Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Ekonomska nihanja pri postavitvi sončne elektrarne
Matej Repovž, 2015

Abstract: Za investicijo v solarne sisteme oziroma sončno elektrarno moramo poznati določene dejavnike, ki vplivajo na naš izkoristek pri ustvarjanju in prodaji električne energije. Diplomska naloga v prvem delu predstavi teoretična izhodišča, ki so pomembna pri investiciji, v drugem delu pa se osredotočimo na ekonomsko plat. Predstavljeni so rezultati pri dveh primerih sončne elektrarne. Prvi primer je povprečna stanovanjska hiša, ki bo imela na ugodnejši strani 60,5 m2 modulov. Drugi primer je industrijski objekt, ki bo imel nameščenih 640 m2 praktično identičnih celic. V zadnjem delu so predstavljene ugotovitve, pridobljene glede na naše izračune.
Found in: ključnih besedah
Keywords: sončna energija, električna energija, sončne celice, sončna elektrarna, stroški, investicija, rentabilni prag
Published: 21.08.2018; Views: 5506; Downloads: 172
.pdf Fulltext (2,13 MB)

3.
4.
Inoviranje trajnostnega poslovnega modela skupnostne samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov
Jan Zakrajsek, 2021

Abstract: Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije predstavlja temelj razvoja skupnostne samooskrbe v Sloveniji. Skupnostna samooskrba omogoča aktivnim odjemalcem, občinam, energetskim podjetjem in drugim tržnim deležnikom, da se povezujejo in aktivno sodelujejo na trgu električne energije, ki je bil v preteklosti rezerviran za tradicionalne in centralizirane energetske sisteme. Na tej podlagi se odpirajo številne priložnosti za razvoj novih inovativnih poslovnih modelov, ki bodo poleg ekonomskih ciljev zasledovali tudi cilje trajnostnega razvoja. Za inoviranje poslovnega modela skupnostne energetske samooskrbe sem uporabil orodje Canvas – platno poslovnega modela, ki sta ga razvila priznana avtorja Osterwalder in Pigneur, za potrebe trajnostnega razvoja pa nadgradila nemška avtorja Tiemann in Fichter. Gre za mednarodno uveljavljeno orodje za inoviranje poslovnih modelov, ki na inovativen in sistematičen način prikaže logiko, kako organizacija kreira, izvaja in zajema vrednost. V procesu inoviranja sem opredelil ključne gradnike poslovnega modela in jih z vidika vseh treh ključnih partnerjev (aktivni odjemalec, občina in energetsko podjetje) povezal v smiselno, trajnostno naravnano in ekonomsko učinkovito celoto, ki bo snovalcem tovrstnih projektov pomagala do lažje in bolj učinkovite praktične implementacije.
Found in: ključnih besedah
Keywords: samooskrba, skupnostna samooskrba, električna energija, obnovljivi viri energije, trajnostni razvoj, sončna elektrarna, inoviranje, poslovni model Canvas, denarni tok, neto sedanja vrednost, notranja stopnja donosa
Published: 27.07.2021; Views: 1606; Downloads: 145
.pdf Fulltext (3,81 MB)

5.
6.
Analiza obratovanja in prodaje električne energije iz sončne elektrarne Noč in perspektiva
Maruša Noč, 2023

Found in: ključnih besedah
Keywords: sončna elektrarna, električna energija, ekonomska analiza, anketa, obratovalna pogodba, subvencija
Published: 21.12.2023; Views: 311; Downloads: 19
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

7.
OPTIMALNA NAMESTITEV SONČNE ELEKTRARNE NA POSLOVNI OBJEKT
Vitan Verstovšek, 2024

Abstract: Diplomska naloga govori o sončni energiji oz. o optimalni izgradnji sončne elektrarne. Predstavljena je osnovna zakonodaja za pridobitev raznovrstnih soglasij za izgradnjo in na kaj moramo biti pazljivi. V tem sklopu so tudi nepovratna sredstva, ki jih pridobimo s samo izgradnjo sončne elektrarne. Opisane so obstoječe sončne celice, kateri materiali se uporabljajo za izgradnjo le-teh ter njihove lastnosti. Poudarek je tudi na lastnosti strehe in položaju postavitve objekta. Pomembni del diplomskega dela je energetska in ekonomska analiza. Pri energetski analizi je prikazano, koliko energije je bilo porabljene in po izgradnji sončne elektrarne pridelane električne energije. V zaključku pa je predstavljena ekonomska analiza, pri kateri smo ugotovili, ali se je izgradnja sončne elektrarne izplačala in v kolikšnem času se investicija v izgradnjo povrne.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Obnovljivi viri energije, sončne celice, sončna elektrarna, fotovoltaika, strošek
Published: 22.05.2024; Views: 40; Downloads: 1
.pdf Fulltext (2,54 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top