Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalna centralizacija v kazenskem pravu EU : magistrsko delo
Alen Ćeman, 2024, magistrsko delo

Opis: Zbiranje, shranjevanje, procesiranje in izmenjava podatkov na vertikalni in horizontalni ravni v EU je sedanjost kazenskopravnega področja EU. Informacijski sistemi so vse pomembnejše orodje zagotavljanja varnosti v EU. Učinkovitost teh sistemov zahteva vse bolj intruzivne posege v zasebnost posameznika in njegove osebne podatke. Poudarjanje učinkovitosti in varnosti ter zapostavljanje svobode in pravic pa lahko vodi v območje varnosti, brez svobode in pravic. Magistrsko delo obravnava centralizirano raven informacijskih sistemov EU in novo konstituirano interoperabilno arhitekturo. Namen in cilj je podati analizo obsega digitalnega nadzora posameznikov v zvezi z njihovo zasebnostjo in osebnimi podatki na kazenskopravnem področju EU. Z deskriptivno metodo se po poglavjih in podpoglavjih opiše različne pravne predpise kot podlage za informacijske sisteme in posamezne primere sodne prakse. Zgodovinska metoda se uporabi za opis zgodovine posameznega informacijskega sistema, z metodo analize se analizira posamezne pravne predpise in relevantno sodno prakso ter zadevno medsebojno primerja s pomočjo komparitivne metode. Nadalje uporaba induktivno-deduktivne metode omogoči sklepne ugotovitve o smiselnosti pravne ureditve in primernosti odločitev sodišč. Na koncu se uporabi sintetična metoda za integracijo bistvenih ugotovitev raziskanega. Bistven poudarek v magistrskem delu, je odgovor na vprašanje, ali se sledi trendu ekstenzivnega profilirianja slehernega posameznika, ne le subjektov kazenskega področja. Nadalje bo v nalogi analizirano, ali lahko Sodišče EU (SEU) in nacionalna sodišča držav članic zagotavljajo ustrezno varstvo posamezniku, če izvršilna veja oblasti v svoji vnemi posameznika zapostavlja. Nasprotno ne bo ravnotežja med varstvom človekovih pravic in t.i. varnostno unijo. Končna posledica je odmik od vladavine prava in spoštovanja temeljnih človekovih pravic in primik zametku avtoritarne države. V prihodnosti je pričakovati razširitev slednje z drugimi elementi, katerih magistrsko delo ne zajema, v zaključku pa se na kratko omeni tudi zveza z umetno inteligenco.
Ključne besede: pravica do zasebnosti, varstvo osebnih podatkov, kazensko pravo EU, informacijski sistemi, interoperabilnost
Objavljeno v ReVIS: 20.05.2024; Ogledov: 1067; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

2.
3.
4.
Razvoj alarmno-informacijskega sistema s konceptom interneta stvari : diplomska naloga
Boštjan Satošek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljamo prototip alarmno-informacijskega sistema za domačo uporabo. V teoretičnem delu smo na splošno predstavili alarmne sisteme in javno kriptografijo s pomočjo eliptičnih krivulj, zgoščevalnih algoritmov in šifriranja Salsa20. Predstavili smo tudi stojno in programsko opremo, ki smo jo uporabili v nalogi. Izvedli smo razvoj sistema s prikazom sestavljanja stojne opreme, implementacijo programske opreme s programiranjem strežniškega dela z odjemalcem. Po izvedbi programiranja je bila izdelana aplikacija, s katero lahko upravljamo delovanje sistema. Ko smo vse zaključili, smo izvedli test delovanja in primerjavo narejenega sistema z napravami, ki so trenutno na trgu. Ko smo testiranje zaključili, smo izvedli anketo med uporabniki sistema in s pomočjo statistike ter podanih odgovorov izdelali splošno oceno sistema.
Ključne besede: RFID, alarmI, informacijski sistemi, zgoščevalni algoritmi, internet stvari, Python, IoT, Raspberry Pi, Arduino
Objavljeno v ReVIS: 18.08.2021; Ogledov: 1468; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

5.
6.
7.
Mesto in vloga informacijskega sistema v velikem podjetju : diplomska naloga
Merlin Štamcar, 2018, diplomsko delo

Opis: Informacijski sistemi so pomemben del velikih organizacij, saj lahko te z njimi uspešno poslujejo in nasploh delujejo. Informacijski sistemi poskrbijo za hrambo, obdelavo in prenos informacij. Zaposleni imajo tako z različnih delovnih mest dostop do informacij, ki jim olajšajo in skrajšajo čas dela. Vodstvo pa ima konstanten nadzor nad dogajanjem in poslovanjem organizacije. Namen diplomske naloge je raziskati obstoječo literaturo o informacijskem sitemu, predvsem pa mesto in vlogo tega v velikem podjetju. V okviru pričujoče naloge sem naredila tudi kvalitativno empirično raziskavo o tem, kakšno je stališče zaposlenih o njihovem informacijskem sistemu v velikem podjetju, kakšno vlogo mu predpisujejo, ali je sploh pomemben in na katero mesto bi ga postavili. Predstavitev rezultatov raziskave in njihova interpretacija sta bili podani v posebnem poglavju naloge. V zaključku je naveden tudi razmislek o prihodnosti informacijskih sistemov.
Ključne besede: informacijski sistemi, mesto, vloga, poslovanje, delovanje, organizacija, zaposleni
Objavljeno v ReVIS: 07.11.2018; Ogledov: 2572; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

8.
Vpeljava spremembe v informacijski sistem v farmacevtski industriji : magistrska naloga
Franja Kapš, 2018, magistrsko delo

Opis: V današnjem času so spremembe stalnica. Za uspešno obvladovanje sprememb v informacijskih sistemih je potrebno vzpostaviti formalni in sistematični postopek procesa upravljanja sprememb. Postopek upravljanja sprememb v farmacevtski industriji mora zadostiti vsem predpisanim zakonskim zahtevam, slediti mednarodnim standardom in upoštevati priporočila dobrih praks. V magistrski nalogi smo izdelali dokumentacijsko predlogo vpeljave spremembe v informacijski sistem v farmacevtski industriji na podlagi teoretičnih izhodišč okvira COBIT 5, ITIL, družine standardov ISO/IEC 20000 in zakonodajnih zahtev. Z dokumentacijsko predlogo smo opredelili namen upravljanja sprememb, področje uporabe, ključne izraze, prednosti, vloge in odgovornosti, različne politike, delovanja v primeru odstopanja, opredelili smo dejavnike uspeha, kazalnike uspešnosti ter prikazali delovne procese s pomočjo diagramov poteka.
Ključne besede: spremembe, upravljanje, informacijski sistemi, COBIT 5, ITIL, ISO, GAMP
Objavljeno v ReVIS: 24.08.2018; Ogledov: 3498; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

9.
Knjižnice in zagotavljanje informacijske varnosti v elektronskem okolju : magistrska naloga
Črt Ambrožič, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo tehnične in organizacijske vidike zagotavljanja informacijske varnosti v slovenskih javnih knjižnicah. Te uporabljajo različne informacijske sisteme, od knjižničnih informacijskih sistemov za podporo opravljanju knjižničnih storitev do poslovno-informacijskih sistemov za podporo vodenju in upravljanju poslovanja ter dokumentnih sistemov, ki podpirajo administrativne funkcije in arhiviranje poslovne dokumentacije, zato je upravljanje informacijske varnosti za njih ključnega pomena. Z raziskavo smo ugotavljali, kakšna je seznanjenost knjižnic s posameznimi vidiki informacijske varnosti ter na kakšen način jo upravljajo. Raziskovalne podatke smo pridobili s študijo primera ter z anketno metodo, v okviru katere smo pripravili dva ločena anketna vprašalnika. Prvi je bil namenjen osebam, odgovornim za informacijsko varnost knjižnice, drugi pa zaposlenim v knjižnicah. V okviru študije primera smo izvedli analizo dokumentov in postopkov za zagotavljanje informacijske varnosti na primeru ene knjižnice. Rezultati raziskave so opozorili tako na primere dobrih praks kot tudi na nekatera varnostna tveganja v ravnanjih zaposlenih. Slaba odzivnost anketirancev omejuje veljavnost rezultatov. Ugotovitve raziskave zato predstavljajo le izhodišče za širšo razpravo o zagotavljanju informacijske varnosti v slovenskih knjižnicah.
Ključne besede: informacijska tehnologija, informacijski sistemi, informacijska varnost, upravljanje informacijske varnosti, knjižnice, Slovenija
Objavljeno v ReVIS: 24.08.2018; Ogledov: 3514; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

10.
Vloga informacijskih sistemov v organizaciji ter pomen revizije informacijskih sistemov : diplomska naloga
Mojca Majdič, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsaka organizacija želi biti konkurenčna drugim organizacijam na trgu. Ključnega pomena so dobro izvedeni in napisani informacijski sistemi, ki bistveno pripomorejo k sami konkurenčnosti na trgu in uspešnosti procesov v organizaciji. Informacijski sistemi so ključni pri napredovanju in poslovanju organizacije ter njihovem uspehu, služijo aktivni podpori pri lažjem sprejemanju poslovnih odločitev ter obdelavi podatkov. Zaradi hitro razvijajoče tehnologije, ki ima v vsakdanjem življenju vse večji pomen, je pomembno znanje, ki mora biti v koraku s časom, z njim pa tudi ustrezno izobraženi zaposleni. Živimo v času, ko je fizično moč nadomestilo znanje; to organizacijam pomaga pri inovaciji in izboljševanju celotne strukture ter informacijskih sistemov, na podlagi katerih le-te delujejo v svoji panogi. Dandanes so pomembne pravilne in natančne informacije, ki ob pravem času in na ustrezen način pridejo do naslovnika, saj s tem premostimo marsikatere probleme. Revizija igra pomembno vlogo v informacijskih sistemih, saj poda celoten pregled uporabe informacijske tehnologije, aplikacij, vključno s skladnostjo z zakoni, pregled postopkov poslovanja, pregled razvoja novih IS v povezavi z nadzorom kakovosti, pregled usposobljenosti kadrov, ki informacijsko tehnologijo uporabljajo.
Ključne besede: informacijski sistemi, revidiranje, revidiranje informacijskih sistemov, revizija, revizija informacijskih sistemov, organizacija
Objavljeno v ReVIS: 22.08.2018; Ogledov: 3278; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

Iskanje izvedeno v 4.76 sek.
Na vrh