Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Pravni postopki izvedenca za slikovno gradivo, fotografijo in video na področju civilnega, gospodarskega, delovno-socialnega in kazenskega prava
Katarina Podgoršek, 2018

Abstract: Izvedenca na področju slikovnega gradiva, fotografije in videa se razumeva kot znanstveno osebo (izvedenec kot iudex facti), ki v sklopu svojih znanj in dognanj ter stalnega izobraževanja, na podlagi imenovanja,postane sodnikov pomočnik (bonus instructor iudicis). Izvedeništvo je samostojno dokazno sredstvo, ki velja za posebno dokazno sredstvo. Delo sodnega izvedenca urejata Zakon o sodiščih (ZS) in Pravilnik o sodnih izvedencih in sodnih cenilcih. Za imenovanje sodnega izvedenca iz področja slikovnega gradiva, fotografije in videa, je potrebno izpolnjevati pogoje iz 87. člena ZS, izkazati poznavanje pravnih vsebin in posebna strokovna znanja, predpisana v sklopu izobraževalnih vsebin posameznega področja za sodne izvedence, sodne cenilce in tolmače. Dokazna vrednost slikovnega gradiva, fotografije in videa se v posameznih pravnih postopkih obravnava glede na način pridobitve in izvedbe dokazovanja. Zato je zelo pomembno, da ima sodni izvedenec formalno pridobljeno strokovno znanje in izkušnje s področja slikovnega gradiva, fotografije in videa. Za njegovo imenovanje pa je pomembna tudi ustrezna izpeljava preizkusa strokovnih znanj. Vsi ti elementi so podlaga za kvalitetno izpeljan izvid (visum repertum) in strokovno, na laičen način, napisano mnenje (parere).Ugotovitve na podlagi zbranih razpoložljivih podatkov o ustreznosti postopka imenovanja in zahtevanega strokovnega znanja ter izkazanih potreb po sodnem izvedencu za področje slikovnega gradiva, fotografije in videa v sodnih postopkih so podane v zaključku naloge.
Found in: ključnih besedah
Keywords: sodni izvedenec, slikovno gradivo, izobraževanje, imenovanje, pravni postopki
Published: 25.09.2018; Views: 1930; Downloads: 111
.pdf Fulltext (3,14 MB)

3.
Kritična analiza dela Sodnega sveta Republike Slovenije
Nina Zupančič, 2018

Abstract: Magistrsko delo predstavlja Sodni svet Republike Slovenije in je namenjeno tistim, ki bi si omenjeni organ in njegovo delo želeli podrobneje spoznati. Namen magistrskega dela je skozi kritično analizo dela predstaviti organ sui generis, katerega poglavitni nalogi sta varovanje sodnikov in sodstva ter spodbujanje njegove kakovosti, učinkovitosti in odgovornosti. Za potrebe nadaljnje analize dela omenjenega organa so v okviru predstavitve Sodnega sveta najprej predstavljeni njegova zgodovina, položaj, sestava in organizacija, pravni okviri in pristojnosti ter postopki, ki se odvijajo pred omenjenim organom. V nadaljevanju sledi predstavitev dveh za Sodni svet pomembnih mednarodnih organov, Evropske mreže sodnih svetov in Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov. Sledi analiza odločitev, ki jih je sprejel Sodni svet, zadnji dve poglavji pa se nanašata na pereče tematike v zvezi s Sodnim svetom, s katerimi se srečujejo pravni strokovnjaki. V okviru omenjenega poglavja so predmet kritične analize naslednji pravni instituti: pravno varstvo zoper odločitve Sodnega sveta, izvolitev in imenovanje sodnikov, opravljanje funkcije člana Sodnega sveta in zakonska ureditev Sodnega sveta. Pri raziskovanju sem se poslužila predvsem induktivno-deduktivne metode in komparativne metode. S pomočjo prve sem na osnovi izbranega števila primerov podala splošno oceno glede obravnavanega problema, s pomočjo druge pa sem podala primerjalnopravni vidik obravnavanega problema. Rezultati raziskav in njihova kritična analiza bralcu dajejo vpogled v uspešnost izvajanja zakonsko podeljenih pristojnosti obravnavanega organa.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Sodni svet, sodniki, Kodeks sodniške etike, etika, izvolitev, imenovanja, pravno varstvo, sodni postopki
Published: 12.03.2019; Views: 1623; Downloads: 107
.pdf Fulltext (1,56 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top