Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Projekt gradnje nizko energijskih lesenih hiš na območju Barja : diplomsko delo
Nejc Škerjanec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje se danes že spopadamo s spremembami podnebnih razmer, ki so posledica naše prevelike uporabe energije in izpustov toplogrednih plinov. Pogosto so na udaru gozdovi. V diplomskem delu sem predstavil projekt izgradnje energijsko učinkovitih lesenih montažnih objektov, ki predstavljajo eno izmed alternativ, ki bi pripomogla pri zmanjševanju onesnaževanja zraka in energetski neodvisnosti stavb, hkrati pa bi delovala kot zelena promocija lesa napram gradnji z materiali, kot sta beton in jeklo. Pri načrtovanju tehnologije predstavljenih hiš je bil upoštevan sodobni trajnostni vidik. Glavna lastnost lesenih objektov so predhodno izdelani oz. prefabricirani leseni elementi, ki so proizvedeni v proizvodnih obratih ob kontroliranih klimatskih pogojih in kasneje omogočajo hiter potek montaže na gradbišču. Za njihovo uporabo potrebujemo malo električne ali druge energije, kar pomeni manj izpustov CO2. Materiali, ki so bili projektirani in uporabljeni v fazi proizvodnje in izgradnje, prihajajo iz narave, zato je ogljični odtis takih objektov v primerjavi s klasičnimi nižji. Obenem je povečano bivalno ugodje doma – leseni objekti imajo značilen vonj po lesu in oddajajo prijetno toplino. Zanimivost predstavljenega projekta je prav tako v lokaciji objektov, saj se nahajajo v Krajinskem parku Barje, kjer veljajo posebni predpisi, ki urejajo možnost posegov v okolje in narekujejo njihov zunanji videz.
Keywords: les, lesena gradnja, lesena konstrukcija, montažna gradnja, prefabricirana gradnja
Published in ReVIS: 17.05.2024; Views: 157; Downloads: 3
.pdf Full text (2,14 MB)

2.
3.
4.
Ustanovitev podjetja in nove blagovne znamke Ligvus
Gašper Novak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je poslovni načrt za ustanovitev novega podjetja in blagovne znamke z imenom LIGVUS. Podjetje se bo ukvarjalo z izdelavo in prodajo lesenih izdelkov, narejenih le iz slovenskega lesa; izdelki bodo zelo kakovostni in bodo dosegali višje cene na trgu. Podjetje bo ves čas delovalo trajnostno z naravo in ljudmi. Cilji ustanovitve podjetja so vrniti les na trg, zmanjšati porabo plastike ter drugih umetnih snovi in pokazati svetu ter Sloveniji, da imamo zelo kakovosten les in velike mojstre, ki ustvarjajo umetnine iz njega. Že nekaj let stremimo k ustanovitvi lastnega podjetja in diplomsko delo oziroma poslovni načrt je zagotovo prava odskočna deska za to. V diplomskem delu smo opisali področje odprtja podjetja in blagovne znamke, analizirali trg, predstavili izdelavo in končni videz izdelkov, nazadnje pa se posvetili še financam in drugim pomembnim točkam.
Keywords: Blagovna znamka, kakovost, leseni izdelki, LIGVUS, poslovni načrt, trajnost, slovenski les.
Published in ReVIS: 15.09.2023; Views: 423; Downloads: 20
.pdf Full text (2,49 MB)

5.
6.
Poslovni načrt - prvi podjetniški korak: ali je moja ideja realna?
Tina Smolnikar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno podjetje Tuja d.o.o., ki je bilo ustanovljeno leta 2008. Podjetje je družinsko in je bilo prvotno ustanovljeno za namen prenosa dejavnosti mizarske delavnice z očeta na sina. Do prenosa lastništva ni prišlo, zato se je podjetje preusmerilo na področje inženiringa in svetovanja, je pa želja po delovanju na področju lesarstva ostala. Prihod tretje generacije je prinesel nove ideje za nadaljevanje tradicije mizarstva. V poslovnem načrtu bomo predstavili poslovno idejo za zagon enote podjetja s proizvodnjo trajnostno naravnanih izdelkov iz avtohtonega masivnega lesa v obstoječi delavnici starega očeta.
Keywords: masivni les, tradicija, mizarstvo, zagon proizvodnje, avtohtono, trajnostno.
Published in ReVIS: 22.09.2021; Views: 927; Downloads: 124
.pdf Full text (1,55 MB)

7.
Search done in 0.17 sec.
Back to top