Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 45
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba podatkovne analitike in orodja Orange za optimizacijo časovne obremenitve CT aparata v urgentnem centru
Irena Pograjc, 2024, ni določena

Opis: V sodobnem zdravstvu je razumevanje in ustrezna uporaba podatkov za izboljšanje kakovosti oskrbe pacientov, optimizacijo delovnih procesov in podporo odločitvenim procesom ključnega pomena. Z analizo podatkov, ki zajema opisne, razlagalne, napovedne in predpisovalne metode, lahko učinkovito napovedujemo in načrtujemo medicinske preiskave. Uporaba orodja Orange omogoča analizo vzorcev, ki vplivajo na obremenitev CT aparata v urgentnem centru in njegovo razpoložljivost za planirane preiskave. Ta pristop omogoča razumevanje preteklih podatkov in predvidevanje prihodnjih obremenitev, kar izboljšuje učinkovitost radiološkega oddelka. Analiza podatkov v empiričnem delu magistrskega dela razkriva, kako lahko prilagoditve urnikov in optimizacija kadrovskih virov izboljša čakalne čase za planirane preiskave. Predlagani ukrepi vključujejo izboljšave pri optimizaciji urnikov in razporeditvi osebja, uporabo analitičnih orodij za sprotno spremljanje in napovedovanje obremenitev CT aparata, izboljšanje komunikacije s pacienti in povečanje sodelovanja med oddelki. S tem prispevamo tako k teoretičnim spoznanjem kot tudi k praktičnim izboljšavam v delovanju zdravstvenih ustanov.
Ključne besede: podatkovna analitika, rudarjenje podatkov, CT aparat, urgentne CT preiskave, orodje Orange, prediktivni modeli.
Objavljeno v ReVIS: 19.07.2024; Ogledov: 16; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

2.
Ocena učinkovitosti velikih jezikovnih modelov na medicinskem testiranju
Dragan Gostimirović, 2024, ni določena

Opis: Umetna inteligenca je ključno preoblikovala tehnološki napredek, omogočila razvoj novih pristopov za reševanje kompleksnih problemov in izboljšala učinkovitost obstoječih procesov. Med širokim spektrom tehnologij umetne inteligence so veliki jezikovni modeli, kot so GPTji, posebej pomembni zaradi svoje sposobnosti razumevanja in generiranja človeškega jezika. Razvoj od pravilnih pristopov do naprednih algoritmov strojnega učenja kaže na pomembne mejnike v raziskavah umetne inteligence. Modeli, kot sta GPT-3 in GPT-4, so revolucionirali področje z razumevanjem konteksta in generiranjem relevantnega besedila. Predstavitev ChatGPT konec leta 2022 je pomenila prelomni trenutek, ki je omogočil generativnim jezikovnim modelom vodenje smiselnih pogovorov in izvajanje intelektualnih nalog. To je odprlo nove možnosti uporabe umetne inteligence v izobraževanju, programiranju in ustvarjanju vsebine, hkrati pa postavilo nova etična in praktična vprašanja. Magistrsko delo se osredotoča na analizo zmogljivosti GPT modelov – konkretno ChatGPT-3.5, ChatGPT-4, Copilot in Gemini, pri opravljanju medicinskega testa pa USMLE Step 1 2022. S študijo želimo oceniti njihovo sposobnost obdelave in razumevanja medicinskega znanja. Analiza bo izvedena z uporabo statističnega orodja PSPP, ki bo omogočilo učinkovito obdelavo in interpretacijo zbranih podatkov.
Ključne besede: Umetna inteligenca, veliki jezikovni modeli, GPT, ChatGPT, USMLE Step 1 2022.
Objavljeno v ReVIS: 27.06.2024; Ogledov: 142; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (18,40 MB)

3.
Razvoj, ovrednotenje in primerjava odločitvenih modelov za napovedovanje delovanja čistilne naprave : diplomska naloga
Marko Štemberger, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi raziskujemo, kako lahko odločitvene modele v programu Orange uporabimo za čiščenje odpadne vode. Glavno vprašanje, ki nas zanima, je, kako dobro lahko ti modeli napovedujejo učinkovitost čistilnih naprav za odpadne vode, še posebej ko gre za razmerje med različnimi vhodnimi in izhodnimi parametri. Da bi to ugotovili, smo se lotili kombinacije empirične analize in strojnega učenja. Uporabili smo tri različne algoritme: Neural Networks (NN), Random Forest (RF) in Naivni Bayes (NB). Da bi še dodatno izboljšali naše modele, smo vključili tudi algoritem ReliefF, ki nam je pomagal izbrati tiste spremenljivke, ki najbolj vplivajo na naše rezultate. Glavni cilj naše raziskave je bil razjasniti, kako lahko odločitveni modeli pomagajo pri čiščenju odpadne vode. Končni cilji so bili jasni: ustvariti robustne odločitvene modele, preveriti, kako dobro delujejo, in ugotoviti, katere spremenljivke so ključne za uspešno čiščenje odpadne vode.
Ključne besede: strojno učenje, nevronske mreže, naključni gozd, naivni Bayes, algoritem ReliefF, odločitveni modeli, Orange
Objavljeno v ReVIS: 06.12.2023; Ogledov: 520; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

4.
5.
Odnos in nakupna percepcija slovenskih uporabnikov do različnih poslovnih modelov "iz druge roke" na primeru oblačil
Lučka Kuhar, 2023, diplomsko delo

Opis: Način življenja, ki vključuje prekomerno potrošnjo oblačil, je postal hobi, ki nas je pripeljal do kritične točke, kjer moramo ukrepati na način, da z znanjem in medsebojnim sodelovanjem začnemo čim prej reševati nastali problem. Slovenski trg potrebuje nove poslovne modele (primer je model naročnine), ki bodo prispevali h krožnemu procesu oblačil. V diplomskem delu je raziskana tekstilna industrija s trajnostnega vidika, ki vpliva na družbo, okolje in ekonomijo. V prvem delu naloge so predstavljeni hitra in trajnostna moda, poslovni modeli oblačil »iz druge roke«, podana je primerjava domačih in tujih modelov, vključno s slovenskim trgom oblačil »iz druge roke«. V drugem delu sta bila izvedena anketni vprašalnik in dva intervjuja. Rezultati ankete so pokazali, da imata generacija Z in generacija milenijcev podobne poglede na nakup oblačil in pomen trajnosti pri nakupu oblačil.
Ključne besede: ozaveščanje o vplivu, alternativa, trajnostni vidik, poslovni modeli oblačil »iz druge roke«, prekomerna potrošnja.
Objavljeno v ReVIS: 26.08.2023; Ogledov: 460; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

6.
7.
Upravljanje sprememb na državnem tožilstvu Republike Slovenije skozi vidik različnih starostnih kultur
Aleš Juvančič, 2023, ni določena

Opis: V magistrski nalogi smo v raziskovalnem vprašanju iskali odgovor ali je proces uveljavljanja sprememb na Državnem tožilstvu Republike Slovenije možno izboljšati. V prvem delu smo na podlagi deskriptivne analize virov razložili postopek uveljavljanja sprememb v organizaciji. Hkrati nas je zanimalo, ali starost zaposlenih vpliva na uveljavljanje sprememb v organizaciji, zato smo vprašanje poglobili in prikazali različne modele upravljanja sprememb v organizaciji ter v raziskavo vključili komponento aktualnih starostnih skupin v organizaciji. Grob vpogled v uveljavljanje sprememb v organizacijah smo dobili z analizo dobrih primerov iz prakse doma in v tujini. V drugem delu smo v raziskavi uporabili dva pristopa. Z anketnim vprašalnikom z 18 vprašanji smo dobili mnenje zaposlenih o strinjanju s posameznimi koraki uvajanja sprememb na Državnem tožilstvu Republike Slovenije in v nadaljevanju s 13 intervjuji preverili, kako se zaposleni počutijo ob uveljavljanju sprememb, kje vidijo prednosti in slabosti ter kje in na kakšen način vidijo možnosti za izboljšavo procesa uvajanja sprememb v organizaciji. Glavne ugotovitve raziskave so, da se zaposleni zavedajo sprememb ter imajo dovolj znanja in sposobnosti, vendar ne čutijo, da jih organizacija dovolj vključuje v proces upravljanja sprememb oziroma ne zagotavlja dovolj podpore, ko so spremembe vpeljane. Naloga predlaga dve možnosti za izboljšanje: vpeljava ambasadorjev, ki bi pomagali zaposlenim v procesu uveljavljanja sprememb, in vpeljava sistema za anonimno podajanje povratnih informacij in predlogov.
Ključne besede: spremembe, upravljanje sprememb, organizacija, starostne razlike, organizacijske kulture, modeli upravljanja sprememb, ADKAR
Objavljeno v ReVIS: 10.06.2023; Ogledov: 517; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

8.
9.
Izzivi managementa v javni upravi v času epidemije COVID-19 : magistrsko delo
Tanja Zakrajšek, 2022, magistrsko delo

Opis: Slovenska javna uprava je bila od osamosvojitve Slovenije leta 1991 do danes deležna številnih reform. Vsaka reforma je prinesla preobrazbo javne uprave. Vendar pa se z vpeljavo novih pristopov, modelov managementa javne uprave, obstoječi model ne preneha izvajati, ampak novi model dopolni obstoječega. S pomočjo raziskave smo pokazali, da je v managementu slovenske javne uprave prisotna zmes elementov različnih modelov, od Webrovega modela birokratske države, ki je temeljni model managementa javne uprave, do elementov novega javnega managementa, ki vpeljuje prvine iz zasebnega sektorja in elementov modernejših modelov, ki jih skupaj imenujemo post-novi javni management. Epidemija COVID-19 je imela, in v času priprave tega dela še vedno ima, močan vpliv na delovanje vseh sfer življenja, tudi na delovanje javne uprave. Javna uprava se je morala hitro spoprijeti z nastalo situacijo in prilagoditi svoje delovanje, saj je epidemija izpostavila izzive, povezane s strateškim upravljanjem javne uprave in njeno učinkovitostjo ter uspešnostjo. Med epidemijo se je pokazala tudi potreba po boljši digitalizaciji javnih storitev in na tem področju opažamo precejšen napredek. Z digitalizacijo javne uprave in javnega sektorja pa so na obzorju nove reforme, saj je reformiranje proces, ki se, ko se neka reforma zaključi, ponovno zažene.
Ključne besede: javna uprava, management, (post-)novi javni management, epidemija, COVID-19, reforma javne uprave, modeli managementa javne uprave
Objavljeno v ReVIS: 27.01.2023; Ogledov: 827; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (840,27 KB)

10.
Vpliv razvitosti socialne infrastrukture na vrednost stanovanjskih nepremičnin : magistrsko delo
Tadeja Tušar, 2022, magistrsko delo

Opis: Infrastruktura predstavlja pomemben dejavnik načrtovanja, gradnje in vrednotenja nepremičnin, saj razlike v infrastrukturi vplivajo na koristi same nepremičnine. Ključni del splošne infrastrukture je socialna infrastruktura, ki zajema različne elemente s socialnimi oz. družbenimi funkcijami ter zagotavlja, da lahko člani skupnosti opravljajo svoje dejavnosti. Namen magistrskega dela je predstaviti vpliv razvitosti socialne infrastrukture na vrednost slovenskih stanovanjskih nepremičnin. V ta namen primerjamo pokritosti različnih lokacij slovenskih nepremičnin s socialno infrastrukturo (vrtci, osnovnimi šolami, srednjimi in višjimi šolami, višjimi strokovnimi šolami in visokošolskimi zavodi, socialnimi lokacijami, kulturnimi lokacijami, muzeji, gledališči, igralnicami, kinematografi, videotekami in wellnessi, splošnimi knjižnicami, zdravstvenimi ustanovami), pokritost s socialno infrastrukturo primerjamo z vrednostnimi conami stanovanj in stanovanjskih hiš, analiziramo kupoprodajne posle ter anketiramo splošno populacijo. Z raziskavo ugotavljamo, da razvitost socialne infrastrukture vpliva na vrednost stanovanjskih nepremičnin ter da je dostopnost do socialne infrastrukture kot dejavnik vrednosti nepremičnin primerljiva z dejavniki, ki jih uporabljamo v modelih vrednotenja. Rezultati tudi kažejo, da prebivalci različnih starostnih skupin dostopnost socialne infrastrukture ocenjujejo kot različno pomemben dejavnik vrednosti nepremičnin. Starejši anketiranci večji pomen kot mlajši pripisujejo predvsem bližini zdravstvenih domov, v manjši meri pa tudi bližini športnih dvoran, gibalnih postaj in bolnišnic, mlajši anketiranci pa večji pomen kot starejši anketiranci pripisujejo bližini športnih igrišč.
Ključne besede: socialna infrastruktura, stanovanjske nepremičnine, vrednost nepremičnin, vrednotenje nepremičnin, modeli vrednotenja
Objavljeno v ReVIS: 27.01.2023; Ogledov: 775; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (10,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.77 sek.
Na vrh