Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Javno pooblastilo kot element učinkovitosti izvrševanja upravnih nalog
Mira Bojić, 2014

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: uprava, javno pooblastilo, prenos upravnih nalog
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 3139; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Javno pooblastilo s pravnega in družbenega vidika
Marko Bidovec, 2012

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: javno pooblastilo, nosilci javnih pooblastil
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 2613; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (696,21 KB)

3.
Programi usposabljanja za poklic varnostnika pri zasebnem varovanju
Tanja Tihi, 2014

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: zasebno varovanje, strokovno usposabljanje, javno pooblastilo
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 4098; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

4.
Funkcionalna in organizacijska razmejitev med državno in nedržavno upravo
Ariana Arifi, 2017

Opis: Funkcionalno gledano predstavlja državna uprava dejavnost upravljanja v javnih zadevah na instrumentalni ravni, v organizacijskem smislu pa gre za skupek izvršilnih in upravnih organov in organizacij, preko katerih država uresničuje svoje naloge. Zakoni, ki predstavljajo okvir za delovanje organov in organizacij v okviru državne uprave so predvsem Zakon o državni upravi, Zakon o inšpekcijskem nadzoru ter Zakon o Vladi Republike Slovenije. Če klasificiramo funkcije državne uprave po njihovem razvoju skozi zgodovino, lahko ugotovimo, da ima državna uprava klasično regulatorno funkcijo ter servisno in razvojno (pospeševalno) funkcijo, ki sta novejši funkciji. Sodobna državna uprava zaradi spoznanja, da lahko določene elemente celo regulatorne funkcije, ki je bila na začetku razvoja državne uprave izključno v pristojnosti državne uprave, bolj učinkovito in hitreje opravljajo različne nedržavne organizacijske strukture, zato niti ene od funkcij ne opravlja več v celoti sama, ampak to počne s pomočjo nedržavnih organizacijskih struktur, kot so javne agencije, javni skladi, javni zavodi, javna podjetja in zbornice. Organizacijsko te nedržavne oz. paradržavne organizacijske strukture ne sodijo v državno upravo, vendar pa so na državo tesno funkcionalno vezane, saj jih država ustanovi s svojim aktom, načeloma se financirajo iz državnega proračuna, v njih država izvršuje ustanoviteljske pravice in izvajajo dejavnosti v javnem interesu.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: javni sektor, javna uprava, državna uprava, javno pooblastilo, nedržavna uprava
Objavljeno: 12.07.2018; Ogledov: 3156; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (463,61 KB)

5.
6.
Javno pooblastilo v slovenskem pravnem sistemu
Andreja Slejko, 2010

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: javno pooblastilo, prenos upravnih nalog, dekoncentracija, nosilec javnega pooblastila
Objavljeno: 26.06.2019; Ogledov: 2685; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (754,20 KB)

7.
Podeljevanje in izvajanje javnih pooblastil na področju zasebnega varovanja
Miha Koprivšek, 2021

Opis: Tako v svetu kot v Sloveniji je v zadnjih desetletjih zaznati porast prenosa nekaterih nalog države na druge organizacije. Eden izmed načinov prenosa je javno pooblastilo. To velja tudi za področje varnosti, kjer je vedno večja potreba po teh storitvah pripeljala do pojava, ko država del varnostnega sistema prepušča v izvajanje zasebni gospodarski pobudi. Ker je zasebno varovanje tesno povezano s človekovimi pravicami in je del nacionalnega sistema varovanja in varnosti, sta potrebna natančna zakonska ureditev področja in tudi ustrezen nadzor s strani države ali od nje pooblaščenih organizacij. V magistrskem delu sta predstavljeni pravna ureditev javnega pooblastila in pravna ureditev javnega pooblastila na področju zasebnega varovanja v Republiki Sloveniji. Podana sta zgodovinska pregleda razvoja zasebnega varovanja v Sloveniji ter pravne ureditve področja, s poudarkom na trenutno veljavni ureditvi. Natančno sta opisana tudi razvoj in delovanje strokovnega interesnega združenja za področje zasebnega varovanja, Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Raziskava temelji na metodi zgodovinske analize – na osnovi poglobljene analize obstoječih virov in literature, uporabljene pa so še pomožne raziskovalne metode, kot so deduktivna/induktivna, primerjalna in logična. Zgodovinska analiza je uporabljena za pregled razvoja in ureditve področja zasebnega varovanja od nastanka panoge v Sloveniji do danes, za proučevanje zakonskih ureditev in sprememb področja skozi čas. Rezultati raziskave v okviru magistrskega dela predstavljajo podlago za razmislek in morebitno izboljšanje ureditve področja zasebnega varovanja v Republiki Sloveniji.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: javno pooblastilo, zasebno varovanje, zakonodaja, varnost, Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja
Objavljeno: 25.08.2022; Ogledov: 630; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh