Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Aplikacija Ecofridge : diplomska naloga
Pia Zorič, 2024, undergraduate thesis

Keywords: diplomske naloge, ozaveščanje, hrana, aplikacije, potrošništvo
Published in ReVIS: 27.08.2024; Views: 414; Downloads: 13
.pdf Full text (2,31 MB)

3.
Modifikacija analize tveganja v povezavi s pravico potrošnika do varne hrane v gostinskih obratih : doktorska disertacija
Mateja Čebular, 2024, doctoral dissertation

Abstract: Modifikacija analize tveganja v gostinskih obratih se navezuje na potrebo po spremembah zakonskih predpisov, ki bi odpravila nejasnosti in poenotila razumevanje predpisov na področju varnosti živil v gostinstvu. Področje vzorčenja živil, ki ga ureja Uredba Komisije (ES) št. 1441/2007 o spremembi Uredbe Komisije (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških merilih za živila, namreč ne vključuje mikrobioloških kriterijev za večino gotovih jedi. Povod raziskave je pravica potrošnika do varne hrane. Glavni cilj je predstaviti analizo mikrobioloških dejavnikov tveganja in pomembnost izdelave ocene tveganja v gostinskih obratih. Letna spremljanja alimentarnih obolenj v EU nakazujejo pomembnost posodobitve predpisov na področju vzorčenja živil v gostinskih obratih. Opravili smo pregled literature, zakonskih predpisov in predhodnih raziskav na področju vzorčenja živil v gostinstvu. Analizirali smo podatke o številu vzorčenj gotovih jedi v posameznih evropskih državah ter incidenco nalezljivih bolezni, povezanih s hrano. Kampilobakterioza ostaja v EU že od leta 2005 najpogostejša nalezljiva bolezen, ki se prenaša s hrano. Z laboratorijsko preiskavo vzorčenja živil in površin v 30 gostinskih obratih v Sloveniji smo ugotovili, da mikrobiološka varnost živil v gostinstvu ni zagotovljena in preverjena z laboratorijsko diagnostiko. Ugotavljamo, da je uradni monitoring spremljanja povzročiteljev zoonoz usmerjen predvsem na vzorčenje v proizvodnji in maloprodaji, ne pa v gostinstvu. Vsebina predpisov glede vzorčenja živil in površin ter usposabljanja zaposlenih v gostinstvu kaže na nejasnost in nedoslednost izvajanja slednjih v praksi.
Keywords: analiza tveganja, varna hrana, vzorčenje živil, gostinski obrati, zakonodaja, zoonoze
Published in ReVIS: 16.04.2024; Views: 866; Downloads: 41
.pdf Full text (7,03 MB)

4.
Problematika zavržene hrane v povezavi s cilji trajnostnega razvoja
Maja Rot, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Predstavili smo problematiko zavržene hrane, kako se jo predela, stranske učinke na okolje in finančne posledice zavržene hrane. Omenili smo nove priložnosti na področju podjetništva ter predstavili štiri cilje trajnostnega razvoja s poudarkom na tematiki zavržene hrane. Cilj diplomskega dela je bil z metodo anketiranja potrditi ali ovreči hipoteze glede problematike zavržene hrane v Sloveniji. S pridobljenimi rezultati ne moremo potrditi, da je okolje, v katerem živimo, povezano s količino zavržene hrane, prav tako ne moremo potrditi, da višina dohodka vpliva na količino zavržene hrane. Pri zadnji hipotezi pa so naši rezultati pokazali, da starost posameznika ni povezana s količino zavržene hrane.
Keywords: Zavržena hrana, načrtovanje, podjetništvo, krožnost, trajnostni razvoj.
Published in ReVIS: 08.07.2023; Views: 1404; Downloads: 46
.pdf Full text (724,75 KB)

5.
Tradicionalna gorenjska hrana
Ana Gartnar, 2022, professional article

Keywords: turistična kmetija, tradicionalna gorenjska hrana
Published in ReVIS: 25.01.2023; Views: 1532; Downloads: 55
.pdf Full text (513,09 KB)

6.
Priložnosti za spremembo v prehranski verigi zaradi pandemije COVID-19
Marijan Pogačnik, 2020, published scientific conference contribution

Keywords: prehranska veriga, slovenska hrana, pandemija covid-19
Published in ReVIS: 11.11.2021; Views: 1309; Downloads: 82
.pdf Full text (8,27 MB)
This document has many files! More...

7.
Namenska hrana gornike – dobra poslovna priložnost
Maja Dudanova, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Prehrana v gorah je na videz nerešljiv problem. Gornik ne ve dobro, kaj bi od hrane in pijače v nekem določenem trenutku dal v svoj nahrbtnik. Ne ve, kako izbrati zdrava živila, jih uravnotežiti in hkrati prilagoditi naporom na turi, njenemu času trajanja, dnevno spreminjajočim se vremenskim razmeram. Zanimiv problem, ki smo ga zaznali že zdavnaj in o njem večkrat razmišljali, smo spremenili v naš podjetniški projekt, ker smo videli pravo rešitev. Začeli smo pri abecedi prehrane, to razširili z novimi spoznanji in obojemu dodali lastno izvirno zamisel v obliki namenskega obroka za gore. V drugem koraku smo raziskali vsa nejasna pota do tržne niše, v kateri smo z našim namenskim obrokom videli poslovno priložnost. Da bi presodili realnost njenega obstoja, smo opravili vrsto raziskav in primerjav, obširno anketo na nekaterih vhodih v doline Julijskih in Savinjskih Alp ter pretresli več vidikov, ki se nanašajo na pota izdelave, prevoza, denarnih sredstev, uporabne informacijske tehnologije, strategije obveščanja, oglaševanja, poteka prodaje, nevarnosti, ki pretijo poslu, možnosti širitve posla ter v prihodnosti zimske prodaje namenskih obrokov. Naši raziskovalni izsledki so pokazali, da bi bila zamisel uresničljiva, čeprav je pri vsakem poslu podobno kot v gorah vedno prisotno nekaj neizogibnega tveganja.
Keywords: Gore, ljudje, hrana, prehrana, zdravo prehranjevanje, zdravo življenje, čas.
Published in ReVIS: 27.08.2021; Views: 1639; Downloads: 63
.pdf Full text (821,02 KB)

8.
Prenova načrtovanja nabave hrane in priprave obrokov v dijaškem domu : diplomska naloga
Silva Kapš, 2017, undergraduate thesis

Keywords: nabava, javna naročila, šolska prehrana, jedilnik, HACCP, zavržena hrana, diplomske naloge
Published in ReVIS: 23.08.2021; Views: 1413; Downloads: 0
This document has many files! More...

9.
Uporaba lokalno pridelane hrane v vrtcih : diplomska naloga
Kaja Andrejašič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je uporaba lokalno pridelane hrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, in sicer v vrtcih. Namen naloge je raziskati področje prehrane predšolskih otrok, saj mlajši otroci oziroma otroci v fazi odraščanja potrebujejo čim bolj kakovostno, uravnoteženo in zdravo hrano, ki je izrednega pomena za njihov razvoj. Teoretični del naloge zajema pregled problematike. Najprej je predstavljena oziroma opredeljena zdrava – uravnotežena hrana, nato zdrava prehrana otrok, kjer je prikazano, kakšna mora biti prehrana otroka in zakaj je pravilna prehrana tako pomembna za otroke v dobi odraščanja. Iz tega razloga se prehranjevanje otrok spremlja na nivoju države, ki narekuje razne prehranske direktive. Prehrana in prehranjevalne navade so namreč v obdobju otroštva zelo pomembne, saj vplivajo tudi na kasnejša obdobja v življenju. V ta namen so nadalje opisani sam pomen lokalne hrane in njene glavne prednosti ter stanje lokalnih pridelovalcev pri nas. Na koncu sledi še poglavje, v katerem so zajete posledice nezdravega prehranjevanja in s tem pogojene težave, ki jih povzroči neustrezno prehranjevanje že v otroški dobi. Empirični del diplomske naloge zajema kvalitativno raziskavo, v kateri sem s pomočjo intervjujev želela ugotoviti, ali v slovenskih vrtcih, natančneje v vrtcih na območju južne Primorske, uporabljajo lokalno pridelano hrano, s kakšnimi problemi se soočajo pri nabavi lokalne hrane in ne nazadnje, ali je v Sloveniji dovolj lokalnih pridelovalcev, ki bi priskrbeli zadostno količino živil. Moje zanimanje je bilo usmerjeno tudi na starše otrok, in sicer v smislu sprejemanja/zavračanja lokalnih pridelkov ter njihovih navad v domačem gospodinjstvu.
Keywords: vrtci, zdrava hrana, prehrana otrok, lokalno pridelana hrana, diplomske naloge
Published in ReVIS: 29.07.2021; Views: 1703; Downloads: 104
.pdf Full text (1,02 MB)

10.
Motnje hranjenja : težava sodobnega sveta
Vanja Jelnikar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Motnje hranjenja so danes zaskrbljujoč in obsežen problem. V hitrem ritmu vsakdana in pod težo družbenih pritiskov se ljudje cenijo le po zunanjosti. Vitkost je postala zapoved, debelost pa stigma. Takšna in podobna kulturna sporočila dobijo otroci že v družinah, kjer se jim po eni strani hrano ponuja, po drugi strani pa opozarja, da morajo paziti, da ne bodo pojedli preveč. Motnje hranjenja izražajo konflikte in stiske nekega okolja, vendar lahko postanejo za posameznika tako neznosne, da mobilizirajo njegove simptome in obrambne mehanizme. Postanejo lahko izraz osvoboditve notranjih, bolečih in neprepoznavnih čustev, zato jih uvrščamo med duševne bolezni in na žalost o njih govorimo očitajoče, nerazumevajoče in s stigmo. V teoretičnem delu naloga opredeljuje motnje hranjenja in njihove vrste, prikazuje pomen hrane in pojasnjuje poglavitne vzroke, dejavnike in posledice motenj hranjenja ter opisuje vpliv medijev in družbe na pojav motenj hranjenja. Empirični del naloge, singularna študija primera, proučuje življenje družine in doživljanje otroka z motnjo hranjenja.
Keywords: motnje hranjenja, družina, družba, hrana, čustva, mediji
Published in ReVIS: 27.07.2021; Views: 3338; Downloads: 215
.pdf Full text (696,87 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top