Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Public policy instrument evaluation in service of enabling grand strategy discourse
Alenka Pandiloska Jurak, 2019

Opis: The purpose of the article is to illustrate the problem of public policy evaluation in regards to the availability of the information. By that, we want to warn about the issue of a disabled discourse of relevant social groups and institutions in the European Union. For this article, we evaluate public policy instrument H2020. The evaluation covers the availability of the data, that should enable interim and ex-post evaluation. The article offers a soulution to the emerging issue. Through the prism of Cultural political economy, the evaluation results also indicate the issue of Europe 2020 instruments retention. Consistency and transparency are not needed only throughout the different policies and strategy goals but also throughout their retention to assure the set goals.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Cultural Political Economy, Europe 2020, evaluation, discourse, horizon, indicators, policy analysis
Objavljeno: 06.07.2020; Ogledov: 1551; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (308,19 KB)

2.
Pot razvoja domov za starostnike
Martin Erjavec, 2020

Opis: V diplomski nalogi smo podrobneje predstavili vzroke, ki so pripeljali do potreb po ustanovah, kot so zdajšnji domovi za upokojence, in razvoj zdravstvene nege skozi čas. Glavne podatke smo pridobili z izvedbo kvalitativnih intervjujev, ki smo jih opravili z visoko strokovnimi osebami, ki so oziroma še danes profesionalno delujejo v takih ustanovah, s pregledom strokovne literature, kjer so razvidne smernice za prihodnost, in s podrobnim pregledom organizacije dela v Domu upokojencev Kranj, v katerem smo zaposleni kot vodja tehnične enote. Na začetku smo se osredotočili na populacijo ljudi, ki so potrebovali tako socialno ustanovo za svoje lastno preživetje. Nekateri so prišli v ustanovo zgolj spokojno umreti, sicer bi jih našli v kakšnem jarku, zato so se prve takšne ustanove imenovale tudi hiralnice. Kasneje smo opisali, kako se je z razvojem in predvsem zaradi vse večjih zdravstvenih potreb ljudi razvijala tudi zdravstvena nega, ki je danes na zelo visoki oziroma vrhunski ravni. Namen raziskave je predvideti smernice vsebinskega razvoja, kot tudi razvoja zdravstvene nege v domovih za upokojence v obdobju 2020–2030. Na osnovi takih raziskav bi se lahko tudi tehnološko stroka v nekem obdobju pripravila na spremembe, ki jih prinaša razvoj v prihodnosti. Ključnega pomena pri razvoju bo vsekakor Zakon o dolgotrajni oskrbi. Od tega zakona bo odvisno, kako bodo organizacijsko in vsebinsko v prihodnosti videti domovi za upokojence.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: domovi upokojencev, zdravstvena nega, razvoj, kvalitativni intervjuji, dolgotrajna oskrba, diplomske naloge
Objavljeno: 13.08.2021; Ogledov: 822; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

3.
Evalvacija vpliva probacijske službe na povratništvo in zaporsko populacijo v Republiki Sloveniji
Karin Razdrh, 2021

Opis: Porast kriminala je mednarodni problem. Zaradi tega se več kot polovica evropskih držav srečuje oziroma spopada s problematiko prezasedenosti zaporov. Na zaporsko populacijo v veliki meri med drugim vpliva tudi povratništvo, saj je delež povratnikov med vsemi obsojenci lahko tudi 50-odstotni. V boju proti povratništvu in posledično zmanjšanju prezasedenosti zavodov so bile ustanovljene probacijske službe. Slovenija je leta 2018 pridobila organ za probacijo. Namen naše naloge je bil, da skozi evalvacijo ugotovimo, ali je probacija v Sloveniji (ne)učinkovita in kakšen vpliv je imela na slovenski zaporniški sistem ter družbo. Raziskava je bila razdeljena na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo predstavili delovanje javnih politik in njihove akterje. Predstavili smo tudi delovanje Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in Uprave za probacijo, ki delujeta znotraj Ministrstva za pravosodje. Poleg tega smo opredelili pojma povratništvo v kaznopravnem pomenu in zaporsko populacijo. Na koncu teoretičnega dela smo naredili primerjavo z ostalimi evropskimi državami. V empiričnem delu smo opredelili raziskovalni problem, tri zastavljene teze, namen in cilje naloge ter metodologijo. Za pomoč pri evalvaciji in doseganju ciljev naloge smo si zastavili tri teze in dve od njih potrdili. Probacija je pripomogla k zmanjšanju zaporske populacije in povratništva, vendar je v drugem letu izvrševanja zaključila manj kot plovico vseh nalog. Probacija prav tako ni dostopna vsem nekdanjim obsojencem. Če bi lahko rešili ti dve področji probacije, bi lahko opazili še boljše rezultate pri resocializaciji obsojencev in zmanjšanju števila povratnikov. Kljub temu pa lahko sklenemo, da je bila ustanovitev probacije pravilna odločitev.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: povratništvo, povratnik, probacija, sankcija, javna politika, evalvacija, diplomske naloge
Objavljeno: 17.05.2022; Ogledov: 416; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1003,88 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh