Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Dejavniki tveganja športnih poškodb pri košarkarjih prve slovenske lige
Eva Valič, 2021

Opis: Uvod in namen: Profesionalni košarkarji so izpostavljeni tveganju za športne poškodbe (ŠP). Namen diplomskega dela je bil podati presečno stanje funkcionalnih asimetrij in rezultatov gibalnih testov s pojavnostjo poškodb košarkarjev prve slovenske lige. Metode: V študiji je sodelovalo 76 košarkarjev sedmih klubov prve slovenske lige. Pri meritvah smo uporabili stadiometer, osebno tehtnico, analizator telesne sestave, elektronski goniometer in tenziometrično ploščo. Rezultati: Med zabeleženimi ŠP je prevladoval zvin gležnja. Med nepoškodovanimi in kasneje poškodovanimi košarkarji so bile ugotovljene razlike v meritvah skoka z nasprotnim gibanjem (CMJ), obsegu notranje rotacije kolkov in večja odstopanja pri obsegu primika kolkov. Uporabnost: Na podlagi rezultatov naše raziskave lahko fizioterapevt v športnih klubih oblikuje splošne baterije funkcionalnih testov z namenom splošne evalvacije športnika in preventive pred ŠP. Omejitve: Glavni omejitvi naše raziskave sta presečni tip raziskave in omejen čas meritev ter posledično omejena baterija testov.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: športne poškodbe, prva slovenska liga, profesionalna košarka, zvin gležnja, dejavniki tveganja
Objavljeno: 12.03.2021; Ogledov: 1763; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

4.
Vpliv uspeha košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v košarki 2017
Miha Lipičar, 2020

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti športni turizem kot podvejo turizma, na katero radi pozabimo. Vpliv športnega turizma ni viden le na razvijajoči se lokalni ekonomiji, temveč tudi v dobri predstavnosti države oziroma kraja. Teoretični del sem razdelil na tri glavne dele. Najprej sem podrobno predstavil športni turizem od njegovega začetka do njegove sedanjosti. S predstavitvijo njegovih lastnosti ter dejavnikov sem predstavil tudi različne vrste športnega turizma. V drugem delu, ki se glasi ekonomični vpliv turizma, sem ob pregledu literature predstavil nekaj glavnih razlogov za potovanja v druge države. Predstavil sem seznam najbolj turistično obiskanih držav in seveda njihov zaslužek iz obiskov tujih turistov. V zadnjem delu teoretičnega dela sem predstavil vpliv športnega turizma na ekonomijo. Ob predstavljeni tipologiji športnih dogodkov sem predstavil še različne posledice organizacije velikega ali malega dogodka, ki je izveden v majhnem ali velikem mestu. V empiričnem delu, ki je kvalitativne narave, sem uporabil metodo polstrukturiranega intervjuja. Podatke sem pridobil s strani TZ zveze Nova Gorica, TIC Kranjska Gora, OK Planica, Kajak klub Soške elektrarne in prostovoljca, ki je deloval na dogodku Eurobasket 2013 v Sloveniji. Z analizo dokumenta Zaključnega poročila o Eurobasketu 2013 Igorja Ivaškoviča sem pridobil manjkajoče podatke o dogodku Eurobasket 2013. Podrobneje sem analiziral tri športne dogodke: Evropsko prvenstvo za mlajše člane in mladince v Solkanu 2016, Poleti v Planici in Eurobasket 2013. Z zbranimi in obdelanimi informacijami v diplomski nalogi želim pomagati razvijati športni turizem. Menim, da ima Slovenija s svojo naravo ogromno priložnosti, ki pa so lahko popolnoma izkoriščene le skozi poznavanje povratnih informacij o že organiziranih dogodkih, poznavanju trženja tovrstnih dogodkov ter poznavanja sposobnosti malih mest / krajev organizirati tovrstne dogodke.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: šport, košarka, naslov evropskega prvaka, sponzorstvo, Eurobasket, 2013, magistrske naloge
Objavljeno: 29.07.2021; Ogledov: 658; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Pomembnost fizioterapevtove vloge pri poškodbah igralcev košarke na vozičkih
Gašper Radin, 2023

Opis: Uvod in namen: V življenju je veliko dejavnikov, ki lahko osebo priklenejo na voziček. Šport invalidov se je v zadnjih petdesetih letih zelo razvil in invalidom omogoča aktivnejše in kakovostnejše življenje. Eden izmed najpopularnejših športov za invalide je košarka na vozičkih, ki se je začela razvijati v letih po drugi svetovni vojni z namenom omogočiti invalidom drugačen pristop do rehabilitacije. Šport ima kot del rehabilitacije veliko pozitivnih kot tudi negativnih učinkov. Slednji se navezujejo na poškodbe, ki jih lahko posameznik utrpi pri igranju košarke na vozičkih. Zaradi narave športa je možnost pojava poškodbe visoka. Namen diplomskega dela je tako raziskati, s katerimi poškodbami se igralci košarke na vozičkih v Sloveniji najpogosteje srečujejo, kako jih odpravljajo in kakšna je pomembnost vloge fizioterapevta v tem procesu. Metode: Izvedli smo raziskavo, ki temelji na empirični kvantitativni metodi dela. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Za teoretični del naloge smo uporabili metodo pregleda literature – slovenske in tuje. Vire smo iskali s pomočjo podatkovnih baz COBISS, PubMed in Researchgate. Rezultati: Ugotovili smo, da se je pri igranju košarke na vozičkih poškodovalo 29 odstotkov anketirancev. Zanimivo je, da samo v desetih odstotkih fizioterapevt sodeluje na treningih in tekmah. Uporabnost: Rezultate raziskave je možno uporabiti za ozaveščanje in potrebo po prisotnosti fizioterapevtov na treningih in tekmah košarke na vozičkih. Omejitve: Majhen vzorec anketirancev. Ključne besede: košarka na vozičkih, poškodbe, fizioterapija. Tip dela: Diplomska naloga 1. stopnje; leto 2023, Fizioterapevtika, 25(47) str., 11 pregl., 1 sl., 1 pril., 25 vir. Mentorica (J. Ošlak Kranjc), Recenzentka (F. Kresal)
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: košarka na vozičkih, poškodbe, fizioterapija
Objavljeno: 10.05.2023; Ogledov: 268; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh