Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Piškotki
A+ | A- | SLO | ENG

Naša stran uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo za potrebe prilagajanja spletne strani vašim potrebam, za potrebe prijave, merjenja obiskanosti in dodatnih funkcionalnosti v zvezi z družabnimi omrežji. Nekatere od teh storitev izvajajo drugi ponudniki, ki o vas zbirajo določene podatke, zato potrebujemo vašo privolitev. Brez privolitve se piškotki drugih ponudnikov ne bodo uporabljali.

Dovolim uporabo Kategorija Namen uporabe
ReVIS ReVIS uporablja piškote za potrebe samega delovanja spletne strani in prilaganja potrebam uporabnikov. ReVIS zapiše naslednje piškotke:
  • GDPR - vaše privolitve, ki jih izberete na tej strani. Velja eno leto.
  • PHPSESSID - identifikator seje uporabnika (knjižnični del ReVIS), velja za čas seje (do zaprtja brskalnika).
  • naključna številka - identifikator seje uporabnika (vsebinski del ReVIS), velja za čas seje.
  • startSz - velikost pisave na strani, če spreminjate pisavo s klikom na "Večja pisava" ali "Manjša pisava". Velja za čas seje.
  • dkUser - se zapiše le ob prijavi uporabnika in označuje, da je uporabnik prijavljen, kar vpliva na izpis določenih elementov na strani. Velja za čas seje.
Navedeni piškotki so nujni za delovanje ReVIS, zato dovoljenja ni možno spreminjati.
Prijava AAI Dijaki, študentje in zaposleni nekaterih organizacij, ki so vključene v ReVIS, se lahko v ReVIS prijavijo z uporabo digitalne identitete, kar se izvede preko storitve Arnes AAI, ki za svoje potrebe zapiše enega ali več piškotkov oblike _shibsession_.

Navedeni piškotki se zapišejo samo pri uporabi prijave AAI in so nujni za izvedbo prijave.


Vaša dovoljenja se shranijo v piškotek, ki velja eno leto. Če piškotek zbrišete, se zbrišejo tudi dovoljenja, ki jih je v tem primeru potrebno ponovno podati. Dovoljenja lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo "Piškotki", ki je dosegljiva na vsaki strani ReVIS v zgornjem desnem delu glave stran.

Kaj so piškotki?

Piškotek (angl. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi izbrišete, navodila najdete na spletnih straneh posameznega brskalnika: