Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Znanje študentov o simptomih in dejavnikih za akutni koronarni sindrom
Lucija Madjar, 2017

Found in: ključnih besedah
Keywords: koronarni sindrom, medicinska sestra, dejavniki tveganja, znanje, študentje
Published: 15.01.2018; Views: 3066; Downloads: 138
.pdf Fulltext (684,40 KB)

2.
3.
Spremljanje kazalnikov kakovosti s področja zagotavljanja varnosti
Elena Ribič, 2018

Found in: ključnih besedah
Keywords: pogostost padcev, dejavniki tveganja na padce, vpliv zdravil
Published: 08.01.2019; Views: 1812; Downloads: 105
.pdf Fulltext (618,44 KB)

4.
Poznavanje dejavnikov tveganja za nastanek možganske kapi
Monika Matoh, 2018

Found in: ključnih besedah
Keywords: možganska kap, dejavniki tveganja, možgansko-žilne bolezni, ukrepi
Published: 08.01.2019; Views: 3026; Downloads: 118
.pdf Fulltext (540,04 KB)

5.
VLOGA FIZIOTERAPEVTA PRI PREPREČEVANJU OSTEOPOROZE
Anže Završnik, 2020

Abstract: Osteoporoza je velik problem starejše populacije in predstavlja precejšnje breme družbe in zdravstvene blagajne. Bolezen lahko vodi v slabšo kakovost življenja, v nezmožnost samooskrbe ali v skrajnem primeru celo v smrt. Vplivamo lahko na dejavnike tveganja, ki so v današnji družbi zelo pogosti. Pri samem diagnosticiranju bolezni obstajajo smernice, ki so enotne za ves svet. Obstajajo protokoli in računalniški algoritem, ki so dostopni vsem zdravstvenim delavcem, ki želijo prispevati k boju proti osteoporozi. Največ lahko naredimo v preventivi, in sicer že v obdobju otrok. Obstajajo športne dejavnosti in športi, ki bodo otroku prinesli zadovoljstvo, krepitev mišičnega sistema, izboljšanje propriocepcije in večanje mineralne kostne gostote. Za starejšo populacijo premoremo programe pri različnih inštitucijah, ki so namenjeni preventivi osteoporoze. Ti programi vsebujejo edukacijo o zdravi prehrani, pravilnem gibanju in aktivnem življenjskem stilu. Osteoporoza bo vedno pogostejša in lahko kroji kakovost posameznikovega življenja. O bolezni je veliko znanega, zelo pomembno pa je, da poznamo tudi preventivne ukrepe in imamo ustrezne mehanizme, da jo preprečimo, zdravimo ali vsaj omejimo. Ob dobrem sodelovanju, posluhu in spoštovanju različnih vej primarnega zdravstva, smo v tem boju lahko zelo uspešni in zmoremo ključno vplivati na kakovost življenja vsakega posameznika.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Dejavniki tveganja, telesna vadba, mineralna kostna gostota, fizioterapija.
Published: 28.05.2020; Views: 2640; Downloads: 251
.pdf Fulltext (1,02 MB)

6.
VPLIV DEJAVNIKOV TVEGANJA DELOVNEGA MESTA NA BOLEČINO V KRIŽU
Neža Plošnik, 2020

Abstract: Na delovnem mestu, kjer preživimo velik del svojega odraslega življenja, se vsakodnevno soočamo z dejavniki tveganja, ki vplivajo na razvoj BVK. Bolečina pomembno vpliva na potek našega življenja. Onemogoči nam kakovostno opravljanje dela, ovira nas pri vsakodnevnih opravilih, ogroža naše družinsko in socialno življenje ter vpliva na naše vsesplošno počutje in razpoloženje. Negativno vpliva tudi na fizično, psihično in socialno komponento našega vsakdana. Z lastnim ozaveščanjem pa lahko storimo največ tako, da preprečimo ali izboljšamo naše bolečinsko stanje. Z upoštevanjem preprostih smernic o pravilnem dvigovanju in premeščanju bremen, obvladovanjem pravilne drže, izogibanjem dolgotrajnim statičnim položajem, ergonomsko ureditvijo delovnega okolja in skrbjo za zdrav življenjski slog, ki vsebuje redno telesno aktivnost in ohranjanje primerne telesne teže, lahko sami pripomoremo k zmanjšanju vpliva dejavnikov tveganja delovnega mesta na BVK. Visoka prevalenca BVK svetovne populacije je velik problem zadnjih desetletij. Zmanjšati ali preprečiti možnost za razvoj tega sindroma je problematika širše družbe, ki trpi zaradi ekonomskih prikrajšanj, ki jih povzroča visoko število prizadetih in posameznika, ki ga je sindrom BVK prizadel. Z aktivno uporabo znanja in razpoložljivih sredstev, lahko delovno mesto spremenimo v zdravju varno okolje.
Found in: ključnih besedah
Keywords: Bolečina v križu, delovno mesto, delovno okolje, dejavniki tveganja, ergonomija.
Published: 11.12.2020; Views: 1837; Downloads: 181
.pdf Fulltext (842,35 KB)

7.
8.
Dejavniki tveganja športnih poškodb pri košarkarjih prve slovenske lige
Eva Valič, 2021

Abstract: Uvod in namen: Profesionalni košarkarji so izpostavljeni tveganju za športne poškodbe (ŠP). Namen diplomskega dela je bil podati presečno stanje funkcionalnih asimetrij in rezultatov gibalnih testov s pojavnostjo poškodb košarkarjev prve slovenske lige. Metode: V študiji je sodelovalo 76 košarkarjev sedmih klubov prve slovenske lige. Pri meritvah smo uporabili stadiometer, osebno tehtnico, analizator telesne sestave, elektronski goniometer in tenziometrično ploščo. Rezultati: Med zabeleženimi ŠP je prevladoval zvin gležnja. Med nepoškodovanimi in kasneje poškodovanimi košarkarji so bile ugotovljene razlike v meritvah skoka z nasprotnim gibanjem (CMJ), obsegu notranje rotacije kolkov in večja odstopanja pri obsegu primika kolkov. Uporabnost: Na podlagi rezultatov naše raziskave lahko fizioterapevt v športnih klubih oblikuje splošne baterije funkcionalnih testov z namenom splošne evalvacije športnika in preventive pred ŠP. Omejitve: Glavni omejitvi naše raziskave sta presečni tip raziskave in omejen čas meritev ter posledično omejena baterija testov.
Found in: ključnih besedah
Keywords: športne poškodbe, prva slovenska liga, profesionalna košarka, zvin gležnja, dejavniki tveganja
Published: 12.03.2021; Views: 1757; Downloads: 188
.pdf Fulltext (1,48 MB)

9.
10.
DEJAVNIKI TVEGANJA IN PRIPOROČILA ZA PREVENTIVNE UKREPE PRED POŠKODBAMI ALPSKIH SMUČARJEV TEKMOVALCEV
Laura Tönig, 2021

Abstract: Uvod in namen: Alpski smučarji tekmovalci so zaradi visokih hitrosti in velikih sil na progi izpostavljeni mnogim poškodbam. Namen diplomskega dela je bil pregledati literaturo na temo poškodb in preventive pri tekmovalnem alpskem smučanju in podati priporočila za preventivne ukrepe pred poškodbami. Metode: Uporabili smo pregled znanstvene literature po metodi PRISMA. Raziskave smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, Web of Science in COBISS. Rezultati: V končni sistematični pregled je bilo vključenih 10 raziskav. Med preventivnimi ukrepi so prevladovala priporočila glede smučarske opreme, ozaveščenosti o varnosti na progi in priprave proge. Pomanjkljivi so bili podatki o preventivnih programih na področju telesne priprave smučarjev in kinezioterapije. Uporabnost: Rezultati naše raziskave izpostavijo slabo raziskano problematiko in lahko spodbudijo nadaljnje raziskovanje na področju telesne priprave in kinezioterapije alpskega smučarja tekmovalca kot preventive pred poškodbami; hkrati pa povzemajo dokazana dejstva na ostalih področjih preventive pri alpskih smučarjih. Omejitve: Glavna omejitev diplomske naloge je vključitev le javno objavljenih raziskav z brezplačnim dostopom do celotnega besedila in pa širok kriterij vključitve raziskav zaradi pomanjkanja strokovne literature na to tematiko.
Found in: ključnih besedah
Keywords: alpsko smučanje, poškodbe alpskih smučarjev tekmovalcev, dejavniki tveganja, priporočila za preventivne ukrepe
Published: 07.01.2022; Views: 750; Downloads: 100
.pdf Fulltext (678,85 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top