Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Predhodno odločanje pred sodiščem EU in slovenska sodišča
Nuša Kavšek, 2014

Found in: ključnih besedah
Keywords: predhodno vprašanje, predhodna odločba, uporaba prava EU
Published: 31.08.2017; Views: 2890; Downloads: 138
.pdf Fulltext (2,26 MB)

2.
3.
Upravna enota kot prekrškovni organ po ZP-1
Dušica Frlež, 2013

Found in: ključnih besedah
Keywords: prekrškovni organ, prekršek, plačilni nalog, odločba
Published: 12.09.2017; Views: 2285; Downloads: 140
.pdf Fulltext (759,41 KB)

4.
Pritožba v upravnem postopku
Tina Mozetič, 2016

Found in: ključnih besedah
Keywords: upravni postopek, ZUP, odločba, sklep, ustava RS, redno pravno sredstvo
Published: 18.12.2017; Views: 3833; Downloads: 188
.pdf Fulltext (656,48 KB)

5.
6.
7.
8.
Davčni postopek s poudarkom na davčni izvršbi
Mateja Rigler, 2013

Found in: ključnih besedah
Keywords: davek, davčna odločba, pritožba, davčni postopek, davčni organ, davčni zavezanec, davčna izvršba
Published: 18.06.2019; Views: 1794; Downloads: 97
.pdf Fulltext (586,56 KB)

9.
Pravice oseb s posebnimi potrebami v celo življenjskem obdobju
Grega Ratko, 2021

Abstract: Z magistrskim delom predstavljamo, kdo so osebe s posebnimi potrebami in njihove značilnosti. V nadaljevanju predstavimo pomembnejše stroke (pravno, zdravstveno in pedagoško), ki odigrajo poglavitno vlogo pri urejanju pravic oseb s posebnimi potrebami. Delo opisuje pravice, ki se dotikajo oseb s posebnimi potrebami v vsakem življenjskem obdobju, in predstavlja, kako so pravice urejene s predpisi in v sami praksi. Podrobneje se osredotočamo na kršitve, ki se dogajajo glede pravic in pomanjkljivosti v pravnih predpisih. Na področju določenih pravic primerjamo, kako so urejene pravice v Sloveniji in v tujih pravnih virih. Namen tega je, da bralec pridobi širšo sliko tega področja in primerjave Slovenije z drugimi državami. Prav tako opišemo pomembnejše Evropske institucije, ki vplivajo na sprejetje ali zaščito pravic in pomembnejše mednarodne ali evropske akte, ki vplivajo na to področje. V zaključnem delu jedra se osredotočimo na lastno raziskavo in predstavimo ugotovitve raziskave. Na podlagi ugotovitev in predstavitev podajamo možne rešitve, ki se dotikajo problematike pri uresničevanju pravic oseb s posebnimi potrebami. V zaključnem delu pridemo do lastnih ugotovitev in sklepanj, če Slovenija zagotavlja in izvršuje pravice.
Found in: ključnih besedah
Keywords: osebe s posebnimi potrebami, pravice, kršitve, odločba o usmeritvi, socialno ekonomski status invalidne osebe
Published: 04.02.2022; Views: 469; Downloads: 51
.pdf Fulltext (1,80 MB)

10.
Posebni upravni postopek na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev
Špela Zdešar Kadunc, 2020

Abstract: Ustava RS v 50. členu določa pravico do socialne varnosti, ki je potrebna pri reševanju socialne stiske posameznika. Temeljna zakona na tem področju sta Zakon o socialno varstvenih prejemkih in Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Centri za socialno delo odločajo o pravicah iz javnih sredstev na podlagi javnega pooblastila. Upravni postopek se vodi, glede obravnavanih pravic iz javnih sredstev, na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakona o splošnem upravnem postopku, ki urejata pravila celega postopka. V prvem delu naloge je predstavljen sistem socialne varnosti, zakonodaja s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev ter upravni postopek. Predstavljen je nosilec in izvajalec, pri katerem se pravice uveljavljajo. V drugem delu so obravnavane vrste in pridobitev pravic. Podrobneje so predstavljene izbrane pravice, in sicer: otroški dodatek, znižano plačilo vrtca in subvencija malice za učence in dijake, s poudarkom na lastnem primeru. Rdeča nit naloge je podrobna proučitev posebnega upravnega postopka. Pri informativnih izračunih oziroma odločbah je potrebno zakonodajo in postopek dobro poznati, da posameznik lahko preveri pravilnost odločbe oziroma prejetega informativnega izračuna. Z analizo lastnega primera, spletne ankete ter analize splošnih in posebnih postopkovnih določb so izpostavljene nepravilnosti v odločbah, ki se v praksi pojavljajo zaradi napak, tako informacijskega sistema kot tudi pristojnih uradnih oseb za odločanje. V zaključku dela so podani predlogi za izboljšavo sistema in njegovo večjo učinkovitost. Z nalogo želim opozoriti tudi, da smo državljani zaradi neupoštevanja določenih prihodkov v skladu z različnimi pravilniki občin v neenakem položaju ter posledično prejemniki različne višine pravice.
Found in: ključnih besedah
Keywords: socialno varstvo, upravni postopek, uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, enostarševska družina, kot posledica ločitve, odločba
Published: 09.02.2022; Views: 428; Downloads: 52
.pdf Fulltext (12,70 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top