Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 50
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Vzpon talibanov na oblast: vzroki in posledice
Gordana Đukić, 2023, not set

Abstract: Namen magistrske naloge je preučiti, kateri so glavni vzroki vzpona talibanov na oblast v Afganistanu leta 2021 in kakšne so družbene ter gospodarske posledice tega dejanja. Cilj naloge je analizirati talibanski režim, opredeliti talibane, jih zgodovinsko umestiti in predstaviti temeljne značilnosti talibanske Islamske države. Hkrati skušamo skozi samo nalogo odgovoriti na vprašanje, kaj je talibanom omogočilo, da so po umiku zahodnih sil tako hitro prevzeli oblast v Afganistanu. Z uporabo metodologije pregleda literature ter analitičnega pristopa pri obravnavi teme so rezultati pokazali, da je ponovni vzpon talibanov tako politična kot tudi gospodarska in socialna travma za veliko večino Afganistancev. Za pridobitev splošne slike o predmetu raziskovanja smo uporabili monografsko literaturo in elektronske vire, pri čemer smo upoštevali kriterij jezikovnega izražanja, časovno obdobje, poudarek teme in vrste objav. Pregledali in primerjali smo podatke ter mnenja različnih avtorjev in za opis kronologije dogodkov uporabili analizo zgodovinskega razvoja in deskriptivno metodo. Pri opredeljevanju družbenih pojmov smo si pomagali še z metodo definicije in klasifikacije. S pomočjo indukcije in primerjalnih analiz smo nato ustrezno povzeli raziskave, strokovne in znanstvene študije ter oblikovali splošne zaključke. Dokazali smo, da je vrnitev talibanov na oblast pomenila poslabšanje razvoja Afganistana in napredek na področju človekovih pravic. Zelo negativne so posledice na gospodarske razmere in tekom naloge smo prišli do zaključka, da se bo poslabšanje gospodarstva v tej državi nadaljevalo vsaj še nekaj let. Razloge za to lahko iščemo v tako imenovani »vojni ekonomiji«, katero smo na področju Afganistana tudi podrobneje razložili. Posledično afganistanska vlada ni bila nikoli spodbujena, da vzpostavi učinkovito poklicno vojsko, zajezi čezmerno korupcijo, izboljša zagotavljanje javnih storitev in izboljša življenje navadnih Afganistancev. Neuspeh mednarodnih sil pa v resnici predstavlja veliko dodatno spodbudo tudi za vse ostale islamistične teroristične mreže po vsem svetu.
Keywords: talibani, vojna, mir, ljudsko pravo, korupcija, gospodarstvo, vojna ekonomija
Published in ReVIS: 07.12.2023; Views: 426; Downloads: 9
.pdf Full text (1,53 MB)

2.
Vpliv turizma na vrednost nepremičnin v središčih turističnih mest : magistrsko delo
Gala Rogelj, 2022, master's thesis

Abstract: Osrednja tema magistrskega dela je vpliv hitro razvijajočega se modela oddajanja in najemanja stanovanj preko platforme Airbnb in s tem turizma na vrednost nepremičnin v turističnih mestih (mestnih središčih). Delo tematike ne obravnava le z ekonomskega vidika, ampak se osredotoča na vpliv, ki ga je oddajanje v kratkoročni najem turistom preko Airbnb povzročilo na celotni stanovanjski trg. Ker v delu izhajamo iz predpostavke, da gre za isti fond stanovanj, ki se oddajajo v kratkoročni in dolgoročni najem, nas najbolj zanima, ali ima platforma Airbnb vpliv na vrednost nepremičnin v turističnih mestih (kot ta smo opredelili Ljubljano, Bled, Bohinj in Kranjsko goro ter Obalo). Vpliv smo ugotavljali preko analize obstoječe zakonodaje, statistične analize uradnih podatkov, podatkov, pridobljenih preko tujih spletnih baz, in z metodo spraševanja. Z anketiranjem splošnega prebivalstva smo ugotavljali, kako gledajo na nakup naložbene nepremičnine in vpliv pojava delitvene ekonomije ter vpliv epidemije covida-19 na spremembo percepcije glede nakupa naložbenih nepremičnin. Kljub omejitvam, da so evidence najemnega trga kot tudi prodajnih poslov pomanjkljive oziroma ne odražajo dejanskega stanja, nam je z raziskavo uspelo osvetliti trenutno stanje kratkoročnega oddajanja v slovenskih turističnih središčih, kar je bil naš namen.
Keywords: Airbnb, delitvena ekonomija, kratkoročni najem, vrednost, turizem, turistična središča, nepremičnina, vpliv covida-19
Published in ReVIS: 04.01.2023; Views: 709; Downloads: 66
.pdf Full text (1,67 MB)

3.
Vpliv olimpijskih iger na turistično statistiko izbranih držav
Taja Šplajt, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Olimpijske igre so eden najpomembnejših velikih dogodkov, ki imajo velik vpliv na destinacijo gostiteljico. Z diplomskim delom smo opravili raziskavo, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri olimpijske igre vplivajo na turizem destinacije gostiteljice. Prejšnje raziskave, predstavljene v akademskih virih, nakazujejo, da imajo olimpijske igre pomemben vpliv na turizem. Analizirani statistični podatki so pokazali, da olimpijske igre ne povzročajo povečanih mednarodnih turističnih prihodkov, povečanega števila mednarodnih prihodov turistov ali pa povečanega prihodka od transporta v letu, ko se v državi odvijajo olimpijske igre. Prav tako ni bilo moč potrditi, da bi med olimpijskimi igrami turizem predstavljal tretjino bruto družbenega prihodka države.
Keywords: olimpijske igre, turizem, trajnost, ekonomija, BDP
Published in ReVIS: 03.09.2022; Views: 690; Downloads: 57
.pdf Full text (641,43 KB)

4.
Priložnosti, izzivi in potrebne spremembe za prehod v krožno gospodarstvo v Sloveniji : diplomska naloga
Damir Žerak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Krožno gospodarstvo ločuje gospodarsko rast od rabe virov in vpliva na okolje. Linearno gospodarstvo je netrajnostna oblika poslovanja, porabe in proizvodnje in predstavlja 91,6 % svetovnega gospodarstva. Krožno gospodarstvo, ki predstavlja 8,4 % svetovnega gospodarstva in pomeni sistemski premik iz linearnih gospodarskih praks, ustvarja nove poslovne in gospodarske priložnosti ter zagotavlja okoljske in družbene koristi. Pandemija Covida-19 pa je še dodatno razgalila številne pomanjkljivosti celotne družbe. Potrebne so sistemske spremembe. Zaradi navedenih dejstev smo se v diplomski nalogi odločili raziskovati krožno gospodarstvo in njegove prednosti, priložnosti, izzive in ovire. Rezultate smo pridobili s primerjavo sekundarnih in primarnih virov, katere smo pridobili s kvalitativno raziskovalno metodo polstrukturiranih intervjujev s predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in turizem, SRIP – krožno gospodarstvo in Gospodarske zbornice Slovenije. Z analizo smo ugotovili, da so glavne prednosti in priložnosti krožnega gospodarstva finančne koristi, ohranjanje naravnih virov, zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, več inovativnih poslovnih idej, preprečevanje nastajanja odpadkov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in kakovostnejši slog življenja. Kot ključno oviro, pomanjkljivost in hkrati izziv smo skozi analizo prepoznali medresorsko sodelovanje med gospodarskim sektorjem, vladami, raziskovalnimi in akademskimi inštitucijami ter civilno družbo in nevladnimi organizacijami. Raziskava je pokazala tudi, da bi za bolj uspešen prehod na krožno gospodarstvo morali izboljšati medresorsko sodelovanje in povečati investicije v raziskave in razvoj, ki bi s svojimi inovacijami olajšale prehod na krožno ekonomijo. Hkrati pa se je nakazala potreba po večjem ozaveščanju potrošnikov, da bi le-ti pogosteje posegali po produktih in storitvah, ki so plod trajnostnih in krožnih poslovnih ter proizvodnih procesov.
Keywords: krožno gospodarstvo, trajnostno razvojni cilji, SDG, trajnostna ekonomija, okolje, diplomske naloge
Published in ReVIS: 17.05.2022; Views: 882; Downloads: 86
.pdf Full text (1,51 MB)

5.
Pogajanja pri javnih naročilih gradenj : zaključno delo
Sanja Androić, 2011, undergraduate thesis

Keywords: Ekonomija, gradnje, javno naročanje, pogajanja, strategije, javni sektor, gradbeni sektor
Published in ReVIS: 20.01.2021; Views: 1249; Downloads: 59
.pdf Full text (703,81 KB)

6.
Etično odločanje v podjetjih : zaključno delo
Sara Rančan, 2011, undergraduate thesis

Keywords: Ekonomija, poslovna etika, etično odločanje, etične dileme, manager
Published in ReVIS: 20.01.2021; Views: 2207; Downloads: 88
.pdf Full text (704,51 KB)

7.
8.
Vpliv osebnostnih lastnosti trenerjev na kariero : magistrska naloga
Zorica Fele, 2010, master's thesis

Keywords: Ekonomija, kariera, upravljanje s človeškimi viri, življenjska pot, trenerji
Published in ReVIS: 15.01.2021; Views: 1727; Downloads: 51
.pdf Full text (1,15 MB)

9.
Vpliv osebnostnih lastnosti na razvoj kariere : magistrska naloga
Natalija Rednak, 2010, master's thesis

Keywords: Ekonomija, kariera, osebnostne lastnosti, izkušnje, posameznik, kompetence
Published in ReVIS: 15.01.2021; Views: 1524; Downloads: 67
.pdf Full text (898,33 KB)

10.
Timske vloge in struktura socialno-emocionalnih odnosov : magistrska naloga
Robert Gradišnik, 2010, master's thesis

Keywords: Ekonomija, skupina, tim, timske vloge, socialno-emocionalni odnosi
Published in ReVIS: 12.01.2021; Views: 1129; Downloads: 103
.pdf Full text (539,69 KB)

Search done in 1.68 sec.
Back to top