Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vloga policije pri zagotavljanu nacionalne varnosti v RS
Danilo Juršnik, 2015

Abstract: Nacionalna varnost obvaruje vse prebivalce določene države, da slednji izpolnjujejo in dosegajo svoje lastne cilje brez omejitev. V Republiki Sloveniji za varnost prebivalcev skrbijo različne institucije, med katerimi obstaja stalno sodelovanje in zaupanje. V tej nalogi so predstavljene naloge policije iz tehničnega vidika zagotavljanja varnosti kot tudi iz pravnega vidika. Pri zagotavljanju varnosti in tudi nacionalne varnosti je potrebno razumeti vire ogrožanja. Med te vire ogrožanja spadajo terorizem, nedovoljene dejavnosti na področju konvencionalnega orožja, orožij za množično uničevanje in jedrske tehnologije, organiziran kriminal, nezakonite migracije ter dejansko tudi naravne katastrofe, ki so v Sloveniji vedno bolj pogoste. Naloga se osredotoča na preučevanje policije v sistemu nacionalnega sistema iz pravnega vidika in razumevanje zakonov, podzakonskih predpisov, uredb in pravilnikov. Pomembno je tudi razumevanje nacionalne varnosti na področju javnega reda in miru, na področju cestnega prometa ter na področju zatiranja kriminalitete. Policija pa ne opravlja samo kurativnega dela, ampak je pomembna naloga tudi preventivno delo, ki zajema osveščanje prebivalstva in spodbujanje družbe k sodelovanju s policijo.
Found in: ključnih besedah
Keywords: nacionalna varnost, policija, zakonski predpisi
Published: 24.08.2017; Views: 3118; Downloads: 168
.pdf Fulltext (920,92 KB)

2.
Boljši predpisi
Dušan Antonič, 2015

Found in: ključnih besedah
Keywords: boljši predpisi, administrativne ovire, javna uprava
Published: 31.08.2017; Views: 2750; Downloads: 109
.pdf Fulltext (655,14 KB)

3.
Državljanstvo EU
Barbara Prešeren, 2015

Abstract: Začetki državljanstva segajo že v antično Grčijo, ko so smeli odrasli moški delovati v političnih zadevah. Iz državljanstva izhajajoče pravice so se skozi zgodovino vedno bolj urejale, dopolnjevale in širile. Maastrichtska pogodba je prva institucionalizirala državljanstvo Evropske unije (v nadaljevanju EU). Namen državljanstva EU je oblikovanje enotnega trga, ki omogoča prost pretok blaga, storitev, ljudi in kapitala. Državljanstvo EU je razširjeno nacionalno državljanstvo in predstavlja zbir nekih pravic in dolžnosti, ki so določene v pravnem redu EU, spoštovati jih morajo tako države članice kot njeni državljani. Sodišče EU kot sodni organ skrbi, da je pravo razumljeno, spoštovano ter v vseh državah članicah enotno uporabljeno. Določene pravice in dolžnosti, ki izhajajo iz instituta državljanstva EU, so še dokaj neznane oziroma napačno interpretirane, zato so tudi nemalokrat kršene. V primerih kršenja prava EU iz naslova državljanstva EU se zadeve rešujejo na nacionalnih sodiščih, kajti nihče ne sme posegati v suverenost držav članic. V primeru, da je nacionalno sodišče v dilemi glede razlage prava EU, se s predhodnim vprašanjem po pomoč obrne na Sodišče EU. Prebivalci se zaradi nezadostnega poznavanja državljanstva EU ne čutijo dovolj pripadne EU. Mladi so tisti, ki se čutijo bolj pripadne, ker so bolj vedoželjni, odprti, dovzetni za novosti. Če pa bomo želeli graditi prihodnost Evrope, se bomo morali vsi čutiti pripadne, saj bomo le s skupnimi močmi lahko premagovali ovire.
Found in: ključnih besedah
Keywords: državljanstvo, delavec, predpisi, sodna praksa, Slovenija, Evropska unija, diplomske naloge, bolonjski program
Published: 31.08.2017; Views: 4912; Downloads: 286
.pdf Fulltext (820,15 KB)

4.
Občinska socialna pomoč
Irena Kovač, 2011

Found in: ključnih besedah
Keywords: lokalna samouprava, socialna varnost, lokalni predpisi
Published: 03.10.2017; Views: 2402; Downloads: 113
.pdf Fulltext (1,50 MB)

5.
6.
Vključevanje stroke in nevladnih organizacij v pripravo okoljskih predpisov
Mojca Modic, 2010

Found in: ključnih besedah
Keywords: predpisi, strokovna javnost, nevladne organizacije, okoljski predpisi, zakonodaja
Published: 26.10.2017; Views: 2504; Downloads: 117
.pdf Fulltext (1,73 MB)

7.
Sodelovanje javnosti v procesih priprave in sprejemanja podzakonskih predpisov
Petra Medveš, 2010

Found in: ključnih besedah
Keywords: predpisi, okolje, zakonodaja
Published: 26.10.2017; Views: 2293; Downloads: 128
.pdf Fulltext (538,26 KB)

8.
9.
10.
Search done in 0 sec.
Back to top