Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Zbiranje sredstev z začetno ponudbo žetonov v Sloveniji in po svetu
Klemen Rakušček, 2019

Opis: Možnosti financiranj je veliko, vendar mora vsako podjetje, ko se odloči za določeno vrsto financiranja, poznati lastnosti in tveganja ter se odločiti za najbolj primerno. Enako velja za vlagatelje. Najnovejši način zbiranja sredstev se imenuje ICO oz. javna ponudba žetonov. Diplomsko delo je razdeljeno na štiri dele, ki se povezujejo v celoto. V prvem delu so predstavljena najpogostejša zagonska sredstva, njihove prednosti in slabosti. Eden izmed teh je ICO, ki temelji na blockchainu in kripto valutah, kar je podrobneje razloženo v drugem delu. V tretjem delu je natančneje predstavljen ICO in tudi številke, ki jih lahko analiziramo tudi v Sloveniji. Zadnji del predstavi slovenske projekte, njihovo uspešnost in stanje na področju zakonodaje za tovrsten način zbiranja zagonskih sredstev. ICO je nov način zbiranja sredstev, kjer v start-up podjetja vlagajo fizične osebe. V času močnega vzpona trga s kripto valutami je bil za investitorje mamljiva naložba, saj je prinašala visok donos v zelo kratkem času. Najboljše naložbe so prinesle tudi po 1000-odstotni dobiček v manj kot enem mescu. V kratkem časovnem obdobju pa je lahko naložba v ICO kasneje prinesla enako veliko izgubo. Zaradi nereguliranega trga je prišlo do mnogih prevar, kar je bil razlog, da so mnoge države prepovedale tovrsten način zbiranja sredstev. Vseeno je treba izpostaviti tudi pozitivne lastnosti tovrstnega financiranja, ki omogočajo decentraliziranost, transparentnost in enostavnost ter hitrost transakcij. Tudi v Sloveniji so bili ICO-ji, ki so po enem letu že prenehali z delovanjem. Vseeno pa jih je še kar nekaj aktivnih. Kljub preprosti ideji vlaganja pa tovrsten način za vlagatelja predstavlja mnogo tveganj, saj ni bilo sprejetih, vsaj v Sloveniji, nobenih zakonov glede izdaje žetonov oz. ICO-jev, ki bi varovali investitorja. Poleg napisanega je ocenitev podjetja skoraj nemogoča, vrednost žetona pa je zavajajoča in ni indikator uspešnosti projekta. Vrednost žetona se namreč spreminja sorazmerno s ceno najbolj znane kripto valute bitcoin. Kljub aktivnemu delu projektnih ekip se uspeh ne odraža na vrednosti žetona.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: zagonska sredstva, ICO, blockchain, kripto valute, regulacija
Objavljeno: 22.03.2019; Ogledov: 2499; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (646,98 KB)

2.
Nastanek, razvoj in problematika kriptovalut
Blaž Benčina, 2019

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati trg kriptovalut in tehnologijo blockchain. Ta tehnologija je opisana v začetnem delu diplomskega dela, hkrati pa je ves čas rdeča nit diplomskega dela, saj je blockchain bistvo kriptovalut. Samo trgovanje s kriptovalutami je za laike precej zapleten proces. Ti pa lahko nekaj koristnih nasvetov pridobijo tudi v diplomskem delu, saj je to tudi njegov namen. Cilj je bil predstaviti čim več pasti, ki na investitorje prežijo v svetu kriptovalut, in opisati kar se da veliko taktik, kako prepoznati razne prevare in se jim tudi uspešno ogniti.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, kriptovalute, trgovanje, kripto borze, bitcoin, altcoins
Objavljeno: 05.09.2019; Ogledov: 3753; Prenosov: 424
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

3.
4.
Sodobni način faktoringa s pomočjo blockchain tehnologije
Gordana Mujić, 2019

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: faktoring, veriženje blokov, blockchain, ICO projekti, platforma Hiveterminal, diplomsko delo
Objavljeno: 15.11.2019; Ogledov: 2700; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

5.
Analiza dvajsetih tečajev s področja blockchaina in kriptovalut v 2019
Mateja Kohne, 2019

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, veriženje blokov, kriptovalute, spletni tečaji, e-učenje, diplomsko delo
Objavljeno: 20.01.2020; Ogledov: 2318; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

6.
7.
Uporabnost tehnologije veriženja podatkovnih blokov s poudarkom na mnenju in pričakovanjih skupnosti
Domen Trontelj, 2020

Opis: Tehnologija veriženja podatkovnih blokov je slovenski izraz za ljudem veliko bolj znano besedo (ki izvira iz angleškega jezika) pod imenom blockchain tehnologija. Zaradi racionalnosti in lažjega razumevanja smo se odločili, da bomo v diplomskem delu uporabljali slednjo besedno zvezo. Blockchain tehnologija je v zadnjih letih požela veliko pozornosti, predvsem zaradi velikega potenciala, ki ga lahko doseže v gospodarstvu. V diplomskem delu smo predstavili glavne lastnosti in značilnosti blockchain tehnologije, enostavno opisali potek transakcije na omrežju Bitcoin, preverili, ali se omenjena tehnologija že uporablja v različnih panogah, ter raziskali mnenja in pričakovanja znotraj skupnosti. Menimo, da ima blockchain tehnologija svetlo prihodnost, za kar pa se bo v prihodnosti še morala dokazati. Smo namreč šele v začetkih uveljavljanja te tehnologije in veliko stvari je še neraziskanih in nepojasnjenih.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, omrežje Bitcoin (BTC), oskrbovalna veriga, decentralizacija, skupnost.
Objavljeno: 05.09.2020; Ogledov: 2046; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

8.
Implementacija tehnologije veriženja blokov v prehrambni industriji: študija primera
Dejan Vidović, 2021

Opis: V magistrskem delu je najprej predstavljena tehnologija blockchain, njeno delovanje, prednosti in slabosti. Prišli smo do zaključka, da je blockchain tehnologija uporabna na vseh področjih, tako na finančnem področju, zdravstvenem kot tudi na prehrambnem področju. Osredotočili smo se na uvedbo blockchain tehnologije v prehrambni industriji, saj nas je zanimalo, ali bi uvedba blockchain tehnologije v izbrano podjetje bila smiselna. Sama uvedba blockchain tehnologije v prehrambno industrijo je možna, a zahteva veliko napora, digitalizacije in sodelovanja vseh deležnikov v prehrambni industriji. Na podlagi izvedenih intervjujev tujih in domačih dobaviteljev podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. – strateško poslovno področje Delikatesnih namazov, ki želi v prihodnosti uvesti tehnologijo blockchain v svoj sistem poslovanja, smo prišli do konkretnejših ugotovitev glede same uvedbe blockchain tehnologije v sistem poslovanja. Vsi anketirani dobavitelji podjetja Atlantic Droga Kolinska, d. o. o. imajo v poslovnem sistemu dobro urejen sistem sledenja izdelkom, ki jih ponujajo kupcem. Do zdaj še niso imeli težav z zagotavljanjem kakovosti in verodostojnosti podatkov o izvoru izdelkov. Tehnologijo blockchain dobavitelji poznajo, a je niso pripravljeni implementirati v svoje podjetje, ker bi s tem povzročili preveč zmede (v večini podjetij bi bila potrebna popolna digitalizacija) v svojem poslovnem sistemu. Po drugi strani pa smo za mnenje o uvedbi tehnologije blockchain v prehrambno industrijo povprašali splošno javnost, ki pa je nad idejo navdušena, saj bi tako še lažje in hitreje prišli do zanesljivih informacij o izvoru izdelkov, ki jih kupijo v trgovinah.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, prehrambna industrija, Atlantic Droga Kolinska, veriženje podatkov, uvedba blockchain v podjetje.
Objavljeno: 10.10.2021; Ogledov: 1197; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

9.
Pravna regulacija nezamenljivih žetonov po slovenski in evropski zakonodaji
Tajda Prašnikar, 2022

Opis: Zaradi odsotnosti pravne regulacije, ki bi izrecno urejala področje nezamenljivih žetonov, je za njihovo opredelitev ter opredelitev razmerij, ki nastajajo znotraj tega okvira, nujna umestitev žetonov v obstoječo veljavno zakonodajo. Največ nejasnosti se pojavlja v povezavi z obsegom lastništva in pravic, ki jih nezamenljivi žeton podeljuje. Namen diplomskega dela je zato predstavitev nezamenljivih žetonov in opredelitev vprašanja, kako pravna razmerja, ki v tem okviru nastajajo, ter stranke znotraj teh razmerij opredeliti po veljavnih zakonih. Diplomsko delo se osredotoča predvsem na evropski regulatorni okvir in znotraj tega na slovensko zakonodajo. Ker nezamenljivi žetoni trenutno ne spadajo pod nobeno obstoječo jurisdikcijo, so znotraj diplomskega dela obravnavani različni zakonski predpisi, ki bi lahko potencialno urejali to področje. Uporabnost določb posamezne zakonodaje se presoja od primera do primera različno. Odvisna je predvsem od tega, iz katerega izvirnega sredstva žeton izhaja, ali je to sredstvo predmet intelektualne lastnine, katere pravice želi lastnik prenesti, ali ima upravičenje za prenos teh pravic ter ne nazadnje kakšna je uporabna vrednost pridobljenega žetona. Zaradi pomanjkanja regulacije na področju nezamenljivih žetonov morajo prodajalci in kupci razumeti obseg pravic in lastništva, ki jih podeljuje nezamenljivi žeton, v skladu z veljavno zakonodajo. Pravna klasifikacija nezamenljivih žetonov je torej odvisna predvsem od uporabnosti, namena in vsebine nezamenljivega žetona. Šele nato je mogoče določiti obstoječ regulativni režim, ki jih zadeva
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: blockchain, nezamenljivi žeton, platforma, izvirno sredstvo, lastništvo, licenciranje, avtorske pravice
Objavljeno: 11.11.2022; Ogledov: 562; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (537,83 KB)

10.
Uporabniška izkušnja pri trgovanju s kriptovalutami
Marcel Polanc, 2023

Opis: Magistrsko delo raziskuje uporabniško izkušnjo pri trgovanju s kriptovalutami ter njen vpliv na odločitve uporabnikov. Raziskava kaže, da med uporabniki platform za trgovanje s kriptovalutami prevladuje mlajša populacija, brez statistično značilnih razlik med starostnimi skupinami. Statistično značilno pa moški več trgujejo s kriptovalutami od žensk, poznajo več kriptovalut in platform za trgovanje in vanje vlagajo več sredstev. Glede izobrazbe in osebnega dohodka med uporabniki in neuporabniki platform ni razlik. Uporabniki so zadovoljni s platformami, predvsem zaradi njihove enostavne uporabe in zadovoljitve osnovnih potreb. Glede znanja uporabniki pridobivajo informacije iz različnih virov in različno skrbijo za varnost. Opazili smo razlike v izkušnjah med različnimi platformami, pri čemer je Binance najbolj priljubljena med anketiranci. Večina uporabnikov je preizkusila več različnih platform za trgovanje.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: kriptovalute, blockchain, platforme, kovanci, uporabniška izkušnja
Objavljeno: 08.03.2024; Ogledov: 189; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh