Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih izobraževalnih organizacij

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Načelo enakosti v sistemu pokojninskega zavarovanja
Loti Crnkovič, 2010

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: pokojnine, zavarovalništvo, socialna varnost, načelo enakosti
Objavljeno: 26.09.2017; Ogledov: 2876; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (571,73 KB)

3.
Pokojnina kot oblika socialne varnosti za primer starosti
Marina Peterka, 2010

Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: pokojnine, zavarovanja, pokojninski sistem, reforme
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 2433; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

4.
5.
6.
Ureditev starostnih pokojnin v Evropski uniji
Ira Osojnik, 2017

Opis: Magistrska naloga vsebuje pregled področja starostnih pokojnin v državah članicah Evropske unije. Osredotoča se na zakonsko ureditev starostnega pogoja, dobe plačanih pokojninskih prispevkov in druge pogoje, ki omogočajo prejemanje polne starostne pokojnine tistim, ki so te omejitve izpolnili. Naloga povzema tudi reforme, ki so jih države članice v zadnjem obdobju implementirale v socialno zakonodajo, ki pokriva starostne pokojnine, ter ključen razlog za reformiranje tega področja, ki je negativna demografska slika prebivalstva Evropske unije.Začetni del naloge opisuje razvoj socialnega varstva v Evropi s poudarkom na pokojninah. V tem sklopu je opisana delitev evropske socialne varnosti na tri različne sisteme, ki imajo danes velik vpliv na financiranje starostnih pokojnin. Evropska unija kot skupnost večine evropskih držav se s pogostimi ukrepi in vzvodi intenzivno trudi ohraniti socialne standarde, ki jih najrazvitejše članice v skupnosti danes dosegajo.Osrednji del naloge vsebuje pregled trenutne zakonske ureditve držav članic Evropske unije in Slovenije na področju starostnih pokojnin. Predstavljene so tudi reforme tega področja, ki jih posamezne članice že izvajajo in reforme,ki so v nekaterih državah še napovedane. Zadnji sklop naloge povzema učinkovite reforme in s tem rešitve na področju starostnih pokojnin, ki so jih izvedle druge države članice EU ter primere kako bi lahko Slovenija izkušnje drugih članic na področju reformiranja starostnih pokojnin implementirala v prihajajočo pokojninsko reformo.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Evropska unija, socialna varnost, pokojninski sistemi, starostne pokojnine, reforme, demografija
Objavljeno: 27.09.2018; Ogledov: 2396; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

7.
Socialna oskrba starejših oseb
Valentina Puc, 2019

Opis: Ko se rodi oseba, smo vsi veseli. Ko nekoga izgubimo, smo vsi žalostni. Ali kdaj pomislimo, kako bi lahko spremenili svoje življenje? Način življenja, v katerem živimo, je vsak dan bolj stresen. Dogaja se veliko nesreč. Veliko raziskav je že pokazalo, da so številke iz leta v leto bolj spremenjene – nekatere kažejo tudi v negativne smeri. Ljudje se premalokrat zavedamo, da bi lahko spremenili tempo življenja. Ali se kdaj vprašamo, kaj bo z nami, ko bomo starejši? Ali bo kdo poskrbel za nas? Diplomska naloga, ki sem jo napisala opisuje in predstavlja možnosti, ki jih imamo ljudje, ko smo starejši. Velikokrat se ljudje znajdemo v situacijah, v katerih naenkrat postanemo odvisni od pomoči drugih. V nalogi sem opisala najboljše možnosti, do katerih imamo vsi pravice.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: dolgotrajna oskrba, socialna oskrba, Vaskularna demenca, Frontotemporalna demenca, Alzheimerjeva bolezen, pokojnine
Objavljeno: 22.11.2019; Ogledov: 3115; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

8.
Evolucija pokojninskega zavarovanja na slovenskih tleh
Katarina Žohar, 2016

Opis: Slovenija se tako kot večina drugih evropskih držav že nekaj časa ukvarja z vse večjim problemom staranja prebivalstva. Demografske spremembe so eden glavnih vzrokov, ki kličejo k vse večjemu sprejemanju izzivov medgeneracijskega sodelovanja. Evropski parlament je leto 2012 poimenoval kot evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Zdi se, da je bil prav zaradi tega konec leta 2012 sprejet tudi zadnji veljavni zakon pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZPIZ-2). Z njegovim sprejetjem in uveljavitvijo pa se v resnici nadaljuje pokojninska reforma, ki je začela potekati že s prejšnjim zakonom, sprejetim konec leta 1999 (ZPIZ-1). Tako se v sistemu pokojninskega in invalidskega zavarovanja že 15 let uzakonjajo korenite spremembe; posega se v temeljne gradnike obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in hkrati oblikuje mreža obveznih in prostovoljnih dodatnih zavarovanj z upoštevanjem priporočene kombinacije javnega in zasebnega pokojninskega zavarovanja, vse z namenom preprečiti finančni zlom obstoječega pokojninskega sistema. Diplomska naloga ob opisu zgodovine slovenskega pokojninskega zavarovanja spremlja oblikovanje in razvoj pravne ureditve pokojninskega sistema v samostojni državi Sloveniji z vsemi njenimi popravki oziroma reformami. Hkrati predvideva prihodnji razplet prilagoditev, ki bodo morale odgovoriti spremenjenim ekonomskim in socialnopolitičnim okoliščinam in ki naj bi se obrestovale v nadaljevanju solidarnosti in sodelovanja med generacijami. Spremembe niso nujne samo v zakonodaji, ampak tudi v miselnosti vseh nas.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: pokojninski sistemi, pokojninske reforme, pokojninska doba, pokojnine, diplomske naloge
Objavljeno: 29.07.2021; Ogledov: 671; Prenosov: 6
.docx Celotno besedilo (242,34 KB)

9.
Vpliv osebnih financ na upokojence v javnem domu starejših občanov
Indira Salešević, 2021

Opis: Za nekatere vitalne upokojence pomeni odhod v dom veselje, saj jim bivanje v domu poleg oskrbe, dobre prehrane in nege predstavlja družabno življenje, kjer skupaj z drugimi upokojenci v domu delijo lastne izkušnje iz življenja, se udeležujejo različnih skupnih dogodkov in predstav, si pomagajo, komunicirajo, ne počutijo se osamljene kot večina upokojencev, ki tako mislijo in odlašajo z odhodom v dom. Vendar po drugi strani, poleg vseh ugodnih in organiziranih funkcij domov za starejše, nekaterim upokojencem odhod v dom predstavlja finančno težavo, saj so cene oskrbnin glede na kategorije v javnih domovih kar visoke, kar pomeni, da z bivanjem v domu, osnovnimi dobrinami in storitvami mesečna oskrba enega upokojenca lahko znaša več kot njegova mesečna pokojnina. Zato smo v raziskovalnem intervjuju z upokojenci iz javnega doma starejših občanov Vič - Rudnik na temelju enakih usmeritvenih vprašanj o finančnem stanju in cenah v domovih ter kako so zadovoljni z oskrbo, za katero odštejejo tudi do 900 € na mesec, raziskali načine plačevanja oskrbe, kaj si lahko privoščijo oziroma česa si ne morejo privoščiti, katere dodatne storitve v domu plačujejo in ali so s cenami zadovoljni ter kaj bi radi pri tem spremenili. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da se cene bivanja bistveno razlikujejo glede na število postelj v sobi, sobo z balkonom in lastno kopalnico, pri čemer večinoma bivajo samostojne osebe, medtem ko osebe, ki so nepokretne in potrebujejo več pomoči glede zdravja in nadzora, stanujejo v večposteljnih sobah in za to odštejejo nekaj evrov manj za dnevno bivanje kot samostojne osebe. Izkušnje stanovalcev glede večposteljnih sob niso prijetne, zato se večina zdravih in dejavnih upokojencev odloči kasneje za samostojno sobo, kjer plačajo več, vendar so zadovoljni in v primeru, da višina pokojnine ne zadostuje, jim pomagajo svojci ali občina.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: upokojenci, pokojnine, domovi starejših občanov, cene, oskrba, zadovoljstvo, diplomske naloge
Objavljeno: 13.08.2021; Ogledov: 714; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh