Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pot k ogljično nevtralnim izdelkom na trgu gradbenih izolacijskih materialov
Anže Grilc, 2024, magistrsko delo

Opis: Združeni narodi in Evropska unija so osnovali cilje trajnostnega razvoja, ki nas bodo vodili do ogljično nevtralnega gospodarstva do leta 2050. Z zakonodajo podprti cilji so že sprožili spremembe na trgu. Enako je pri proizvajalcih izolacije, nekateri evropski trgi so spremembam že zadostili, drugi so primorani slediti in večji del transformacije je pričakovati v naslednjih letih. Omejitve so v nekaterih državah EU že zelo stroge in trend bo sledil preko vseh držav članic. Zaradi omejitev je pričakovati višje cene izdelkov, v prvi vrsti zaradi omejitev trga z emisijami, dražje energije, krožnega gospodarstva in alternativ, kot je zajem ogljika.
Ključne besede: ogljične emisije, vgrajeni ogljik, brez ogljični izdelki, zeleni dogovor, zelena energija, krožno gospodarstvo
Objavljeno v ReVIS: 25.04.2024; Ogledov: 379; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

2.
3.
4.
Analiza vpliva pandemije Covid-19 na trg polimerov v gradbeništvu
Sašo Seljak, 2022, magistrsko delo

Opis: Vsaka kriza, ki se pojavi, je v nečem posebna. Pandemija covida-19, katero pravkar občutimo, je prav posebna zaradi svojega izvora, obsega in hitrosti, s katero se je začela širiti po celem svetu je razkrila je mnogo slabosti sodobne družbe. Napovedovanje kriz bo v prihodnjih letih in desetletjih zagotovo predstavljalo enega večjih izzivov za vse ekonomiste, predstavljalo bo bistven faktor zagotavljanja trajnosti ter zanesljivosti svetovnega gospodarstva. V primeru primeru polimerov bo v prihodnjih letih potrebno stopiti še korak dalje v smeri nadomeščanja primarne surovine z različnimi reciklati. Po eni strani bi lahko zagotovili manjšo odvisnost od proizvajalcev polimerov, po drugi strani pa bi gospodarstvo usmerili k nizkoogljični in krožni preobrazbi.
Ključne besede: Pandemija covida-19, kriza, polimeri, krožno gospodarstvo
Objavljeno v ReVIS: 30.09.2022; Ogledov: 736; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

5.
Priložnosti, izzivi in potrebne spremembe za prehod v krožno gospodarstvo v Sloveniji : diplomska naloga
Damir Žerak, 2022, diplomsko delo

Opis: Krožno gospodarstvo ločuje gospodarsko rast od rabe virov in vpliva na okolje. Linearno gospodarstvo je netrajnostna oblika poslovanja, porabe in proizvodnje in predstavlja 91,6 % svetovnega gospodarstva. Krožno gospodarstvo, ki predstavlja 8,4 % svetovnega gospodarstva in pomeni sistemski premik iz linearnih gospodarskih praks, ustvarja nove poslovne in gospodarske priložnosti ter zagotavlja okoljske in družbene koristi. Pandemija Covida-19 pa je še dodatno razgalila številne pomanjkljivosti celotne družbe. Potrebne so sistemske spremembe. Zaradi navedenih dejstev smo se v diplomski nalogi odločili raziskovati krožno gospodarstvo in njegove prednosti, priložnosti, izzive in ovire. Rezultate smo pridobili s primerjavo sekundarnih in primarnih virov, katere smo pridobili s kvalitativno raziskovalno metodo polstrukturiranih intervjujev s predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in turizem, SRIP – krožno gospodarstvo in Gospodarske zbornice Slovenije. Z analizo smo ugotovili, da so glavne prednosti in priložnosti krožnega gospodarstva finančne koristi, ohranjanje naravnih virov, zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, več inovativnih poslovnih idej, preprečevanje nastajanja odpadkov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in kakovostnejši slog življenja. Kot ključno oviro, pomanjkljivost in hkrati izziv smo skozi analizo prepoznali medresorsko sodelovanje med gospodarskim sektorjem, vladami, raziskovalnimi in akademskimi inštitucijami ter civilno družbo in nevladnimi organizacijami. Raziskava je pokazala tudi, da bi za bolj uspešen prehod na krožno gospodarstvo morali izboljšati medresorsko sodelovanje in povečati investicije v raziskave in razvoj, ki bi s svojimi inovacijami olajšale prehod na krožno ekonomijo. Hkrati pa se je nakazala potreba po večjem ozaveščanju potrošnikov, da bi le-ti pogosteje posegali po produktih in storitvah, ki so plod trajnostnih in krožnih poslovnih ter proizvodnih procesov.
Ključne besede: krožno gospodarstvo, trajnostno razvojni cilji, SDG, trajnostna ekonomija, okolje, diplomske naloge
Objavljeno v ReVIS: 17.05.2022; Ogledov: 944; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh