Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Cervikogena vrtoglavica mit ali resnica?
Tjaša Valjavec, 2020

Opis: Uvod in namen: Namen diplomske naloge je pregledati področje cervikogene vrtoglavice in poiskati ustrezno literaturo o tem. Cilj diplomske naloge je poiskati povezave med vrtoglavico in funkcionalnimi testi ter predstaviti njene vzroke in diagnostične teste. Metode: Pri iskanju literature smo uporabili podatkovne zbirke PubMed, ScienceDirect, PEDro, Google Scholar in COBISS+. Pregled člankov, ki niso starejši od 10 let, je podan v preglednici. Rezultati: Za analizo podatkov je bilo izbranih deset člankov, ki so ustrezali vključitvenim in izključitvenim merilom. Zasledili smo priporočila za izvajanje več testov hkrati in povezovanje rezultatov. Testi za diagnosticiranje cervikogene vrtoglavice so pokazali dobro specifičnost, vendar bi bilo potrebno za bolj podrobni vpogled v simptome uporabiti več testov hkrati. Cervikogena vrtoglavica je pogosteje prisotna pri pacientih, ki so imeli travmatsko poškodbo vratu (nihajna poškodba vratu). S temi testi lahko brez relativnih navedb razberemo strukturne težave, iz katerih izvirajo simptomi. Uporabnost: Predstavitev najnovejših pristopov za fizioterapevtsko odkrivanje in zdravljenje cervikogene vrtoglavice, ki temelji na izsledkih strokovne in znanstvene literature. Omejitve: Pri izbiri člankov smo bili omejeni s starostjo člankov. Pri nekaterih člankih polno besedilo ni bilo dostopno ali ni bilo mogoče razbrati, kateri podatki se nanašajo izključno na cervikogeno vrtoglavico.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: cervikogena vrtoglavica, diagnosticiranje cervikogene vrtoglavice, cervikogena vrtoglavica po nihajni poškodbi, rehabilitacija pri cervikogeni vrtoglavici.
Objavljeno: 22.09.2020; Ogledov: 433; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Vrednotenje kinestezije vratu pri bolnikih z bolečinami v vratu in vrtoglavicami
Živa Majcen Rošker, 2021

Opis: Uvod in namen: Cervikogene vrtoglavice so pogost simptom, ki spremljajo posameznike z bolečinami v vratu. Izsledki raziskav nakazujejo, da bi lahko pojav cervikogenih vrtoglavic pripisali neskladju senzoričnega dotoka iz vratnih proprioceptorjev, vestibularnega aparata in vidnega sistema. Namen diplomske naloge je bil prikazati razlike v kinestetičnem zaznavanju vratne hrbtenice med zdravimi posamezniki ter bolniki z bolečinami v vratu z in brez vrtoglavic. Metode: V študiji je sodelovalo 71 preiskovancev, od tega 25 zdravih in 46 s kronično bolečino v vratu (21 s pridruženo vrtoglavico). Kinestezija vratu je bila vrednotena s pomočjo Metuljnega testa in spremenljivkami prehitevanja, zaostajanja, časa na referenci in gladkosti gibanja. Rezultati: Analiza varianc je pokazala statistično značilne razlike za vse opazovane spremenljivke. Post-hoc analize so pokazale statistično značilne razlike med skupino zdravih preiskovancev in obema skupinama bolnikov za večino spremljanih spremenljivk. Statistično značilne spremenljivke med obema skupinama bolnikov so bile prisotne za spremenljivke zaostajanja, prehitevanja in amplitudne napake. Uporabnost: Rezultati raziskave pomembno prispevajo k razumevanju odnosa med kinestetičnimi deficiti in težavami z vratno hrbtenico ter spremljajočimi simptomi. Posledično je smiselno v rehabilitacijske protokole vključiti vaje za izboljšanje kinestetičnega zaznavanja. Omejitve: Uporaba slikovne diagnostike bi lahko doprinesla k boljšemu razumevanju strukturnih sprememb in njihovih povezav s funkcionalnimi testi in simptomi, povezanimi s cervikogeno vrtoglavico.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: cervikalna hrbtenica, kinestezija, bolečina v vratu, cervikogena vrtoglavica
Objavljeno: 05.02.2021; Ogledov: 286; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh