Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 45
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
RAZUMEVANJE VLOGE STILA NAVEZANOSTI PRI DOŽIVLJANJU PARTNERSKEGA ODNOSA
Eva Gostič, 2024, not set

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali razumevanje vloge stila navezanosti pri parih v romantičnem razmerju. V teoretičnem izhodišču smo opredelili naslednje pojme: navezanost na splošno, ljubezen, romantična razmerja, faze nastanka navezanosti, stili navezanosti v odraslosti, doživljanje partnerskega razmerja glede na stil navezanosti in soočanje s konflikti v razmerju. V empiričnem delu smo intervjuvali šest heteroseksualnih parov, torej šest moških in šest žensk. Uporabili smo kvalitativno metodologijo, in sicer metodo polstrukturiran intervju odprtega tipa, kateri je bil razdeljen v štiri tematske sklope (doživljanje odnosa, potrebe v razmerju, konflikti v razmerju in lastno doživljanje stila navezanosti ter vpliva na razmerje). Vsi intervjuvanci sodijo v starostno skupino 20 do 25 let, so študenti ali zaposleni in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. V partnerskem razmerju so vsi najmanj tri leta. Med našimi intervjuvanci imajo štirje odklonilno izogibajoč stil navezanosti, šest intervjuvancev varen in dva preokupiran stil navezanosti. V sklopu potrebe v partnerskem razmerju smo ugotovili, da največ intervjuvancev (sedem) potrebuje fizični dotik kot izkazovanje ljubezni, sledita mu posvečen čas (pet) in besede potrditve (pet). S tretjim sklopom intervjuja smo zaključili, da večina intervjuvancev (devet) konflikta ne doživlja kot grožnje, strategije za reševanje konfliktov pa so se med intervjuvanci razdelile v umik (trije) in vztrajanje pri iskanju rešitve (pet), ali pa strategije sploh ni (štirje). V zadnjem delu intervjuja smo udeležence spraševali, kako sami doživljajo svojo navezanost. Vsi so odgovorili, da se počutijo varno v svojem razmerju. Pojavile so se razlike med spoloma, saj so nekatere pojme v odgovorih izpostavile le ženske (želijo si besednih potrditev in komunikacija jim je pomembna), medtem ko so le moški izpostavili drugačno mnenje (ne čutijo potrebe po besednih potrditvah). Poleg tega je polovica intervjuvancev izpostavila, da so močno navezani na svojega partnerja, šest pa jih je povedalo, da jim je zelo pomemben čas zase.
Keywords: ljubezen, stili navezanosti, partnersko razmerje, potrebe, konflikti
Published in ReVIS: 26.04.2024; Views: 188; Downloads: 10
.pdf Full text (1013,12 KB)

2.
Strategija obvladovanja stresa na delovnem mestu : diplomska naloga
Matjaž Frančič, 2023, undergraduate thesis

Keywords: stres, zaposleni, triizmensko delo, delovne sobote, kvaliteta dela, konflikti, mobing
Published in ReVIS: 03.07.2023; Views: 466; Downloads: 0
This document has many files! More...

3.
Značilnosti kvalitetnega partnerskega odnosa : diplomska naloga
Pia Brolih Djilas, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Človek gradi odnose skozi celo življenje. Partnerski odnos pa je eden pomembnejših v človekovem življenju. Kvaliteta partnerskega odnosa je lahko nekaj zelo subjektivnega, a kljub temu obstajajo faktorji, ki vplivajo na kvaliteto le-tega. V diplomski nalogi smo raziskovali, kaj so ključni faktorji, ki vplivajo na kvaliteto partnerskega odnosa. V teoretičnem delu smo najprej predstavili kaj sploh so partnerski odnosi in kako se formulirajo. Nato smo predstavili kaj je ljubezen in na kakšne načine ljudje izražamo ljubezen. Nekaj besed smo namenili tudi konfliktom, saj se partnerski odnosi skozi konflikte krepijo ali slabijo. V zadnjem sklopu pa smo predstavili še nekaj ugotovitev preteklih raziskav in ugotovitev, kaj so ti faktorji, ki vplivajo na kvaliteto partnerskega odnosa. Empirični del zajema kvalitativno analizo štirih parov, s katerimi smo izvedli osem polstrukturiranih intervjujev. Vzorec predstavljajo heteroseksualni pari, ki so v partnerskem odnosu najmanj tri leta in spadajo v starostno skupino od 24 do 34 let. Vprašanja so se osredotočala na kvaliteto partnerskih odnosov in kaj po njihovem mnenju vpliva na le-to. Zanimalo nas je predvsem, kako na kvaliteto partnerskega odnosa vpliva izražanje ljubezni, preživljanje skupnega časa in konflikti. Rezultate smo predstavili z izseki intervjujev, ki so pripomogli k širšemu razumevanju tematike. Pokazali so, da obstajajo faktorji, ki imajo vpliv na kvaliteto partnerskega odnosa. Ti faktorji so: 1. nudenje medsebojne podpore, 2. medsebojna komunikacija, 3. preživljanje časa skupaj in 4. občutek medsebojne povezanosti. Ugotovitve raziskave so lahko smernice za nadaljnje raziskovanje na področju kvalitete partnerskih odnosov.
Keywords: partnerski odnosi, kvaliteta, ljubezen, konflikti, skupni čas, diplomske naloge
Published in ReVIS: 23.12.2022; Views: 540; Downloads: 18
.pdf Full text (1,89 MB)

4.
Komunikacijski mobing : diplomska naloga
Petra Saje, 2022, undergraduate thesis

Keywords: mobing, konflikti, komunikacijski slogi, jezikovni bonton, komunikacijski mobing, diplomske naloge
Published in ReVIS: 19.12.2022; Views: 580; Downloads: 81
.pdf Full text (844,65 KB)

5.
6.
Uspešna komunikacija v podjetju X : diplomska naloga
Anton Avbar, 2022, undergraduate thesis

Keywords: komunikacija, interna komunikacija, konflikti, medosebni odnosi, reševanje konfliktov, vodenje, poslovno komuniciranje
Published in ReVIS: 15.03.2022; Views: 1218; Downloads: 117
.pdf Full text (820,67 KB)

7.
Organizacijsko komuniciranje in reševanje konfliktov v organizaciji
Dragana Stančić Mrvoš, 2021, master's thesis

Abstract: Komuniciranje navadno dojemamo kot nekaj samoumevnega, saj je v različnih oblikah zelo razširjeno in povezano z našim vsakdanjim življenjem. Zaradi tega ima ogromen pomen na naše vsakodnevno družbeno in gospodarsko oziroma poslovno življenje. Za uspešna podjetja je značilno, da imajo zdravo in razvojno usmerjeno delovno okolje, kjer imajo zaposleni občutek, da je njihovo delo ustrezno prepoznano in da s svojim delovanjem sodelujejo pri razvoju podjetja. V samem delovanju se pojavijo konflikti, ki so neizogibni med ljudmi. Vzroke za konflikte največkrat najdemo v slabi komunikaciji. Po drugi strani pa konflikti prinašajo celo vrsto pozitivnih posledic, saj pripomorejo, da ozavestimo probleme.
Keywords: Komunikacija, poslovna komunikacija, reševanje sporov na delovnem mestu, konflikti, reševanje konfliktov.
Published in ReVIS: 13.11.2021; Views: 1261; Downloads: 161
.pdf Full text (1,78 MB)

8.
9.
Vpliv odnosov med družinskimi člani na sodelovanje v družinskem podjetju
Ana Krebs, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo v teoretičnem delu predstavili značilnosti družinskega podjetništva in pretehtali prednosti in slabosti te oblike podjetništva. Poglobili smo se v vez, ki jo imajo oz. nimajo nezaposleni družinski člani z družinskim podjetjem in raziskali, kako to vpliva na odnose. Poudarili smo tudi najpogostejše vzroke za konflikte in le-te povezali z rivalstvom med nasledniki in nasledstvom v podjetju. V okviru drugega dela diplomskega dela, ki je raziskovalne narave, smo izvedli intervjuje z ustanoviteljem družinskega podjetja, njegovim sinom in ustanoviteljevo partnerko, ki ni zaposlena v podjetju. Ugotovili smo, da se poslovno in družinsko življenje velikokrat križata oz. se prepletata in je velikokrat težko ohranjati razmejitve. Vendar to ne pomeni, da podjetje posluje slabo. Boljšo izvedbo in uspeh podjetja povezujemo z dobrimi odnosi, komunikacijo in jasno zastavljenimi nalogami, ki jih ima posameznik v podjetju. To velja tudi za naslednike, kjer vzgojo povezujemo s tem, kako se nasledniki obnašajo, sodelujejo in funkcionirajo kasneje na delovnem mestu. Za vrednote, kot so marljivost pri delu, vztrajnost, sodelovanje, je pomembno, da jih nasledniki ponotranjijo že v otroštvu, saj lahko s tem presežejo rivalstvo.
Keywords: družinsko podjetništvo, odnosi, rivalstvo, konflikti, nasledstvo, komunikacija, sodelovanje
Published in ReVIS: 07.09.2021; Views: 1117; Downloads: 78
.pdf Full text (1,14 MB)

10.
Search done in 0.33 sec.
Back to top