Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Zdravje, počutje in zadovoljstvo z življenjem najstarejših starih v Sloveniji
Simona Hvalič Touzery, 2014

Opis: V javnozdravstvenih in družboslovnih razpravah se podatke za mlajše starejše pogosto posplošuje na vse starostnike, a dejansko se najstarejši stari precej razlikujejo od ostalih starostnikov. Namen članka je pokazati na te razlike z vidika zdravja, počutja in zadovoljstva z življenjem. Uporabili smo podatke 4. vala mednarodne raziskave SHARE (2011). Na vzorcu 1.306 slovenskih starostnikov smo opravili bivariantno analizo in ugotovili, da je samoocena zdravja povezana s starostjo (p = 0,000). Najstarejši stari imajo največ simptomov različnih bolezni (p = 0,000), težav s koncentracijo (p = 0,000) in pomanjkanjem energije (p = 0,001) ter so najbolj omejeni pri dnevnih aktivnostih in opravilih (p = 0,000). Pozitiven odnos do življenja s starostjo upada.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: kakovost življenja, skrb za zdravje, starejši ljudje, Slovenija
Objavljeno: 24.02.2017; Ogledov: 5274; Prenosov: 162
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

2.
3.
4.
5.
Računalniško opismenjevanje v mehanizmu izboljšave kakovosti življenja starostnikov v Mestni občini Ljubljana
Miša Zidar, 2016

Opis: Magistrska naloga vsebuje raziskovalno delo na področju izboljševanja kakovosti življenja starostnikov z udeležbo na računalniških tečajih, ki jih brezplačno organizira Mestna občina Ljubljana, z namenom računalniškega opismenjevanja starostnikov. V današnjem času je to koncept vseživljenjskega učenja. V teoretičnem delu smo opredelili starostno skupino, s katero smo izvedli raziskavo ter izpostavili izboljševanje kakovosti njenega življenja z udeležbo na računalniških tečajih in posledično zviševanje računalniške pismenosti ter druženja s sovrstniki. Nato sledi metodologija, kvalitativna analiza vsebine in predstavitev rezultatov. Opravili smo skupinski intervju, pri katerem smo se osredotočili na pripovedovanje udeležencev, ki so določenim stvarem, dogodkom in okoliščinam, na podlagi svojih izkušenj pripisovali določen pomen. Računalniško opismenjevanje starostnikov je eden izmed posameznih delov vseživljenjskega učenja, ki jim daje občutek samostojnosti v svetu informacijsko komunikacijskih tehnologij.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: starostniki, kakovost življenja starostnikov, socialna opora, računalniško opismenjevanje starostnikov, vseživljensko učenje
Objavljeno: 22.08.2018; Ogledov: 2797; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (640,46 KB)

6.
7.
8.
Fizioterapevtska obravnava bolnikov z multiplo sklerozo
Ana Mesojedec, 2019

Opis: Multipla skleroza (MS) je kronična vnetna bolezen osrednjega živčevja, za katero je značilnih več potekov in stopenj. Bistvo obravnave bolnikov z MS, ki imajo težave s kronično šibkostjo, nestabilno hojo in slabšo koordinacijo, je fizioterapevtska obravnava. Le-ta med drugim vključuje kinezioterapijo, respiratorno fizioterapijo, protibolečinsko terapijo, hidroterapijo, raztezanje in zmanjševanje oviranosti pri hoji z uporabo pripomočkov za hojo. Metoda dela v nalogi je bila pregled literature. Angleška literatura je bila iskana v podatkovni bazi PubMed. Pregled ustrezne literature je pokazal, da je optimalen fizioterapevtski program za obravnavo bolnika z MS prilagojen težavam in ciljem posameznega bolnika. Skupinske vadbe pozitivno vplivajo na ravnotežje, funkcionalni status, spastičnost, utrujenost in kakovost življenja oseb z MS. FES (funkcionalna električna stimulacija) statistično pomembno izboljša padajoče stopalo in stabilnost kolka, zmanjša vpliv MS in pogostost padcev. S treningom prostovoljne maksimalne mišične kontrakcije lahko dolgotrajno povečamo mišično moč bolnikov z MS. S treningom inspiratornih in ekspiratornih mišic lahko bolniki z MS izboljšujejo mišično moč dihalnih mišic ter tako zmanjšujejo utrujenost. Terapevtska vadba v vodi povečuje funkcionalne sposobnosti, ravnotežje in zaznavanje utrujenosti pri bolnikih z MS. Iz uporabljene literature lahko sklepamo, da ima fizioterapevtska obravnava bolnikov z MS velik pomen za kakovost njihovega življenja. Na področju optimalnih metod in postopkov pri fizioterapevtski obravnavi bolnikov z MS so potrebne nadaljnje raziskave.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: multipla skleroza, fizioterapija, rehabilitacija, kakovost življenja bolnikov z MS, funkcionalne sposobnosti
Objavljeno: 05.09.2019; Ogledov: 4168; Prenosov: 577
.pdf Celotno besedilo (627,86 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh