Repository of colleges and higher education institutions

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


1 - 10 / 169
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Celostna grafična podoba za podjetje Robert Češnovar, s. p. : diplomsko delo
Karmen Češnovar, 2024, undergraduate thesis

Keywords: celostna grafična podoba, samostojno podjetje, blagovna znamka
Published in ReVIS: 29.04.2024; Views: 250; Downloads: 14
.pdf Full text (2,88 MB)

2.
Sodobna problematika odkrivanja in preprečevanja kartelnih sporazumov : magistrsko delo
Jan Bojović, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo ima namen bralcu pojasniti osnovne značilnosti kartelnih sporazumov; kaj sploh so, kako nastanejo ter kako vplivajo na gospodarstvo in potrošnike v sodobnem času. Kartel oziroma kartelni sporazum pomeni sporazum o usklajenem ravnanju ali sklepih podjetniških združenj, katerih namen je usklajevanje njihovega konkurenčnega ravnanja na trgu ali vplivanje na relevantne dejavnike konkurence s praksami, kot so določanje ali usklajevanje nakupnih ali prodajnih cen ali drugih pogojev trgovanja, vključno s pravicami intelektualne lastnine, razdelitev proizvodnih ali prodajnih kvot, delitev trgov in kupcev, dogovorjeno oddajanje ponudb, omejitve pri uvozu ali izvozu ali protikonkurenčni ukrepi zoper druga konkurenčna podjetja. Skupno ravnanje podjetij, ki lahko omejuje konkurenco, povzroča višje cene ali ovira vstop drugih podjetij na trg, je nezakonito. Takšni sporazumi se lahko štejejo za nezakonite, kadar konkurenti sodelujejo v taki meri, da njihovo delovanje ni več neodvisno, ali kadar sodelovanje konkurentom omogoča, da skupaj kopičijo tržno moč. Osrednje vprašanje, na katerega želi magistrsko delo podati odgovor, je vprašanje, ali je trenutna zakonodaja primerna za boj proti kartelnim sporazumom v sodobnem ekonomskem okolju, ki se mu prilagajata tudi narava in način delovanja kartelov. V magistrskem delu bosta izpostavljena predvsem i) delovanje kartelnih sporazumov, ki vplivajo na višanje cene izdelkov in storitev, v obdobju visoke inflacije na trgu, in ii) delovanje kartelnih sporazumov s pomočjo računalniških algoritmov, ki podjetjem olajšajo doseganje in ohranjanje tajnih dogovorov brez formalnega sporazuma ali človeške interakcije. Tipičen primer so algoritmi, ki samodejno prilagajajo (višajo) cene izdelkov glede na cene konkurentov. Postavljene hipoteze bodo v magistrskem delu preverjene s pomočjo deskriptivne in primerjalne metode, ki se bo izrazila predvsem v analizi sodne prakse organov v Sloveniji in EU. Podjetja vedno iščejo načine, kako zmanjšati konkurenco na trgu. Izhajajoč iz zgoraj opisane problematike bo namen magistrskega dela opredeliti se do vprašanja, ali je trenutna zakonodaja primerna za prepoznavanje kartelnega delovanja v negotovih ekonomskih časih in za prepoznavanje novih oblik kartelnih delovanj v digitalnem svetu. Na podlagi odgovora na to problematiko se lahko razvije misel o tem, kako prilagoditi konkurenčno zakonodajo oziroma ali je to sploh potrebno.
Keywords: kartelni sporazum, kartel, inflacija, računalniški algoritmi, konkurenca, podjetje, Slovenija, Evropska unija, omejevalni sporazumi, horizontalni in vertikalni kartelni sporazumi
Published in ReVIS: 12.12.2023; Views: 404; Downloads: 19
.pdf Full text (775,78 KB)

3.
DRUŽINSKA PODJETJA V POSAVJU : ANALIZA DEJAVNIKOV USPEHA
Janja Rupret, 2023, not set

Abstract: Magistrska naloga predstavlja temeljito študijo dejavnikov uspeha v družinskih podjetjih v Posavju. Naloga je strukturirana v dva glavna sklopa: teoretični in empirični del. V teoretičnem je podana analiza tuje in domače znanstvene ter strokovne literature. Poglobili smo se v razumevanje družinskih podjetij, njihov pomen in delež na gospodarskem trgu v Evropi in v Sloveniji. Identificirali smo ključne osebe v teh podjetjih ter preučili njihove prednosti in slabosti. Ker so tema naloge družinska podjetja v Posavju, smo temu delu Slovenije namenili poseben del in nekatera posavska družinska podjetja tudi predstavili. Poseben poudarek smo namenili dejavnikom uspeha družinskih podjetij, pri čemer smo se osredotočili na merila uspešnosti in raziskali vlogo nefinančnih meril, kot so zadovoljstvo, motivacija in pripadnost zaposlenih. V empiričnem delu raziskave smo analizirali podatke, ki smo jih pridobili s predhodno oblikovanim anketnim vprašalnikom, ki smo ga objavili na spletni strani 1KA. Anketne vprašalnike smo razdelili med lastnike družinskih podjetij, družinske člane, zaposlene v podjetju ter tiste zaposlene, ki niso del družine, podjetje pa ima sedež v Posavju. S pomočjo socialnih omrežij, ciljnih elektronskih pošt in ustnih dogovorov smo dosegli vzorec 120 končno izpolnjenih anket v obdobju dveh mesecev in pol. Rezultati naše raziskave so odražali kompleksnost dejavnikov uspeha v družinskih podjetjih v Posavju, pri čemer smo pokazali, da se uspešnost podjetij ne kaže le skozi finančne kazalce, temveč tudi skozi zadovoljstvo, motivacijo in predanost zaposlenih.
Keywords: družinsko podjetje, uspešnost, zaposleni, motivacija, pripadnost, delovno mesto, zadovoljstvo
Published in ReVIS: 02.12.2023; Views: 310; Downloads: 20
.pdf Full text (859,43 KB)

4.
5.
Izzivi pri vpeljavi spletne trgovine v prodajni kanal podjetja in predlogi rešitev
Matija Gregorič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena tema o vpeljavi spletne trgovine. Delo je sestavljeno iz teoretičnega in raziskovalnega dela. Raziskati smo želeli izzive pri vpeljavi spletne trgovine v prodajni kanal podjetja in podati predloge rešitev. V teoretičnem delu sta najprej opisana svetovni splet in spletna trgovina, kot del svetovnega spleta. V drugem delu je opisan postopek vpeljave spletne trgovine v prodajni kanal podjetja. Z anketnim vprašalnikom je bila narejena raziskava na vzorcu manjših podjetij v Sloveniji glede zavedanja pomena vpeljave spletne trgovine, kot enega izmed načinov prodaje v podjetju, v raziskavo pa so bila vključena naključno izbrana manjša podjetja v Sloveniji.
Keywords: splet, trgovina, prodaja, kanal, podjetje.
Published in ReVIS: 27.09.2023; Views: 351; Downloads: 13
.pdf Full text (762,41 KB)

6.
Poslovni načrt podjetja Pure Earth
Aleš Presetnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Poslovni načrt opisuje ustanovitev podjetja, ki prodaja ekološka čistila lastne blagovne znamke in si želi izkoristiti naraščajoče povpraševanje potrošnikov po trajnostnih čistilih v Sloveniji. V poslovnem načrtu je opisana dobro opredeljena strategija, s katero želimo postati pomemben akter na trgu brez neposredne proizvodnje izdelkov. Namesto tega bo podjetje sodelovalo z zaupanja vrednimi dobavitelji, da bi ponudilo izjemno linijo okolju prijaznih čistilnih sredstev. Poleg tega je v načrtu opisana zavezanost k trajnosti v celotni dobavni verigi, s čimer se zagotavlja, da bodo vse prakse pakiranja in pošiljanja usklajene z okolju prijaznimi načeli.
Keywords: podjetje, načrt, trajnost, čistila, ekološko, trg, prodaja
Published in ReVIS: 26.09.2023; Views: 345; Downloads: 16
.pdf Full text (1,58 MB)

7.
Poslovni načrt spletne trgovine Eyforya.si
Tinkara Božič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je priprava poslovnega načrta za ustanovitev novega podjetja, ki ponuja spletno prodajo unikatnih oblačil lastne blagovne znamke. Dodana vrednost blagovne znamke je ročna poslikava jaken z motivi, izdelanimi po lastnem dizajnu. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, v katerem smo proučili panogo in trg na katerega vstopamo, strategijo oglaševanja in finančna sredstva, potrebna za zagon podjetja. Drugi, empirični del, pa predstavlja praktično predstavitev pridobljenega znanja. Analiza poslovne ideje je pokazala, da je izbrana poslovna ideja zanimiva, tržno privlačna ter izvedljiva in obstaja veliko možnosti za razvoj blagovne znamke v prihodnosti, zato ima smisel ustanovitev takega podjetja.
Keywords: Poslovni načrt, novo podjetje, spletna prodaja unikatnih oblačil in obutve, analiza trga, načrt trženja, finančni načrt.
Published in ReVIS: 26.09.2023; Views: 435; Downloads: 31
.pdf Full text (1,64 MB)

8.
Poslovni načrt podjetja Veg-container
Tone Poljanec Ambrožič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali možnost uvedbe novega hidroponskega sistema na trg. Ugotovili smo, da več kot polovica milenijcev ne goji zelenjave, kar je ovrglo našo prvotno trditev. Kljub temu smo opazili, da milenijci izkazujejo zanimanje za nakup hidroponskega sistema, če so jim znane prednosti in če je cena konkurenčna. Poleg tega bi večja enostavnost vrtnarjenja še dodatno spodbudila njihovo zanimanje za gojenje zelenjave. Anketiranci, ki živijo v urbanih okoljih ali bližje mestnim središčem, imajo omejen prostor na zunanjih površinah. Potrdili smo tezo, da je poslovna ideja primerna in finančno upravičena. Ključne
Keywords: Hidroponika, samooskrba, vrt, zelenjava, kakovost, podjetje.
Published in ReVIS: 26.09.2023; Views: 389; Downloads: 16
.pdf Full text (2,90 MB)

9.
Analiza poslovanja podjetja MBS list, d. o. o., in primerjava s konkurenco
Jakob Žužek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega analizo poslovanja podjetja MBS List, d. o. o., v poslovnih letih 2020, 2021 in 2022 ter primerjavo poslovanja s konkurenčnimi podjetji. Družba se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz lesa in v zadnjih letih precej vlaga v proizvodnjo. V prvem delu je z navpično in vodoravno analizo bilance stanja in poslovnega izida ter z izračunom izbranih računovodskih izkazov opravljena analiza poslovanja podjetja. V drugem delu diplomskega dela pa je s pomočjo izbranih kazalnikov opravljena primerjava izbranega podjetja s konkurenco. Z interpretacijo analize in izračunov je na koncu diplomskega dela opisan finančni položaj podjetja MBS List, d. o. o., narejena je primerjava s konkurenčnimi podjetji in podani so nasveti vodstvu podjetja.
Keywords: analiza poslovanja, računovodski izkazi, kazalniki, podjetje, konkurenca.
Published in ReVIS: 19.09.2023; Views: 412; Downloads: 37
.pdf Full text (838,48 KB)

10.
Search done in 0.34 sec.
Back to top