Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Osveščenost študentov o HIV/AIDS-u in o pomenu zgodnjega testiranja na HIV
Meta Šavs, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: zgodnje testiranje za HIV, AIDS, vloga medicinske sestre, ozaveščenost
Published: 15.01.2018; Views: 2425; Downloads: 116
.pdf Fulltext (835,82 KB)

2.
Učinki direktiv, uredb in zakonskih aktov na področju varstva okolja in ekološka ozaveščenost posameznikov
Nina Strojinc, 2019

Abstract: Odpadki že od nekdaj veljajo za glavni vir onesnaževanja. V vsakodnevnem življenju človek proizvede določeno količino odpadkov, ki pa se glede na potrebe posameznika neprestano viša. Količina odpadkov iz dneva v dan narašča, kar predstavlja globalni problem. V svoji diplomski nalogi sem se ukvarjala z okoljsko problematiko, s katero se srečujemo tako v Republiki Sloveniji kot tudi drugod po svetu. Teoretični del obsega definicijo odpadne embalaže, odpadkov in načine ravnanja z njimi. Prav tako sem del diplomske naloge namenila plastični embalaži, s katero se v zadnjem času ozavešča tudi javnost. S pregledom direktiv in uredb na področju varstva okolja ter s pomočjo sekundarnih podatkov sem proučila stanje v Sloveniji in predstavila smer razvoja okolja. V empiričnem delu pa sem s pomočjo anonimne ankete preverila stopnjo ekološke ozaveščenosti slovenskih posameznikov.
Found in: ključnih besedah
Keywords: odpadki, odpadna embalaža, plastična embalaža, okolje, recikliranje, ekološka ozaveščenost, ravnanje z odpadki
Published: 13.11.2019; Views: 2490; Downloads: 202
.pdf Fulltext (2,09 MB)

3.
Ravnanje z odpadki v podjetju Veyance Technologies Europe, d.o.o.
Tina Čarman, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: odpadki, industrijski obrati, ozaveščenost o ravnanju z odpadki
Published: 18.03.2020; Views: 2357; Downloads: 83
.pdf Fulltext (1,32 MB)

4.
Varovanje mobilnih naprav
Irena Mostek, 2020

Abstract: V sklopu te magistrske naloge sem izvedla spletno anketo, rezultati pa so pokazali, da večina uporabnikov svoje mobilne naprave uporablja vsakodnevno po več ur na dan, uporabljajo pa jih za brskanje po spletu, za šolske in študijske namene, obisk socialnih omrežij, poslovne namene in za ogled zabavnih vsebin. Najbolje poznajo naslednje grožnje: krajo ali izgubo mobilne naprave, okužbomobilne naprave z virusom ali drugo zlonamerno programsko opremo in krajo osebnih podatkov. Ostale grožnje pa so jim dokaj tuje. Težava, ki se kaže, pa je ta, da zelo velik delež uporabnikov mobilnih naprav določenih varnostnih ukrepov ne uporablja, kljub temu da jih pozna.
Found in: ključnih besedah
Keywords: mobilne naprave, uporabniki, morebitne grožnje, varovanje mobilnih naprav, ozaveščenost uporabnikov
Published: 11.09.2020; Views: 3498; Downloads: 250
.pdf Fulltext (874,13 KB)

5.
Sodelovanje javnosti pri varstvu okolja
Hana Splichal, 2020

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni načini, kako lahko javnost sodeluje pri varstvu okolja, vloga, ki jo imajo pri tem nevladne organizacije, ter študija primera frackinga v Pomurju. Glavni namen diplomskega dela je analiza pravnih virov, ki določajo pogoje za sodelovanje javnosti pri izdajanju okoljevarstvenih soglasij in dovoljenj, splošen pomen okoljske ozaveščenosti in sodelovanja javnosti za trajnostni razvoj, ugotovitev morebitnih posebnosti ter njihova pravna ureditev v Sloveniji. Posebna pozornost je posvečena delom nove protikoronske zakonodaje, kjer se ta dotika pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij pri okoljevarstvenih postopkih. Prav tako je analizirana sprememba v zakonu o ohranjanju narave glede pogojev za delovanje nevladnih prganizacij v javnem interesu. Diplomsko delo poskuša odgovoriti na raziskovalno vprašanje, ali je javnost dovolj vključena in upoštevana v postopkih varstva okolja. Seveda na to raziskovalno vprašanje ni enoznačnega odgovora, saj so v zakonih vse potrebne predpostavke za vključevanje javnosti ter za dostopnost informacij, vendar v praksi velikokrat niso upoštevane, še večkrat pa javnost teh možnosti niti ne izkoristi.
Found in: ključnih besedah
Keywords: nevladne organizacije, sodelovanje javnosti, varstvo okolja, okoljska ozaveščenost, fracking
Published: 31.12.2020; Views: 1086; Downloads: 78
.pdf Fulltext (634,96 KB)

6.
Vloga svojcev pri izboljšanju kakovosti življenja dementnega starostnika
Nena Sirk, 2017

Abstract: Demenca je zelo pogosta duševna motnja v starosti. Ko se pojavi, močno prizadene vso družino. Svojci se znajdejo v težki situaciji, ki se za marsikoga zdi tudi brezizhodna. Z vsemi strahotami se je veliko lažje spopadati, če smo ozaveščeni, če vemo, s čim imamo opravka. Bolj ozaveščeni svojci pomenijo manjši strah in manjšo stisko. Diplomska naloga se osredotoča predvsem na svojce, ki imajo v družini starostnika, ki je zbolel za demenco. Razkriva njihove težave, stiske in strahove, s katerimi se spopadajo. S pomočjo dveh polstrukturiranih vprašalnikov, od katerih je bil en uporabljen v dveh fokusnih skupinah s svojci, drugi pa v intervjuju s strokovno delavko, zaposleno v domu za ostarele, smo pridobili odgovore, ki ponujajo vpogled v to obširno problematiko. Pojav demence močno vpliva na celotno družino oziroma na vse, ki so vpleteni v skrb za starostnika. Slednja je iz dneva v dan zahtevnejša. Predvsem zaradi tega so se v obeh družinah, ki sta bili udeleženi v raziskavi, odločili za nastanitev sorodnika v dom za ostarele. Ugotavljali smo, kako dobra je ozaveščenost ljudi o demenci, in ugotovili, da je premajhna. O tem je spregovorila tudi strokovna delavka, ki se vsakodnevno srečuje s težavami, ki nastajajo prav zaradi neznanja in nerazumevanja svojcev. Zanimalo nas je še, ali se svojci vključujejo v domsko oskrbo svojega sorodnika in če se, kakšni so njihovi načini. Sodeč po odgovorih, je zavedanje, da je zagotavljanje kakovosti življenja dementnega starostnika pomembno, precej dobro. Gre pa za težko dosegljiv cilj, pri katerem so pomembni sodelovanje, znanje in velika mera razumevanja. Delo s starostnikom z demenco ni lahko. Za svojce je vse še toliko huje. Diplomska naloga s pomočjo teorije in empiričnega dela ponuja le del odgovorov za boljšo predstavo vseh tistih, ki s tem nimajo veliko izkušenj, in za podporo vsem tistim, ki se osebno spopadajo s pastmi demence.
Found in: ključnih besedah
Keywords: demenca, starostniki, svojci, ozaveščenost, kakovost življenja, diplomske naloge
Published: 28.07.2021; Views: 720; Downloads: 40
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

7.
Ustrezno upravljanje malih kurišč kot temelj za okolju prijazno ogrevanje z drvmi
Damijan Šuštaršič, 2015

Found in: ključnih besedah
Keywords: ogrevanje, ozaveščenost, polena, emisije, zgorevanje
Published: 19.08.2021; Views: 660; Downloads: 40
.pdf Fulltext (1,14 MB)

8.
Spodbujanje okoljskega ozaveščanja z likovno umetnostjo
Rock Finale, 2020

Found in: ključnih besedah
Keywords: okoljsko ozaveščanje, likovna umetnost, ozaveščenost učencev, ozaveščenost učiteljev, medpredmetno povezovanje
Published: 11.11.2021; Views: 1288; Downloads: 68
.pdf Fulltext (8,27 MB)
This document has many files! More...

9.
Trajnostno nakupno vedenje milenijcev v Sloveniji
Tjaša Stermecki, 2022

Abstract: Zaradi naraščajoče uporabe po vsem svetu nas trajnostni življenjski slog spodbuja k rabi naravnih virov in k skrbi za naše okolje. Ker generacija milenijcev najbolj stremi k trajnostni uporabi, nas je v diplomskem delu zanimalo njihovo nakupno vedenje. V teoretičnem delu smo opredelili nakupno vedenje uporabnikov, generacijo milenijcev in koncept trajnosti. V empiričnem delu smo spoznali, da milenijci sprejemajo trajnostne nakupne odločitve, vendar kljub svojim prepričanjem pogosto ravnajo drugače. Od trajnostne nakupne odločitve jih velikokrat odvrneta višja cena in slabša ponudba. Spoznali smo, da večja informiranost in čustveni tip nagovora povečata nakupno intenco trajnostnih izdelkov med slovenskimi milenijci.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Trajnostno vedenje, trajnostni uporabnik, generacija Y, milenijci, nakupne navade milenijcev, trajnostna ozaveščenost.
Published: 13.06.2022; Views: 586; Downloads: 59
.pdf Fulltext (1,64 MB)

10.
Mnenje v splošni populaciji glede cepljenja proti okužbi z virusom SARS CoV-2
Amra Mešić, 2022

Found in: ključnih besedah
Keywords: cepiva, ozaveščenost, populacija, medicinske sestre, promocija zdravja, zdravstvena nega
Published: 13.12.2022; Views: 325; Downloads: 29
.pdf Fulltext (844,64 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0 sec.
Back to top