Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Zasvojenost z odnosi pri žrtvah nasilja in zlorab
Mojca Rakovič, 2019

Opis: V magistrskem delu z naslovom »Zasvojenost z odnosi pri žrtvah nasilja in zlorab« obravnavamo dve veliki področji. Prvo področje zajema zasvojenost z odnosi, kjer smo se najprej osredotočili na delovanje nekemične zasvojenosti, kasneje na zasvojenost z odnosi, s katerimi je tesno povezano tudi postavljanje mej v odnosih. Drugo večje področje raziskovanja je zajemalo nasilje in zlorabo, saj menimo, da je ta tematika v javnosti prevečkrat spregledana ali potlačena v ozadje. Zanimalo nas je, kako so žrtve nasilja in zlorab povezane z zasvojenostjo z odnosi, ali so se zatekle po strokovno pomoč v ustanove oz. organizacije in kako so bile z njo zadovoljne. Raziskavo smo izvedli z kvantitativno metodo s pomočjo vprašalnika, s katerim smo v prvem delu pridobili pomembne demografske podatke, v drugem delu smo podrobneje preučili zasvojenost z odnosi z določenimi trditvami, ter nadalje v tretjem sklopu preverjali travmatske dogodke, pomoč v ustanovah oz. organizacijah ter okrevanje. S pomočjo raziskave smo prišli do zaključka, da je velik odstotek ljudi (44 %) doživelo lastno izkušnjo nasilja ali zlorabe, predvsem sta najbolj pogosta telesno in psihično nasilje. Najbolj pogosta trditev iz značilnosti zasvojenosti z odnosi je bila, da na »živi za dan, ko bo skupaj z njo«. Velik izziv je raziskovati zasvojenost z odnosi nasploh, saj je tematika zelo subtilna in občutljiva, še posebej pa raziskovanje te teme pri žrtvah nasilja in zlorab, ki so zelo ranljive. Priporočamo pa nadaljnjo raziskavo, ki bi lahko zajemala obširnejši vprašalnik z več ostalimi podrobnostmi v zvezi z dojemanjem odnosa v povezavi s travmatskimi izkušnjami. Glede na velik odstotek nasilja in zlorab med anketiranimi, jih je zelo malo poiskalo strokovno pomoč, kar kaže na dejstvo, da se naj v prihodnosti še več pozornosti namenja preprečevanju, povezovanju, obveščanju, pomoči.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: zasvojenost, odnosi, nasilje, zlorabe, okrevanje, magistrske naloge
Objavljeno: 04.08.2020; Ogledov: 1976; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

3.
NOVOSTI PRI REHABILITACIJI PO VSTAVITVI TOTALNE ENDOPROTEZE KOLENA
Sabina Janežič, 2021

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali klinično pot zdravljenja po vstavitvi totalne endoproteze kolena ter ugotavljali moderne smernice in trende v rehabilitaciji. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti, ali kirurgija TEP s pospešenim okrevanjem da primerljive ali boljše rezultate kot klasičen potek zdravljenja. V ta namen smo si zastavili raziskovalno vprašanje, ali koncept kirurgije s pospešenim okrevanjem prispeva k izboljšanju rehabilitacije, in potrdili hipotezo, da s predoperativno pripravo in zgodnjo mobilizacijo pacienta vplivamo na boljši potek rehabilitacije. Raziskavo smo v kvalitativnem delu opisali z domačimi in tujimi viri. Na Ortopedski kliniki v Ljubljani smo spremljali pacienta v vseh fazah rehabilitacije in poročali o končnih ugotovitvah. Opisali smo klinični potek zdravljenja pacienta, ki smo ga po operaciji TEP kolena zdravili po klasični metodi, in pacienta, ki smo ga zdravili po konceptu kirurgije s pospešenim okrevanjem. KSPO omogoča zmanjševanje predoperativnih in pooperativnih zapletov ter stopnje bolečine in skrajševanje ležalne dobe po operativnem posegu. Možnosti optimizacije pa so se pokazale na različnih področjih predoperativne in pooperativne obravnave pacienta (Larsen, 2008). Glede na pridobljene podatke iz literature in ob spremljanju kliničnega primera smo ugotovili, da KSPO omogoča hitrejšo rehabilitacijo in daje primerljive ali celo boljše končne rezultate zdravljenja. To omogoča usklajeno sodelovanje večdisciplinarne ekipe in je rezultat izboljšav v operativnih tehnikah protibolečinske terapije, usmerjene fizioterapije in boljše informiranosti pacienta. Če je pacient dobro informiran o poteku rehabilitacije in je predvsem z vidika fizioterapevtske obravnave predhodno primerno pripravljen v smislu naučenih vaj in čim boljše fizične pripravljenosti, lahko pričakujemo hitrejše okrevanje in povečano zadovoljstvo pacienta samega z rezultatom rehabilitacije.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: artroza, totalna kolenska endoproteza, rehabilitacija kolena, hitro okrevanje, predoperativna priprava, kirurgija s pospešenim okrevanjem
Objavljeno: 03.03.2021; Ogledov: 4251; Prenosov: 335
.pdf Celotno besedilo (752,19 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh