Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Vloga referendumskega odločanja v slovenskem sistemu
Kristjan Miklavčič, 2011

Found in: osebi
Keywords: Volilni sistemi
Published: 29.05.2019; Views: 1345; Downloads: 69
.pdf Fulltext (929,59 KB)

3.
4.
5.
Avtorska pravica v novinarskih prispevkih - problematika klipinga
Kristjan Kozina, 2017

Abstract: Avtorska pravica, ki je del širše pravice intelektualne lastnine, je urejana v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), prav tako pa sodi med ustavno varovane pravice. Avtorska pravica nastane sočasno z nastankom avtorskega dela. Obstoj avtorske pravice je vezan na avtorsko delo, tako da s samim obstojem ali neobstojem avtorskega dela stoji in pade celoten sistem avtorskopravnega varstva. Pri avtorskem delu gre za individualno intelektualno stvaritev s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki mora biti na kakršenkoli način izraženo. Da gre pri določeni stvaritvi za avtorsko delo, morajo biti izpolnjene določene predpostavke:stvaritev konkretnih oseb, področje ustvarjalnosti, duhovnost, individualnost in izraženost.Med avtorska dela pa sodijo tudi novinarski prispevki, če izpolnjujejo zgoraj navedene predpostavke. Moja prva hipoteza je, da so prav vsi novinarski prispevki enako zaščiteni z vidika avtorske pravice. Avtorska pravica pogosto trči ob pravice in interese drugih, zato je zakonodajalec v določenih primerih, ki se mu zdijo najbolj relevantni za varovanje temeljnih družbenih vrednot, vzpostavil institut omejitve avtorske pravice. V praksi ni redek pojav, da določeni subjekti reproducirajo že objavljene novinarske prispevke v svojih medijih oziroma na svojih spletnih straneh s tem, da navedejo vir prvotne objave, avtorja prispevka ter morebitnih fotografij. Takšno kopiranje in lepljenje predhodno objavljenih prispevkov, ki mu strokovnjaki pravijo kliping, pomeni velik ekonomski potencial. V diplomskem delu se ukvarjam z vprašanjem, kako je s sekundarnim reproduciranjem novinarskih prispevkov, zlasti z vidika avtorske pravice. Moja druga hipoteza je, da kliping v slovenskem pravu ni urejen.
Found in: osebi
Keywords: kliping, novinarski prispevek, avtorsko delo, avtorska pravica, omejitve avtorske pravice
Published: 12.07.2018; Views: 2004; Downloads: 149
.pdf Fulltext (874,52 KB)

6.
Blagovna in storitvena znamka ter registracija blagovne znamke s prikazom na praktičnem primeru podjetja Incom, d. o. o.
Kristjan Jerončič, 2020

Abstract: V diplomskem delu z naslovom %Blagovna in storitvena znamka ter registracija blagovne znamke s prikazom na praktičnem primeru podjetja Incom, d. o. o.% obravnavamo pravice intelektualne lastnine, bolj natančno blagovne oziroma storitvene znamke, njihovo registracijo ter prednosti registracije blagovne znamke, kjer so pravice intelektualne lastnine ključnega pomena. Predstavimo tri urade, kjer se lahko registrira znamke in kjer lahko pridobimo pravno varstvo za svojo znamko nasproti drugim, ki bi želeli registrirati enako ali podobno znamko na določenem območju. Izmed treh uradov izberemo enega, kjer kot zastopniki (zaposlene osebe obravnavanega podjetja) podjetja Incom, d. o. o., opravimo registracijo blagovne znamke Leone. Podjetje Incom, d. o. o., je največji proizvajalec sladoleda v Sloveniji, ki dnevno proizvede tudi več kot dva milijona kosov sladoleda. Blagovna znamka Leone predstavlja znamko zelo inovativnih in kakovostno dovršenih sladoledov, ki so prisotni na več kot 30 trgih po Evropi. Registracijo znamke opravimo na spletnem portalu in s tem tudi opišemo postopek registracije ter predstavimo možne težave, ki se lahko pojavijo pred registracijo, med njo ali po njej. Cilj diplomskega dela je z opisom področja znamk v intelektualni lastnini pregledati že obstoječo intelektualno lastnino v podjetju Incom, d. o. o., in izvesti postopek registracije blagovne znamke Leone na območju, kjer se prodajajo sladoledi te blagovne znamke. Registracija blagovne znamke bo podjetju Incom, d. o. o., pomagala pri nadaljnjem prepoznavanju intelektualne lastnine, ki v podjetju nastaja na dnevni ravni, in pri njenem varstvu ter uporabi v poslovnem procesu.
Found in: osebi
Published: 11.03.2020; Views: 1045; Downloads: 145
.pdf Fulltext (1,20 MB)

7.
POMEN FIZIOTERAPEVTSKE VADBE ZA PREPREČEVANJE POŠKODB SPREDNJE KRIŽNE VEZI
Kristjan Simončič, 2022

Abstract: Uvod in namen: Poškodbe kolenskega sklepa so pri športnih aktivnostih vse bolj pogoste. Ena izmed njih je zagotovo poškodba sprednje križne vezi, ki nastane zaradi nenadne spremembe smeri gibanja. Namen diplomske naloge je pregled strokovne literature o pomenu preventivne vadbe za preprečevanje poškodb sprednje križne vezi. Želeli smo tudi ugotoviti, ali je nastanek omenjene poškodbe pogostejši pri ženskah v primerjavi z moškimi. Rezultati: V sklopu preprečevanja poškodb sprednje križne vezi pet raziskav navaja pozitiven učinek izvajanja preventivnih vaj. Rezultati v preostalih petih raziskavah navajajo višje število poškodb sprednje križne vezi pri ženskah v primerjavi z moškimi. Uporabnost: Rezultati raziskav dokazujejo, da izvajanje preventivnih programov vpliva na zmanjšanje števila poškodb sprednje križne vezi. Omejitve: Pri analizi rezultatov so bile prisotne omejitve, kot so spremenljiv obseg izvajanja preventivnih programov, uporaba različnih komponent v programih preventivne vadbe in večje število športov, kritičnih za poškodbo sprednje križne vezi pri ženskah.
Found in: osebi
Keywords: Preventivna fizioterapija, pomen vadbe, preprečevanje poškodb sprednje križne vezi.
Published: 01.02.2022; Views: 273; Downloads: 50
.pdf Fulltext (1,03 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top