Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zdravje, počutje in zadovoljstvo z življenjem najstarejših starih v Sloveniji
Simona Hvalič Touzery, 2014

Opis: V javnozdravstvenih in družboslovnih razpravah se podatke za mlajše starejše pogosto posplošuje na vse starostnike, a dejansko se najstarejši stari precej razlikujejo od ostalih starostnikov. Namen članka je pokazati na te razlike z vidika zdravja, počutja in zadovoljstva z življenjem. Uporabili smo podatke 4. vala mednarodne raziskave SHARE (2011). Na vzorcu 1.306 slovenskih starostnikov smo opravili bivariantno analizo in ugotovili, da je samoocena zdravja povezana s starostjo (p = 0,000). Najstarejši stari imajo največ simptomov različnih bolezni (p = 0,000), težav s koncentracijo (p = 0,000) in pomanjkanjem energije (p = 0,001) ter so najbolj omejeni pri dnevnih aktivnostih in opravilih (p = 0,000). Pozitiven odnos do življenja s starostjo upada.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: kakovost življenja, skrb za zdravje, starejši ljudje, Slovenija
Objavljeno: 24.02.2017; Ogledov: 2496; Prenosov: 78
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

2.
3.
4.
5.
Računalniško opismenjevanje v mehanizmu izboljšave kakovosti življenja starostnikov v Mestni občini Ljubljana
Miša Zidar, 2016

Opis: Magistrska naloga vsebuje raziskovalno delo na področju izboljševanja kakovosti življenja starostnikov z udeležbo na računalniških tečajih, ki jih brezplačno organizira Mestna občina Ljubljana, z namenom računalniškega opismenjevanja starostnikov. V današnjem času je to koncept vseživljenjskega učenja. V teoretičnem delu smo opredelili starostno skupino, s katero smo izvedli raziskavo ter izpostavili izboljševanje kakovosti njenega življenja z udeležbo na računalniških tečajih in posledično zviševanje računalniške pismenosti ter druženja s sovrstniki. Nato sledi metodologija, kvalitativna analiza vsebine in predstavitev rezultatov. Opravili smo skupinski intervju, pri katerem smo se osredotočili na pripovedovanje udeležencev, ki so določenim stvarem, dogodkom in okoliščinam, na podlagi svojih izkušenj pripisovali določen pomen. Računalniško opismenjevanje starostnikov je eden izmed posameznih delov vseživljenjskega učenja, ki jim daje občutek samostojnosti v svetu informacijsko komunikacijskih tehnologij.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: starostniki, kakovost življenja starostnikov, socialna opora, računalniško opismenjevanje starostnikov, vseživljensko učenje
Objavljeno: 22.08.2018; Ogledov: 386; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (640,46 KB)

6.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh