Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Poslovanje preko davčnih oaz
Damjan Planinc, 2015

Found in: ključnih besedah
Keywords: davčne oaze, poslovanje, prikrivanje, legitimnost, legalnost
Published: 12.12.2017; Views: 2454; Downloads: 149
.pdf Fulltext (805,37 KB)

2.
Predstavitev dela in problemov ICC
Karin Čermelj, 2016

Found in: ključnih besedah
Keywords: ICC, mednarodno kazensko pravo, notranji problemi, zunanji problemi, Mednarodno kazensko sodišče, učinkovitost ICC, legitimnost
Published: 16.08.2018; Views: 2022; Downloads: 122
.pdf Fulltext (1,01 MB)

3.
Perspektive političnega razvoja Evropske Unije
Monika Ognenovska, 2023

Abstract: Politični razvoj Evropske unije (EU) je bil zapleten in dinamičen proces, ki so ga oblikovali različni dejavniki, kot so zgodovinski dogodki, institucionalne spremembe in spreminjanje nacionalnih interesov. Ta magistrska naloga raziskuje poglede na politični razvoj EU ter preučuje ključne teorije in koncepte, ki so bili uporabljeni za razumevanje in razlago tega večplastnega razvoja. Pot EU od njene ustanovitve kot Evropske skupnosti za premog in jeklo do njene sedanje oblike kot politične in gospodarske unije 27 držav članic so zaznamovali izzivi in dosežki, ki odražajo interakcijo med nadnacionalnimi institucijami in nacionalnimi vladami. S celovitim pregledom znanstvenih del, vključno s knjigami, članki v revijah in urejenimi knjigami, ta študija raziskuje različne teoretične okvirje, uporabljene za analizo razvoja EU. Med vidnimi raziskanimi teorijami so liberalni medvladnizem, neofunkcionalizem in upravljanje na več ravneh. Poleg tega je vloga evropskih institucij, kot sta Evropski parlament in Evropska komisija, preučena v luči njihovega vpliva na oblikovanje politik in procese odločanja v EU. Pogodbe EU določajo, da unija temelji na predstavniški demokraciji, v Evropskem parlamentu pa potekajo neposredne volitve. Evropska unija je gospodarska in politična organizacija, ki se je od konca druge svetovne vojne razvila, da bi zagotovila trajen mir na evropski celini. Na splošno je cilj prednostne naloge Evropske unije za podnebno nevtralno, pravično in socialno Evropo spodbujati trajnostni razvoj ob hkratnem zagotavljanju socialne pravičnosti in vključenosti ter doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Evropska unija, politični razvoj, teoretične perspektive, nadnacionalne institucije, demokratična legitimnost, upravljanje na več ravneh, evropska integracija, oblikovanje politik.
Published: 25.10.2023; Views: 103; Downloads: 9
.pdf Fulltext (593,32 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top