Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Človekove pravice istospolnih oseb
Nina Fridl, 2016

Found in: ključnih besedah
Keywords: istospolni partnerji, družinsko življenje, pravice homoseksualcev, referendum, diskriminacija
Published: 18.12.2017; Views: 2129; Downloads: 175
.pdf Fulltext (1,13 MB)

3.
4.
Podjetniška ideja "pomoč in oskrba na domu"
Uroš Štorman, 2016

Found in: ključnih besedah
Keywords: starostniki, staranje, pomoč na domu, kakovostno življenje doma, socialna oskrba
Published: 03.10.2018; Views: 2207; Downloads: 162
.pdf Fulltext (1,19 MB)

5.
6.
7.
8.
Koncept domov za vse življenje in možnosti za njegovo implementacijo v Sloveniji
Ajda Šeme, 2020

Abstract: Namen magistrskega dela je predstaviti koncept domov za vse življenje in opredeliti možnosti za njegovo implementacijo v Sloveniji. Koncept izhaja iz načel univerzalnega oblikovanja in si prizadeva za gradnjo stanovanj, ki se bodo prilagajala spremenjenim potrebam uporabnika in ne obratno. Kljub upoštevanju najnovejših standardov in uporabi posebnih materialov koncept gradnje ne podražuje in ustvarja estetsko sprejemljive rešitve. Glavne teme, predstavljene v teoretičnem delu, so zgodovinski razvoj univerzalnega oblikovanja s poudarkom na razlikovanju med pojmoma inkluzivno ter univerzalno oblikovanje in s predstavitvijo temeljnih načel koncepta univerzalnega oblikovanja. V teoretičnem delu je predstavljen tudi pomen doma za posameznika, koncept domov za vse življenje ter omembe teh tem v slovenski zakonodaji ter političnih dokumentih. V empiričnem delu so z metodo intervjujev prikazani pogledi in mnenja slovenskih investitorjev in odločevalcev na področju stanovanjske gradnje o temah, orisanih v teoretičnem delu. V pričujočem magistrskem delu je koncept domov za vse življenje prikazan celostno in do zdaj le delno predstavljene lastnosti koncepta v našem prostoru zbere na enem mestu, zato lahko služi kot teoretična podlaga za nadaljnja raziskovanja tematike in podlaga za njegovo (morebitno) implementacijo v slovensko zakonodajo in prakso v prihodnje.
Found in: ključnih besedah
Keywords: funkcionalna oviranost, univerzalno oblikovanje, dostopnost, dom za vse življenje, kakovostno bivanje
Published: 10.03.2021; Views: 559; Downloads: 54
.pdf Fulltext (9,96 MB)

9.
Kakovost življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju iz njihove perspektive
Brigita Zahirović, 2015

Abstract: V magistrski nalogi raziskujemo kakovost življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju iz njihove perspektive in zadovoljstvo teh oseb s posameznimi področji njihovega življenja. V teoretičnem delu predstavimo pojem in kategorizacijo oseb z motnjami v duševnem razvoju, različne opredelitve kakovosti življenja ter predloge za merjenje kakovosti življenja. Raziskavo izpeljemo na kvalitativen način, in sicer z metodo intervjuja. Zanima nas, katera področja prispevajo k zadovoljstvu in kakovosti življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju in kako ta področja le-te osebe ocenjujejo. Intervjuvamo tri skupine, in sicer osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihove svojce ter strokovne delavce. Na podlagi odgovorov preučujemo, kakšno je zadovoljstvo oseb z motnjami v duševnem razvoju v življenju in kakšna mnenja imajo o tem njihovi svojci in strokovni delavci. Na podlagi tega ugotavljamo skladnost pogledov med temi tremi skupinami. Po analizi rezultatov in razpravi nalogo zaključimo z zaključkom, kjer podamo strnjene ugotovitve raziskave.
Found in: ključnih besedah
Keywords: osebe z motnjami v duševnem razvoju, kakovost življenja, zadovoljstvo, življenje v ustanovah, magistrske naloge
Published: 15.06.2021; Views: 389; Downloads: 0

10.
Družinska vloga zaposlenih žensk
Petra Polanc, 2014

Abstract: Zaposlena ženska je danes nekaj povsem običajnega. Poleg tega je samoumevno, da je ženska partnerka in mati. Pogosto pa pozabimo, da je ženska oboje skupaj, torej zaposlena oseba s plačano službo ter pomemben družinski član. Naloga se tako osredotoča na družinsko vlogo zaposlenih žensk v občini Kanal ob Soči. Največjo težavo družinskega življenja žensk predstavlja prav usklajevanje plačanega dela in družinskega življenja. Danes so časi še posebej neugodni, saj je plačano delo težko dobiti, nato pa ga je težko obdržati in uskladiti z družinskimi obveznostmi. Težava žensk pri usklajevanju obojega se je pojavila, ko so ženske množično začele vstopati na trg delovne sile in se tudi veliko bolj izobraževati kot nekoč. Problem se je stopnjeval do te točke, da danes ženske zaradi delovne negotovosti prelagajo materinstvo na kasnejše obdobje. Plačano delo žensk torej pomembno vpliva na kasnejšo odločitev za družino. V zadnjih letih je občutiti pomoč partnerjev, ki postaja iz leta v leto vidnejša. Tu se je pokazal velik napredek, pojavilo se je t. i. »novo očetovstvo«, ki je veliko prispevalo k usklajevanju plačanega dela in družinskega življenja žensk. Teoretični del magistrske naloge, v katerem smo orisali nekaj ustreznih pojmov za obravnavano temo, smo v empiričnem delu podkrepili s strukturiranimi intervjuji dvanajstih zaposlenih žensk iz občine Kanal ob Soči. Ugotavljali smo, kako zaposlene ženske v obravnavani občini usklajujejo plačano delo in družinske obveznosti, komu so razdeljene obveznosti v okviru družine ter ali se zaposlene ženske čutijo prikrajšane za svoje poklicne ambicije zaradi družinskega življenja. Rezultati empirične raziskave so potrdili rezultate oz. videnje teoretikov, da so ženske danes še vedno bolj obremenjene kot moški, vendar imajo vedno večjo pomoč svojih partnerjev pri lažjih nerutinskih opravilih.
Found in: ključnih besedah
Keywords: zaposlena ženska, družinsko življenje, novo očetovstvo, vloga ženske, usklajevanje plačanega dela in družinsko življenje, strukturiran intervju
Published: 27.07.2021; Views: 412; Downloads: 22
.pdf Fulltext (1,71 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top