Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Problematika prostorskega in razvojnega planiranja na območju Krasa kot razvojna priložnost
Karmen Furlani, 2013

Abstract: Kras je pokrajina v jugozahodnem delu Slovenije, ki je značilna po specifični arhitekturni pokrajini ter naravnih pojavih. Magistrsko delo obravnava naravne in kulturne vrednote, s katerimi se ponaša Kras, in je, kot Klasični Kras, od leta 1994 vpisan na poskusni seznam svetovne dediščine UNESCO. Namen dela je bilo prikazati Kras, ki se, kot kulturna krajina, zadnje čase spopada s številnimi nestrokovnimi posegi v prostor. Najbolj zaskrbljujoča je številna, za kraško arhitekturno krajino neznačilna, umestitev novogradenj, to so »satelitska naselja«, ki rastejo na obrobju starih kraških vasi. To vpliva na izgubo arhitekturne identitete krajine. Analiza kraške pokrajine je pokazala, da ima Kras vrednote, ki jih je potrebno varovati in nadaljevati z možnostjo vzpostavitve Kraškega regijskega parka. Predvsem je potrebno pri načrtovanju in razvoju Krasa uskladiti regionalno prostorsko politiko z državnimi dokumenti in obveznostjo vključevanja in sodelovanja s tamkajšnjimi prebivalci. Magistrsko delo obsega predstavitev pomembnih dokumentov in projektov, ki so ključni za ohranitev in razvoj Krasa. V nadaljevanju je analiza anketnega vprašalnika, pokazala različna mnenja prebivalcev Krasa in prebivalcev, izven Krasa o pomenu naravne in kulturne dediščine, delovanju Civilne iniciative in nadaljnjem razvoju Krasa ipd. Rezultat ankete je pokazal, da si anketiranci želijo razvoj Krasa, vendar naj bi bil ta naravnan v pravo smer, z obveznim sodelovanjem domačinov.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Kras, naravna dediščina, kulturna dediščina, prostorsko načrtovanje, občinski prostorski akti, vključevanje javnosti, dokumenti za razvoj Krasa, Civilna iniciativa Kras, satelitska naselja, Kraški regijski park, trajnostni razvoj
Published: 13.08.2018; Views: 2285; Downloads: 136
.pdf Fulltext (2,80 MB)

3.
4.
Kraški ovčar, ki ni ovčar - kraševec
Vesna Kosmač, 2019

Found in: ključnih besedah
Keywords: kraški ovčar, pastirski pes, slovenska avtohtona pasma, Kras, drobnica
Published: 31.07.2020; Views: 1944; Downloads: 94
.pdf Fulltext (349,41 KB)

5.
Koncept idejne zasnove vinske kleti v Štanjelu
Eva Japelj, 2021

Found in: ključnih besedah
Keywords: diplomske naloge, notranja oprema, vinska klet, industrijski dizajn, Kras, degustacija, tradicija
Published: 10.07.2021; Views: 1247; Downloads: 24
.pdf Fulltext (62,56 MB)

6.
Vila Carso - oblikovanje interierja sodobne hiše na Krasu
Tajda Lepener, 2022

Found in: ključnih besedah
Keywords: diplomske naloge, stanovanjski objekti, interier, notranja oprema, kras, bivalni prostor
Published: 30.06.2022; Views: 631; Downloads: 37
.pdf Fulltext (207,43 MB)

7.
Analiza možnosti dodatnega glamping prenočišča na Krasu
Tina Babnik, 2023

Abstract: Diplomsko delo obravnava analizo možnosti nove glamping nastanitve na Krasu. Ker trendi kažejo na to, da se turisti v zadnjem času vedno bolj zatekajo k turističnim nastanitvam v naravi, je ideja, ki bi na Krasu lahko to povezala, projekt Glamping Wine Village Kras. V diplomskem delu smo analizirali, ali bi lahko turistična nastanitev v obliki glampinga na Krasu predstavljala poslovno priložnost in ali bi bila investicija v takšen projekt upravičena. Raziskali smo tudi, kaj predstavlja dodatno vrednost glamping prenočišč. Ugotovili smo, da ima novo nastajajoče podjetje zelo visok potencial za uspešno realizacijo projekta Glamping Wine Village na Krasu.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Kras, glamping, turizem, prosti čas, narava
Published: 05.09.2023; Views: 323; Downloads: 14
.pdf Fulltext (2,15 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top