Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 10 / 40
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
STIK MED PACIENTOM IN TEHNIKOM ZDRAVSTVENE NEGE, TER PSIHIČNA STISKA ZARADI PREOBREMENJENOSTI PRI DELU
Brigita Papler Mali, 2024, ni določena

Opis: V diplomski nalogi Stik med pacientom in tehnikom zdravstvene nege ter psihična stiska zaradi preobremenjenosti pri delu smo preučevali vidike komunikacije v zdravstvenih ustanovah, še posebej naloge, odgovornosti in vlogo tehnikov zdravstvene nege. Glavni cilj raziskave je bil razumeti povezavo med kakovostjo dela, psihično stisko in odnosi s pacienti. Opredelili smo pet raziskovalnih ciljev, ki so nas usmerjali pri izvedbi kvalitativne raziskave. Raziskali smo odnos med pacienti in tehnikom zdravstvene nege, ugotovili stopnjo psihične stiske tehnikov zdravstvene nege zaradi preobremenjenosti pri delu, analizirali odnos tehnikov zdravstvene nege do pacientov v kontekstu preobremenjenosti pri delu, preučili kakovost dela tehnikov zdravstvene nege v povezavi s stopnjo preobremenjenosti ter identificirali možnosti za izboljšanje kakovosti dela in zmanjšanje stiske pri tehnikih zdravstvene nege. Pri metodologiji smo se odločili za kvalitativni pristop, saj omogoča poglobljeno razumevanje specifičnih vidikov in uporabo majhnega vzorca. Za zbiranje podatkov smo izvedli polstrukturirane intervjuje s šestimi tehniki zdravstvene nege iz različnih zdravstvenih ustanov. Pri analizi podatkov smo uporabili metodo odprtega kodiranja, ki nam je omogočila sistematično razčlenjevanje pridobljenih informacij in identifikacijo pomembnih tem. Čeprav smo se soočili z izzivi pri pridobivanju sodelujočih in izvajanju intervjujev prek virtualne platforme, smo sledili postavljenim ciljem in zagotovili ustrezno analizo podatkov. Rezultati so prispevali k boljšemu razumevanju odnosa med tehnikom zdravstvene nege in pacientom ter ponudili smernice za izboljšanje kakovosti dela in zmanjšanje stresa pri tehnikih zdravstvene nege. Kljub temu, da večina intervjuvancev ni izrazila preobremenjenosti, smo opazili razhajanja med pričakovanji in dejanskimi rezultati. Zato bi bilo v prihodnjih raziskavah smiselno drugače usmeriti raziskovalni fokus ali postaviti drugačna raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: komunikacija, tehnik zdravstvene nege, psihična stiska, preobremenjenost pri delu, kvaliteta dela, odnos pacientov, delovna izkušnja
Objavljeno v ReVIS: 11.05.2024; Ogledov: 216; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

2.
Bipolarna motnja v partnerskem odnosu: perspektiva osebe z diagnozo
Alma Šljivar Huskić, 2023, ni določena

Opis: POVZETEK Čustva so za delovanje pomembna, saj motivirajo in usmerjajo naše vedenje. Razpoloženjska nihanja pri zdravih osebah so pod vplivom raznih dejavnikov in posameznikov ne ovirajo. Problematična pa so nihanja, ki so dolgotrajna, intenzivna in predstavljajo pomembno oviro v opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Razpoloženjsko nihanje, ki se odraža v izmenjevanju epizod depresije in manije, sodi med glavne simptome bipolarne razpoloženjske motnje. Poznamo več tipov bipolarne motnje, tako pa tudi različne korake, ki prispevajo k vzpostavljanju stabilnega razpoloženja. Bipolarna motnja lahko vpliva na različne posameznikove življenjske vloge, pa tudi na partnerski odnos. Delovanje posameznika se razlikuje med depresivno in manično fazo, kar povzroča različne spremembe v partnerskem odnosu, ki pogosto prispevajo k poslabšanju slednjega. V diplomski nalogi smo želeli preveriti, katere so glavne značilnosti partnerskega odnosa v obeh fazah, pa tudi, ali so si izkušnje bipolarnih posameznikov o spremembah v partnerskem odnosu podobne. Postavili smo glavno raziskovalno vprašanje in sedem podvprašanj. Uporabili smo delno strukturirani intervju, s katerimi smo pridobili poročanja udeležencev. Vzorec je bil sestavljen iz sedmih oseb, od tega štirih žensk in treh moških. S kodiranjem intervjujev smo dobili rezultate, ki so odražali raznolikost izkušenj, med katerimi smo uspeli prepoznati tudi nekatere skladnosti. Ugotovili smo, da več udeležencev svoj odnos vrednoti negativno v depresivnem obdobju v primerjavi z maničnim obdobjem. Kot najpomembnejša dejavnika, ki prispevata k boljši ali slabši kakovosti odnosa, so udeleženci omenjali simptome motnje ter partnerjev odnos, npr. skrb, trud in razumevanje. Udeleženci so poročali, da bi k boljšemu partnerskemu odnosu prispeval predvsem partnerjev razumevajoč pristop, osnovo za to pa predstavlja psihoedukacija. Kljub nekaterim podobnostim med izkušnjami smo ugotovili, da vsak posameznik z bipolarno motnjo svoj odnos v različnih fazah doživlja drugače. V prihodnje bi morali poskrbeti za bolj homogen vzorec, pridobiti poročanja zdravega partnerja in uporabiti vprašalnike za pridobitev objektivnih podatkov.
Ključne besede: bipolarna razpoloženjska motnja, depresija, manija, partnerski odnos, kakovost odnosa
Objavljeno v ReVIS: 08.01.2024; Ogledov: 329; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
Medgeneracijske razlike na delovnem mestu : magistrska naloga
Staša Šeliga, 2023, magistrsko delo

Ključne besede: generacije, medgeneracijske razlike, delovno mesto, odnos do dela
Objavljeno v ReVIS: 06.12.2023; Ogledov: 434; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1001,35 KB)

4.
5.
UPORABA IN ODNOS MLADIH DO ENERGIJSKIH PIJAČ
Alja Ana Križman, 2023, ni določena

Opis: V diplomski nalogi smo raziskovali odnos mladih do uživanja energijskih pijač in razširjenost njihovega uživanja med mlajšimi generacijami. Energijske pijače so stimulativne pijače, ki vsebujejo velike količine kofeina, sladkorja in drugih sestavin ter obljubljajo večjo budnost in energijo, njihova pretirana poraba pa lahko predstavlja tveganje za zdravje. V nalogi smo poskušali raziskati razširjenost uporabe energijskih pijač med mlajšimi generacijami, poiskati razloge, zaradi katerih mladi posegajo po tovrstnih pijačah, ugotoviti kako se mladi počutijo po zaužitju energijske pijače na fizičnem in psihičnem nivoju ter raziskati v kolikšni meri se mladi zavedajo negativnih posledic, ki jih imajo lahko energijske pijače na zdravje. V teoretičnem delu diplomske naloge smo podrobno predstavili sestavo energijskih pijač in njihov vpliv na telo. Opisali smo problematiko in poudarili potrebo po strožji regulaciji in omejevanju prodaje energijskih pijač ter delu na večji ozaveščenosti. V empiričnem delu smo s pomočjo intervjujev udeležencev odgovorili na zastavljena raziskovalna vprašanja. Vzorec je obsegal 5 udeležencev, starih med 18 in 19 let, ki redno in pogosto uživajo energijske pijače. Rezultati so pokazali, da je uživanje energijskih pijač med mladimi zelo razširjeno in da imajo družina, vrstniki in marketing veliko vlogo pri sprejemanju odločitev mladih pri uživanju energijskih pijač. Mlade k uživanju energijskih pijač privlači všečen okus in hiter dvig energije, poleg tega pa pri uživanju občutijo tudi negativne učinke kot je anksioznost. Ugotovili smo, da mladi energijske pijače uživajo brez posebnega razloga, kar kaže na potrebo po večji ozaveščenosti o posledicah uživanja tovrstnih pijačah na telo in zdravje. Iz analize intervjujev smo ugotovili, da se mladi sicer zavedajo določenih negativnih posledic uživanja energijskih pijač, vendar ne v zadostni meri. Sklep naloge poudarja potrebo po večji ozaveščenosti staršev, šol in celotne družbe ter zakonski omejitvi dostopnosti energijskih pijač.
Ključne besede: energijske pijače, mladi, uporaba, odnos, uživanje energijskih pijač
Objavljeno v ReVIS: 30.09.2023; Ogledov: 387; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

6.
Mentoriranje v procesu izobraževanja študentov fizioterapije
Petra Kotnik, 2023, strokovni članek

Ključne besede: mentor, mentoriranec, mentorski odnos, kompetence
Objavljeno v ReVIS: 22.06.2023; Ogledov: 492; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
8.
Primerjava položaja LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji skozi odkrivanje identitete : magistrska naloga
Ilija Todorović, 2022, magistrsko delo

Opis: Ta magistrska naloga se je ukvarjala s položajem LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji, in sicer skozi proces razkritja spolne usmerjenosti ali spolne identitete. LGBT-osebe imajo namreč še vedno veliko težav pri razkrivanju lastne identitete. V teoretičnem delu magistrske naloge so razloženi osnovni pojmi, kot so homoseksualnost, predstavljen je pomen izraza LGBT in opisani so pojmi homofobija, bifobija in transfobija. Razloženi so tudi pojmi, kot so diskriminacija, nasilje in predsodki nad LGBT-osebami. V nadaljevanju je razloženo, kaj predstavlja proces razkritja identitete, kar je tudi ključen izraz te raziskave. Preden smo začeli z raziskovanjem v Srbiji in Sloveniji, smo pregledali najprej že obstoječe raziskave in nadalje predstavili pravice LGBT-oseb in pravice ter položaj LGBT-oseb v svetu. Opisali smo zgodovinski LGBT-dogodek Parado ponosa, saj predstavlja razkritje identitete. V nadaljevanju smo pregledali zgodovino razvoja pravic in boja LGBT-oseb v Sloveniji in Srbiji. Empirični del raziskave je sestavljen iz dveh raziskav. Ena raziskava je bila opravljena v Srbiji, druga Sloveniji. Raziskave so bile kvantitativne in opravljene s pomočjo anketnega vprašalnika, katerega cilj je bil ugotoviti in spoznati položaj, potrebe in življenje LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji. Skozi anketni vprašalnik smo želeli dobiti podatke in informacije o samem procesu razkritja LGBT-oseb v Srbiji in Sloveniji, nato pa narediti primerjavo med državami. Rezultati so pokazali, da so LGBT-osebe zaradi svoje identitete še vedno v strahu, a veliko bolj v Srbiji kot Sloveniji. Odnos okolja, družine in prijatelji so ključni dejavniki, ki vplivajo na razkritje identitete in spolne usmerjenosti, kar predstavlja ključne razlike med državama, zaradi različne miselnosti in tradicije.
Ključne besede: LGBT-osebe, razkritje identitete, težave, homofobija, odnos okolja, magistrske naloge
Objavljeno v ReVIS: 09.01.2023; Ogledov: 608; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1005,20 KB)

9.
Dejavniki izida psihoterapevtskega procesa z vidika klienta : magistrska naloga
Lidija Koritnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Pri zagotavljanju učinkovitosti psihoterapevtskega procesa in izida je pomembno razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na rezultate psihoterapevtskega dela. Zavedanje, kateri so ključni dejavniki psihoterapevtskega procesa in izida, je pomembno pri zagotavljanju najboljših možnih pogojev za doseganje želenih rezultatov. V tej nalogi smo dejavnike sprva umestili v teoretični koncept skupnih terapevtskih dejavnikov, v empiričnem delu pa smo s kvalitativno raziskavo preko polstrukturiranega intervjuja dobili vpogled v klientov vidik doživljanja psihoterapevtskega procesa in ključnih dejavnikov, ki so privedli do izida psihoterapije. Dejavnike, ki jih klienti doživljajo kot pomembne in vplivajo na izid psihoterapije, smo razvrstili v štiri kategorije: dejavniki klienta, dejavniki terapevta, dejavniki terapevtskega odnosa in dejavniki terapevtskega procesa. Rezultati kažejo medsebojni vpliv in prepletenost kategorij in podkategorij. Po zaključku psihoterapevtskega procesa so opazne spremembe, ki se odražajo na različnih ravneh delovanja klienta: intrapsihičnem, interpersonalnem in vedenjskem področju. Kot zelo pomemben izid so klienti navajali opolnomočenje. Na podlagi analize podatkov smo izdelali model klientovega doživljanja psihoterapevtskega procesa in dejavnikov, ki vplivajo na izid ter doživljanje sprememb po zaključku psihoterapevtskega procesa. Model opisuje psihoterapijo kot proces, ki se odvija v medosebnem odnosu klienta in terapevta, na katerega vplivata vsak s svojimi značilnostmi. Z modelom klientovega doživljanja psihoterapevtskega procesa in dejavnikov, ki vplivajo na izid ter doživljanje sprememb po zaključku psihoterapevtskega procesa, smo prikazali zaokrožen nabor dejavnikov, ki lahko vplivajo na psihoterapevtski proces in izid psihoterapije.
Ključne besede: doživljanje sprememb, klienti, terapevti, terapevtski odnos, terapevtski proces, dejavniki, izidi, magistrske naloge
Objavljeno v ReVIS: 23.12.2022; Ogledov: 625; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.76 sek.
Na vrh