Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Osamosvajanje mladih odraslih
Ana Mirt, 2015

Abstract: Obdobje mladih odraslih je čas, ko se mladi iz mladostnikov razvijejo v odrasle. V preteklosti je to osamosvajanje mladih potekalo po tradicionalnih prehodih, ki pa danes ne držijo več. V sodobni družbi je namreč prišlo do izrazitega podaljšanja mladosti. Namen diplomske naloge je spoznati življenje mladih odraslih, njihovo osamosvajanje ter ugotoviti, kako oni sami gledajo na ta proces. Diplomska naloga raziskuje obdobje prehoda mladih v odraslost. V teoretičnem delu naloge smo obravnavali pomembna področja obdobja prehoda v odraslost. Tako smo opredelili obdobje zgodnje odraslosti, prehod v odraslost, pomembnost družinskih in partnerskih odnosov ter področji izobraževanja in zaposlovanja. Drugi del oziroma empirični del raziskovalne naloge pa temelji na kvalitativni raziskavi, s katero smo želeli ugotoviti, kateri dejavniki najbolj vplivajo na osamosvajanje mladih. Rezultati, ki smo jih pridobili z intervjuji, so nam pokazali, da je osamosvajanje mladih odraslih kompleksen proces in da je odvisen od več prepletajočih se dejavnikov.
Found in: ključnih besedah
Keywords: osamosvajanje, podaljšana mladost, družina, partnerski odnosi, izobraževanje, diplomske naloge
Published: 28.07.2021; Views: 315; Downloads: 52
.pdf Fulltext (737,79 KB)

2.
Mladi in izzivi individualizacije
Hadisa Džananović, 2021

Abstract: V diplomski nalogi smo ugotavljali, kako selitev iz države in nadaljevanje življenja v drugi državi vpliva na osamosvajanje mladih. Poudarek raziskave je na mladih, ki so se preselili iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo. Zaradi velike gospodarske krize, družbenih in političnih izzivov, s katerimi se Bosna in Hercegovina še vedno spoprijema, je močno upočasnjena gospodarska rast države. To ima izrazit negativen vpliv predvsem na mlade. Nekateri mladi po končani srednji šoli ali fakulteti ostanejo pri starših, ker zaradi nezmožnosti zaposlitve nimajo finančnih sredstev, se pravi, da niso finančno neodvisni za svoje samostojno življenje in ne morejo zapustiti staršev. Zaradi razmer v Bosni in Hercegovini so bili nekateri mladi prisiljeni zapustiti svojo državo in se preseliti drugam. Mladi iz Bosne in Hercegovine vse bolj zapuščajo svojo državo, da bi našli svojo varno prihodnost. Ti mladi iščejo boljšo prihodnost in se dodatno šolajo v drugi državi (Sloveniji). V tej raziskavi uporabljamo kvalitativno metodo, ki temelji na polstrukturiranem intervjuju. V intervjuju sodeluje deset mladih, en fant in devet deklet, starih od 22 do 26 let. V tej diplomski nalogi raziskujemo, na kakšen način je prihod mladih iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo vplival na njihovo samostojnost? V nalogi ugotavljamo, da so motivi za odhod mladih iz države posledica želje po nadaljnjem izobraževanju in pridobivanju novih znanj in izkušenj, kar je povezano z ustvarjanjem več življenjskih priložnosti in lažjo zaposlitvijo.
Found in: ključnih besedah
Keywords: mladost, odraslost, življenjski potek, individualizacija, izobraževanje, pozna samostojnost, brezposelnost, migracije, diplomske naloge
Published: 05.05.2022; Views: 56; Downloads: 5
.pdf Fulltext (1,18 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top