju polne nesubvencionirane cene omogočil investiranje v dodatne mikro enote. Keywords: podjetništvo, inoviranje, poslovni model, gostinstvo, franšizing Published in ReVIS: 20.12.2018; Views: 3124; Downloads: 185 Full text (1,22 MB) |
8. Poslovni načrt za podjetje Shoreditch d. o. o.Taja Grubar, 2018, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu sem s pomočjo poslovnega načrta preverjala možnosti za uspeh podjetja Shoreditch, d. o. o. Poslovni načrt je izredno pomemben korak pred uresničitvijo poslovne zamisli. Če je narejen kakovostno, lahko z njim zelo natančno preverimo zrelost poslovne ideje in služi kot naslednji korak k uresničevanju le-te. Skozi raziskavo sem ugotavljala, ali je na gostinskem trgu v Ljubljani še prostor za novo podjetje, in s finančno analizo ocenila uspešnost podjetja v prvih štirih letih delovanja.
Idejo za ustanovitev podjetja Shoreditch, d. o. o. sem dobila na potovanju v Londonu, kjer sem obiskala veliko zanimivih in unikatnih barov in restavracij. Svojo izkušnjo želim zdaj deliti in ustvariti v Ljubljani. Bar in bistro Shoreditch bo trgu nudil nekaj svežega in kupcem ponudil unikatno izkušnjo.
Izdelano diplomsko delo bo služilo kot vodič za ustanovitev podjetja Shoreditch, d. o. o. in začetno poslovanje podjetja oziroma bo podlaga za izvedbo poslovne ideje. Glavni cilj diplomskega dela je predstavitev mojih zamisli na logičen in razumljiv način. Keywords: poslovni načrt, podjetje, gostinstvo, zajtrk, brunch, second hand Published in ReVIS: 20.09.2018; Views: 5307; Downloads: 167 Full text (1,28 MB) |
9. Poslovni načrt za rast podjetja GTR, d. o. o.Tina Rous, 2018, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu sem obravnavala možnost nadaljne rasti podjetja GTR, d.o.o., ki se ukvarja z gostinstvom v svoji restavraciji Casa del nonno v Gornji Radgoni. Restavracija je bila odprta 28.8.2009 in je vse do leta 2015 uspešno poslovala. Podjetje GTR, d.o.o., je stalno povečevalo svoja poslovna sredstva, prihodke in dobiček ter imelo že po definiciji status rastočega in dinamičnega podjetja. V letih 2015 in 2016 je podjetje doletelo nekaj objektivnih in nepredvidenih situacij, na katera ni imelo vpliva ( begunci, zaprtje cest). O tem bom več govorila v samem diplomskem delu. V teh dveh letih se je podjetje borilo za preživetje. Poslovanje podjetja se je normaliziralo oziroma stabiliziralo v letu 2017. V podjetju so se odločili, da bodo v obdobju 2017- 2020 zagotavljali rast na tri načine, in sicer:
- z rahlo generično rastjo v domicilni restavraciji letno cca 7 %;
- z diverzifikacijo;
_ z uvajanjem nove storitve/ produkta na že obstoječi trg.
V ta namen so najeli funkcionalne prostore v Gornji Radgoni, kjer bodo organizirali razne dogodke in prireditve, vse v cilju večje prodaje svojih storitev. Prihodki iz te dejavnosti bodo predstavljali cca 10% vseh prihodkov podjetja. V diplomskem delu bom na začetku obravnavala nekaj teoretičnih izhodišč. Sledi opis panoge, v kateri podjetje deluje z makroekonomskimi kazalci, ki vplivajo na poslovanje podjetja in družbo kot celoto. V delu na osnovi teh pridobljenih podatkov govorim o razvojni možnosti panoge in o trendih v njej. Po predstavitvi podjetja in njegove dejavnosti, viziji in poslanstvu , sledi raziskava trga z nekaj teoretičnimi izhodišči in kako se s tem podjetja ukvarja v praksi. V četrtem poglavju sem s pomočjo informacij od managmenta podjetja izdelala SWOT- analizo in trženjski načrt obstoječe in nove dodatne dejavnosti z anlizo kritičnih notranjih in zunanjih tveganj. Sledi predstavitev lastništva podjetja GTR, d.o.o., njegov managment, kadrovsko strukturo in organizacij. V nadaljevanju sledi analiza poslovanja podjetja za obdobje 2013- 2016 s predstavitvijo letnih bilanc stanja in izkazov poslovnega izida. Na koncu dela sem predstavila finančne projekcije poslovanja podjetja za obdobje 2017-2020, njihove predpostavke in komentarje le- teh. Pri pripravi dela sem uporabila predvsem domačo strokovno literaturo, pri analizi in zbiranju podatkov pa sem uporabila podatkovne baze in evidence SURS-a, AJPES-a in UMAR-ja. Keywords: Poslovni načrt, rast podjetja, rast z diverzifikacijo, gostinstvo, organizacija dogodkov Published in ReVIS: 06.07.2018; Views: 6022; Downloads: 202 Full text (1,14 MB) |
10. Poslovni načrt za otroško igralnico, pivnico in biljardnico RockDamjan Barić, 2017, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu bomo s pomočjo poslovnega načrta preverili, ali so naše želje in ideje, da bi postavili otroško igralnico, pivnico in biljardnico, smiselne. Ker smo prepričani, da mladi starši potrebujejo kotiček, kjer bi lahko brezplačno in brezskrbno pustili svoje otroke, bomo preverili, kako najbolje izdelati poslovni kompleks, ki bi zadostil potrebam čim širšega kroga ljudi. Da bi dobili čim bolj jasno sliko, bomo raziskali panogo, konkurenco, določili ciljni trg ter predstavili naše konkurenčne prednosti. Naredili bomo tudi načrt promocijskih dejavnosti ter izdelali terminski načrt in finančne projekcije.
S pomočjo anket, izvedenih med naključno izbranimi osebami, bomo dobili uporabne podatke o pivu, kavi in otroški igralnici. Na ta način bomo ugotovili, kateri izdelki so najbolj priljubljeni, kakšno postrežbo si želijo stranke, katera igrala so med otroki priljubljena in katera so najkoristnejša za njihov gibalni razvoj.
Na osnovi finančnih analiz in povpraševanja po tovrstnih storitvah proti koncu dela ugotavljamo, da je odprtje takšnega objekta smiselna poslovna poteza. Iz finančnih projekcij je razvidno, da bo točka preloma dosežena v četrtem mesecu in da bo dobiček prva štiri leta rasel z 10- do 15-odstotno rastjo. Keywords: poslovni načrt, gostinstvo, pivnica, biljard, otroška igralnica, novo podjetje Published in ReVIS: 23.12.2017; Views: 5393; Downloads: 207 Full text (1,96 MB) |