Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pridobivanje telekomunikacijskih podatkov v Republiki Sloveniji in znotraj Evropske Unije
Anja Ilievski, 2019

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na pridobivanje telekomunikacijskih podatkov od organov pregona in pravosodnih organov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji v kazenskih zadevah. Z razvojem tehnologije, elektronske komunikacije in spleta so se odprle številne možnosti za sodelovanje med milijoni ljudi po vsem svetu in poleg številnih pozitivnih dejavnikov prinesle tudi številne možnosti za kriminalna dejanja. Zaradi lažje dostopnosti do osebnih podatkov posameznikov je ogrožena zasebnost ljudi, zato je zelo pomembno, da se dostop do osebnih podatkov pravno uredi tako, da zasebnost ne bo ogrožena in da bo pravosodnim organom hkrati omogočeno, da bodo v primerih določenih kaznivih dejanj imeli možnost pridobitve določenih podatkov o posameznikih oziroma telekomunikacijskih podatkov, ne da bi pri tem kršili človekove pravice in prekomerno (nesorazmerno) posegali v zasebnost posameznikov. Gre za nevarnost nastanka "preventivne" države in vprašanje, v kolikšni meri pravila iz realnega sveta (npr. potreba po sodni avtorizaciji) veljajo tudi v digitalnem okolju. Namen diplomskega dela je analizirati trenutno ureditev pridobivanja telekomunikacijskih podatkov v Republiki Sloveniji in v okviru Evropske unije. Namen je prav tako kritično proučiti prihodnjo ureditev, predvsem predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o evropskem nalogu za predložitev in evropskem nalogu za zavarovanje elektronskih dokazov ter predlog stališča Republike Slovenije do tega predloga Uredbe.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: telekomunikacijski podatek, zasebnost, Evropska unija, elektronski podatki
Objavljeno: 03.09.2019; Ogledov: 1520; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (424,53 KB)

2.
Pravni položaj in skrbništvo oseb z avtizmom
Anja Ilievski, 2022

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na področje pravne ureditve avtizma in skrbništva oseb z avtizmom v Republiki Sloveniji ter z avtizmom povezanih tematik. Po vsem svetu se soočamo s porastom oseb s posebnimi potrebami, predvsem oseb z motnjami avtističnega spektra. Temu porastu števila pomoči potrebnih posameznikov pa moramo slediti tudi pri pravni ureditvi položaja teh oseb. Bistvo demokratične družbe je zagotavljanje in spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva vsakemu posamezniku ne glede na njegove osebne ali zdravstvene ovire oziroma motnje. Avtizem je v RS slabo urejen. Pojavlja se potreba po nekem enotnem celovitem pravnem viru, ki bi uredil vsa pomembna področja, ki zadevajo osebe z avtizmom, in sicer diagnosticiranje otrok in odraslih oseb z avtizmom, zdravljenje avtizma, pomoč staršem in družini, finančna pomoč, usmerjanje v ustrezne izobraževalne programe, ustrezno usposabljanje vzgojiteljev, učiteljev, strokovnih delavcev in tudi skrbnikov oseb z avtizmom. Osebe z avtizmom velikokrat ne zmorejo in ne znajo izraziti svojih čustev, pričakovanj in želja, zato jih mora država zaščititi z ustrezno pravno ureditvijo in jim omogočiti dostojno življenje. Skrbništvo je še eno področje, ki v RS potrebuje temeljitejšo obravnavo in določitev strožjih kriterijev za bodoče skrbnike oseb z avtizmom in ustreznejša kontrola nad njihovih delom, vse za dobrobit oseb z avtizmom. Namen magistrskega dela je preučiti trenutno zakonodajo ter glede na skopost ureditve avtizma v RS podati ustrezne rešitve in predloge k boljši ureditvi le-te.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: avtizem, skrbništvo, pravna ureditev avtizma, pravna ureditev skrbništva, pomanjkanje ustrezne pravne ureditve
Objavljeno: 21.11.2022; Ogledov: 68; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (570,18 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh