Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ureditev starostnih pokojnin v Evropski uniji
Ira Osojnik, 2017

Abstract: Magistrska naloga vsebuje pregled področja starostnih pokojnin v državah članicah Evropske unije. Osredotoča se na zakonsko ureditev starostnega pogoja, dobe plačanih pokojninskih prispevkov in druge pogoje, ki omogočajo prejemanje polne starostne pokojnine tistim, ki so te omejitve izpolnili. Naloga povzema tudi reforme, ki so jih države članice v zadnjem obdobju implementirale v socialno zakonodajo, ki pokriva starostne pokojnine, ter ključen razlog za reformiranje tega področja, ki je negativna demografska slika prebivalstva Evropske unije.Začetni del naloge opisuje razvoj socialnega varstva v Evropi s poudarkom na pokojninah. V tem sklopu je opisana delitev evropske socialne varnosti na tri različne sisteme, ki imajo danes velik vpliv na financiranje starostnih pokojnin. Evropska unija kot skupnost večine evropskih držav se s pogostimi ukrepi in vzvodi intenzivno trudi ohraniti socialne standarde, ki jih najrazvitejše članice v skupnosti danes dosegajo.Osrednji del naloge vsebuje pregled trenutne zakonske ureditve držav članic Evropske unije in Slovenije na področju starostnih pokojnin. Predstavljene so tudi reforme tega področja, ki jih posamezne članice že izvajajo in reforme,ki so v nekaterih državah še napovedane. Zadnji sklop naloge povzema učinkovite reforme in s tem rešitve na področju starostnih pokojnin, ki so jih izvedle druge države članice EU ter primere kako bi lahko Slovenija izkušnje drugih članic na področju reformiranja starostnih pokojnin implementirala v prihajajočo pokojninsko reformo.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Evropska unija, socialna varnost, pokojninski sistemi, starostne pokojnine, reforme, demografija
Published: 27.09.2018; Views: 1834; Downloads: 116
.pdf Fulltext (1,30 MB)

2.
Vpliv demografskih sprememb na čakalne vrste v zdravstvu
Tjaša Arh, 2021

Abstract: V magistrskem delu z naslovom Vpliv demografskih sprememb na čakalne vrste v zdravstvu smo obravnavali demografijo prebivalstva v Sloveniji. Osredotočili smo se na rojstva, smrtnost in pričakovano trajanje življenja. V nadaljevanju smo se opredelili na starostno sestavo prebivalstva in ugotovili delež prebivalstva po starostnih skupinah. Poseben poudarek smo namenili demografskim dejavnikom staranja prebivalstva, ki se po naših ugotovitvah močno povečuje in je lahko eden od ključnih dejavnikov za nastajanje čakalnih vrst v zdravstvu. Predstavili smo čakalne vrste v zdravstvu, ki so večletna aktualna tema, in ugotavljali možne vzroke za njihov nastanek. Osredotočili smo se na čakalne sezname in njihovo upravljanje z upoštevanjem zakonske regulative. Obravnavali smo ukrepe in vladne projekte za zmanjševanje čakalnih vrst, ki so se izkazali za delno učinkovite. Pred pripravo analiz smo se osredotočili še na trende in vzroke, ki po ugotovitvah prav tako vplivajo na zdravstveno varstvo. S pridobljenimi podatki smo pripravili analize čakalnih vrst in čakalnih dob za zdravstvene storitve na kardiologiji UZ srca ter MR glave in skeleta v Splošni bolnišnici Jesenice, pripravili smo analizo starostne sestave čakajočih v čakalnih vrstah in na podlagi prej opravljenih analiz ugotavljali rezultate in iskali odgovor na zastavljeno hipotezo, ki je nismo zavrgli. Pripravljene analize bi bile odlično izhodišče kot primer dobre prakse za vse bolnišnice kot tudi za ustrezne institucije, saj bi na podlagi dobljenih podatkov lažje pripravili določene ukrepe za posamezne storitve. Pri pisanju dela smo uporabili zgodovinsko, opisno, kvantitativno in primerjalno metodo ter metodo opazovanja z lastno udeležbo, na koncu pa še metodo sinteze.
Found in: ključnih besedah
Keywords: demografija, demografski dejavniki staranja prebivalstva, čakalne vrste, zdravstvene storitve, trendi v zdravstvu
Published: 28.01.2022; Views: 256; Downloads: 29
.pdf Fulltext (1,89 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top