Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prekrškovni postopek policije zoper tuje fizične in pravne osebe
Robert Brglez, 2015

Abstract: V diplomski nalogi bom preučil in predstavil dejansko problematiko neenakega prekrškovnega postopka med državljani Slovenije in tujci v postopkih cestnoprometnih prekrškov. Predstavil bom zgodovinski oris nastanka prekrškovnega prava v treh različnih obdobjih ter dal posebni poudarek tretjemu, zadnjemu in trenutno aktualnemu obdobju. V svoji več kot dvajsetletni karieri policista prometnika sem bil pri delu na področju cestnoprometnih prekrškov deležen vseh dosedanjih sprememb prekrškovnega prava po letu 1992. V diplomskem delu bom predstavil kazenski vidik obravnavanja cestnoprometnih prekrškov in njihovo obravnavanje v prekrškovnem postopku kot delu kazenske zakonodaje. Predstavil bom prekrškovni postopek v pristojnosti policije in pri tem poudaril ključno razliko v postopkovnem delu obravnavanja državljanov Republike Slovenije, oziroma oseb s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci. V delu bom poglobljeno opisal specifičen prekrškovni postopek policije zoper fizične, odgovorne in pravne osebe.
Found in: ključnih besedah
Keywords: prekrškovno pravo, kazensko pravo, hitri postopek
Published: 24.08.2017; Views: 2492; Downloads: 119
.pdf Fulltext (1,14 MB)

2.
3.
Delo v splošno korist v prekrškovnem in kazenskem pravu
Tanja Slana, 2014

Found in: ključnih besedah
Keywords: kazensko pravo, prekrškovno pravo, napotena oseba
Published: 05.09.2017; Views: 1991; Downloads: 104
.pdf Fulltext (673,57 KB)

4.
Sistemski vidik kompetenčnih sporov na področju prekrškovnih zadev
Darko Kolmanko

Found in: ključnih besedah
Keywords: prekrškovno pravo, spor, policija, okrajno sodišče
Published: 03.10.2017; Views: 1668; Downloads: 95
.pdf Fulltext (1,14 MB)

5.
Procesna vprašanja hitrega postopka o prekršku
Sebastjan Prosenc, 2012

Found in: ključnih besedah
Keywords: pravo, prekrškovno pravo, upravno pravo, prekrški, zakon o prekrških, zastopanje
Published: 03.10.2017; Views: 2099; Downloads: 125
.pdf Fulltext (2,50 MB)

6.
Posebnosti prekrškovnega postopka zoper mladoletnike
Mitja Gamser, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: mladoletniki, prekrškovno pravo, sankcije za prekrške, vzgojni ukrepi, magistrske naloge
Published: 06.07.2018; Views: 1881; Downloads: 149
.pdf Fulltext (600,83 KB)

7.
8.
9.
Dileme in perspektive prekrškovnega prava pri izvajanju policijskih nalog od leta 2005 dalje
Tomaž Pahulje, 2021

Abstract: Prekrškovno pravo je z uveljavitvijo ZP-1 v letu 2005 postalo nova paradigma pri vodenju in odločanju v tovrstnih postopkih. Upravni in drugi državni organi ter nosilci javnih pooblastil so postali prekrškovni organi in so v okviru svojih pristojnosti odločali o prekrških v hitrem postopku. Petnajst let implementacije določb ZP-1 je zaznamovalo več perspektiv, ki so posredno in neposredno vplivale na prekrškovni postopek. V magistrskem delu bomo preučevali dve perspektivi, ki sta po našem mnenju imeli vpliv predvsem na hitri prekrškovni postopek. Prva perspektiva se nanaša spremembe normativne ureditve določb ZP-1, ki jih je bilo v petnajstih letih kar deset. Preučevanje teh sprememb bomo analizirali z vidika vpliva normativne zakonodaje ZP-1 na postopke o prekršku z vidika pravic procesnih udeležencev (kršiteljev). V drugi perspektivi pa bo preučevanje osredotočeno na vpliv sodne prakse ESČP in slovenskih sodišč na normativno ureditev. Skozi posamezne primere sodne prakse bomo ugotavljali in ocenjevali korelacijo med sodno prakso in njen vpliv na določbe ZP-1. Na podlagi obiska Sodišča okrožja v Viechtachu in policijske postaje bo s primerjalno pravnega vidika opravljena primerjava obravnave prekrškov v Nemčiji (Bavarski model). S kvantificiranim (številčnim) prikazom bo predstavljen pregled prekrškovnih postopkov v policiji od 2005 do 2015 in ločeno po letu 2015. V zaključnih ugotovitvah bo opravljena verifikacija izpostavljene hipoteze, prispevek k znanosti oziroma stroki ter aplikativna vrednost magistrskega dela.
Found in: ključnih besedah
Keywords: prekrškovni postopek, prekrškovno pravo, prekrškovni organi, policija, sodna praksa, spoštovanje človekovih pravic
Published: 04.02.2022; Views: 176; Downloads: 17
.pdf Fulltext (1,89 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top