Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Pacientove pravice
Žan Popovič, 2020

Abstract: Pomen pacientovih pravic narašča povsod po svetu. Predstavljajo osrednjo zahtevo v procesu zdravstvenega varstva, saj je tudi pacientova vloga v tem procesu vse večja. V diplomski nalogi smo obravnavali dosežen nivo pacientovih pravic ter opisali njihov razvoj pri nas in v svetu. Proces približevanja k enakopravnosti deležnikov v procesu zdravstvenega varstva: pacientom, zdravnikom, fizioterapevtom in ostalimi udeleženci razumemo kot proces izboljševanja pacientovih pravic. Nedvomno je ugotovljeno, da so pacienti vse bolj osveščeni in se vse bolj zavedajo svojih pravic. Upravičeno pa se pričakuje in tudi zahteva njihova odgovornost pri skrbi za svoje zdravje. Pacientovo zaupanje v zdravstveno varstvo je odvisno od nivoja spoštovanja njegovih pravic. Njegovo zaupanje v zdravstveno varstvo bo največje ob doslednem spoštovanju njegovih pravic in ko se bo počutil enakopravnega udeleženca v tem procesu. Stanje pacientovih pravic smo v nalogi prikazali z analizo javno objavljenih podatkov o stanju pacientovih pravic, prikazali njihov trend in opozorili na dejavnike, ki vplivajo na njihov nivo. Uporabili smo letne podatke pristojnega ministrstva za obdobje od 2014 do 2018. Analizirano obdobje je relativno kratko, kar je posledica kratkega obdobja po sprejemu ZPacP. Ugotovili smo, da so pacienti glede svojih pravic iz leta v leto vse bolj osveščeni in se vsako leto v večji meri poslužujejo uzakonjenih postopkov. Kljub povečanju števila obravnavanih primerov kršitev se stanje spoštovanja pacientovih pravic v Sloveniji ne slabša, kot bi morda na prvi pogled kazale številke. Predvidevamo, da lahko to rast pripišemo predvsem večjemu ozaveščanju pacientov o njihovih temeljnih človekovih pravicah in svoboščinah, s tem pa tudi o njihovih konkretnih pacientovih pravicah. Ugotovitve nam služijo za oceno stanja in trend spoštovanja pacientovih pravic v Republiki Sloveniji po sprejetju ustrezne zakonodaje. Menimo, da smo predstavili in dobro spoznali pomen Zakona o pacientovih pravicah. Opisali smo z njim predpisane postopke za uveljavljanje pacientovih pravic in z opravljeno analizo potrdili postavljeno hipotezo, da so se pacientove pravice izboljšale po sprejetju tega zakona.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Pacientove pravice, Zakon o pacientovih pravicah, proces zdravstvenega varstva, zdravstvena obravnava in fizioterapevtska obravnava.
Published: 03.07.2020; Views: 2068; Downloads: 210
.pdf Fulltext (929,40 KB)

5.
6.
Obremenitve koordinatorjev kirurške zdravstvene oskrbe
Sandro Petrović, 2022

Found in: ključnih besedah
Keywords: kirurška obravnava, zdravstvena nega, koordinacija, informiranje, obremenjenost
Published: 14.12.2022; Views: 401; Downloads: 37
.pdf Fulltext (630,27 KB)
This document has many files! More...

7.
Vnaprej izražena volja pri osebah z duševno motnjo
Laura Novak, 2022

Found in: ključnih besedah
Keywords: psihiatrična zdravstvena obravnava, medicinske sestre, individualna obravnava, pravica pacientov, volja pacientov
Published: 19.12.2022; Views: 402; Downloads: 39
.pdf Fulltext (955,75 KB)
This document has many files! More...

8.
9.
Zdravstvena nega otroka z bolečino
Urška Širaj, 2024

Found in: ključnih besedah
Keywords: ocenjevanje bolečine, bolnišnična obravnava, otrok, zdravstvena nega, diplomska dela
Published: 09.02.2024; Views: 165; Downloads: 16
.pdf Fulltext (2,36 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top